Sárgabarack őszi lombhullása

Gábor Vétek Szaktanácsadó

Tisztelt Szabó Sámuel!

Ez a kajszirozsda tünete. Jellemzően akkor erősödik fel, ha a szüretet követően nem történnek kiegészítő kezelések a lomb védelmére, és emellett még az időjárás is kedvez (mint idén) a kórokozónak. Most a legfontosabb az lesz, hogy a lehullott leveleket össze kell gyűjteni és meg kell semmisíteni, mert ezek lehetnek a jövő évi, újabb fertőzés legfontosabb forrásai.
Az őszi, illetve tél végi rezes lemosó permetezésnek (pl. Champion 2 FL) különösen fontos szerepe van a kajszi esetében kórtani okokból.
A kajszi védelmében a virág-, ill. hajtásfertőző monília elleni permetezések (bimbós állapottól sziromhullásig összesen 2-3 alkalommal) mellett az ön által leírtak alapján a kajszirozsdára is érdemes lesz figyelni a nyár folyamán. Védekezésre - megelőző jelleggel - alkalmas pl. a Chorus 50 WG (é.v.i.: 14 nap) és a Dithane DG Neo-Tec (é.v.i.: 30 nap).
Nagyon fontos, hogy bármelyik szert is használja, ügyeljen - az egyéb, felhasználásra vonatkozó előírások mellett - az élelmezés-egészségügyi várakozási idő betartására is (fent zárójelben: é.v.i.)!

#41385
Sámuel Szabó

Tisztelt Tanácsadó!

A sárgabarackfám jelenleg teljesen zöld lombjáról hirtelen, sárgulás nélkül hullani kezdtek a levelek. A levelek hátsó oldalán gombaképletek vannak (olyan mintha megszórták volna fahéjjal), ujjammal lesímíthatóak, porszerű anyag marad a bőrömön.

Mi lehet ez?
Megfelelő védekezés-e a gyakori összegereblyézése és a teljeskörű elégetése?
A fa 6 éves, 4*4*4 m lombozata van. Tavasszal a monília megtámadta, hajtásai 80%-át elvesztette, de a metszést követően teljesen újranőtt. Termésig Topassal védekeztem, azóta semmivel, mert semmilyen tünet nem volt.

Válaszát előre is köszönöm.

#41289