apró kukacok a földben

Ákos Varga Szaktanácsadó

Tisztelt Farsang Tamás!

A hangyák pantofág élőlények. Egyaránt táplálkozhatnak növényi és állati eredetű szerves anyagokkal. Nehéz megmondnai, hogy ők e a tettesek, de nem kizárható. Ellenük nem nagyon van kémiai védekezésre lehetőség, így marad a mechanikus módszer, a talaj bolygatása.

#42838
Tamás Farsang

Tisztelt Varga Ákos!

Köszönöm válaszát. Több olyan helyet is felfedeztem a kertben, ahol hangyalárvák voltak, és nem tudom, hogy ez a sok hangya tette-e tönkre az április elején kiültetett karfiol palántáimat, mert mindegyik szára teljesen elvékonyodott, levelei összeestek a földre. Az összesnél azt láttam, hogy hangyatúrások vannak ott, ahol a szár kihajt a földből, és a hangyák ki-be járnak a földből, ahol a palánták gyökere van. Ma már a karalábénál is észrevettem ugyanezt. Tönkre tudják tenni a zsenge palántákat? Ha igen, hogyan tudok védekezni ellenük?

#42809
Ákos Varga Szaktanácsadó

Tisztelt Farsang Tamás!

Az ön által feltett képen valamint az elmondása alapján hangyalárvák lesznek, melyeket a dolgozók védenek. A nőstény tavasszal kezdi meg a a peterakást, majd ezekből 20-30 nap múlva kelnek ki a lárvák. További 15-30 napos fejlődést követően bebábozódnak és kelnek ki a kifejlett hangyák. Védekezni nem szükséges ellenük.

#42721
Tamás Farsang

Kedves Szaktanácsadók!

Kapálás közben arra lettem ma figyelmes, hogy a fellazított talaj alatt egy kupacban nagyon sok apró, fehér kukac volt, melyek körül nagyon sok hangya volt látható. Tudnának segíteni, mik lehettek ezek, és szükséges-e tenni bármit velük kapcsolatban? Csatoltam egy képet, amit készítettem.

Válaszukat előre is köszönettel:
Farsang Tamás

#42703