Mandula fa

Dr. Varga Mária Szaktanácsadó

A tünetet - a mézgakiválást - monília okozta. Az ágakon látható fekete foltok a kórokozó előző "életébem keletkeztek, amikor sebparazitaként élt a fás részeken.
A monília számára optimális a párásság, mely az eső után adott volt. A képről nem látom, hogy milyen mértékű a fekete foltok jelenléte. Ha csak néhány hajtás, főleg hajtásvég, érdemes levágni és elvinni a fa alól.Ha nagyobb a fertőzöttség, a mézgá leszedése után kenje be Bordóilé tömény oldatával. A monília elleni védekezést már lombhullás idején kezdje meg /2%-os Bordóilé/ A mandula rézérzékenysége miatt a levelek foltosak lesznek, de az akkor már nem számít /megszűnik az asszimiláció/ A Bordóileves permetezést ne csak rügyfakadáskor1%/, hanem az első kora tavaszi felmelegedéskor /10 C fok felett/ 3%-os dózisban is célszerű elvégezni.

#51531
Nóra Schweitzer

Kedves Tanácsadó!
A mandulafáról mellékeltem képet, az ágain fekete foltok vannak, amiket bekentem cuproxattal, most az eső után mézgás lett. Mi ez? Mit tehetek?
Köszönettel

#51463
Gábor Vétek Szaktanácsadó

Kedves Soltész Titanilla!

Leírása alapján igen erős a talaj pajorokkal való fertőzöttsége, ami azt jelenti, hogy tökéletes védelem hamar semmiképpen sem várható. A szabad forgalomban kapható, talajkezelésre használható rovarölő szereket jellemzően be kell dolgozni a talajba a kellő mélységben és módon, a megfelelő időben végzett kijuttatást követően. Kérdés, hogy a teljes felület kezelése megoldható-e így önöknél? Ha - vélhetően - nem, akkor szóba jöhet csak a növények ültetőgödrének előzetes (ültetés előtti) kezelése is, azonban az idősebb növényeknél a szer (granulátum) gyökérzónába juttatása ez esetben aligha oldható meg kellő hatékonysággal. Kérem, jelezze, ha valamelyik megoldásban gondolkodna, és ennek megfelelően igyekszünk növényvédő szert javasolni.

#41601
Titanilla Soltész

Azóta utánna néztem, és nem lótetű lárva az hanem pajor! Hogy lehet ellene hatásosan védekezni? Az 1 éves csemetéimet kiásam a földből? Rakjak a gödörbe valamilyen talajfertőtlenítőt? Azt milyen sűrűn kell majd ismételni? Van sok bogyósom is, azokat öntözni muszáj, mindíg oda fognak menni? Lehet hogy a ribizlinek is az a baja, hogy nem nő?

#41393
Titanilla Soltész

Biztos hogy van valami :( pocok-vakond nincs de azt hiszem hogy a lótetű lárvái azok. Mindenhol találok ilyen undorító fehér undormányokat szürkés fejjel (nem vagyok benne biztos hogy az, de szerintem igen) kizabáltak 40 virághagymát, és lyukak is vannak a földben! Ha épp kiások egyet-kettőt sokat azt mind megölöm, de mivel 1000nm a kert így nem nagyon tudok ásogatni és ölögetni! Esetleg ha kiásom a fát és beszórom a helyét talajfertőtlenítővel akkor még segíthetek rajta? Nyáron már egyszer ledobálta a leveleit, de utánna kihajtott, most is hozott 1-2 levelet, de gondolom az ősz miatt már nem hajt többet! Köszönöm a válaszát!

#41390
Gábor Vétek Szaktanácsadó

Kedves Soltész Titanilla!

Talajlakó kártevők (pl. pajor, pocok) vannak-e a területen?

#41384
Titanilla Soltész

Tisztelt szaktanácsadás!

Már teljesen elvesztettem a hitemet, hogy én valaha is kiskertész leszek! Mindíg van valami bajuk a növényeimnek, azt hiszem feladom a "harcot" a mandula fáim megint ledobálták az összes levelüket, szombaton még semmi bajuk nem volt, ma (csütörtökön) teljesen kopaszok! (Vagy talán már itt az ősz és azért?) Idén már 1x ledobálták a leveleiket, utánna kinőttek! Mit tehetnék hogy erősebbek legyenek 1 éve ültettem de nem nőttek egy centit sem, és már másodjára dobálták le a leveleiket! Már teljesen elhagyott a hitem, hogy valaha is lesznek terméseim :( a ribli se nőtt egy centit se (azt is 1 éve ültetteml megbeszéltük hogy tápanyag hiányuk van, hogy töltsem fel a földjüket tápanyaggal? Permetezgettem őket wuxallal, de kevésnek bizonyult, van érlelt marhatrágyám azzal még megpróbálkozom, de tanácstalan vagyok hogy hogyan juttasam a földbe.....csak szórjam az ültető gödör tetejére? Vagy ássam ki a növényeket és kezdjem előlröl az ültetést, vagyis rakjam a gödör aljára? Vagy próbáljam kicsit bele ásni a földbe, de nem sérül úgy a gyökerük? (A ribizlinek sekélyen vannak a gyökerei, azt hogy trágyázzam?) Kérem segítsen mert teljesen elvagyok most keseredve :(

#41287