Áfonya betegség

Edina Pap Szaktanácsadó

A forróság, légszárazság okozhat ilyen gondot...az áfonya alapjában véve erdei növény, félárnyékot, párás klímát kíván.

#44413
Ilona Fekete

Tisztelt Szaktanácsadó!
Szeretném megkérdezni,hogy ha szárad az áfonya levele, vajon miért? Locsolom rendesen, minden évben szoktam tőzegkockát tenni hozzá. Eddig nem is volt semmi baja, de ebben a nagy melegben az összes levél megszáradt, megbarnult és összepöndörödött.. Mit kellene vele csinálni? Valami jó tanácsot églegesen tönkre menne.
Köszönettel:
Fekete Ilona

#44035
Edina Pap Szaktanácsadó

Egyértelműen látszik, hogy a növények tápanyaghiánytól szenvednek, aminek oka a magas pH. Az áfonya a 4 körüli pH-t kedveli, ezért tiszta tőgegben, a pH-t és a sótartalmat nem emelő tartós műtrágya bekeverésével nevelhető. pl. http://www.gazdabolt.hu/mutragya/hobby-mutragya/T10450-Biopon-mutragya-afonyahoz-1-kg

#41729
Titanilla Soltész

Mind ilyen

thumb
#41281
Titanilla Soltész

Ilyenek a friss hajtások

thumb
#41280
Titanilla Soltész

Rakok fel képeket róla

thumb
#41279
Titanilla Soltész

Tisztel Szaktanácsadás!

Vettem áfonya bokrot amit egy nagy cserépben ültettem el, és a teraszon teljes napsütésben tárolom!

Az áfonyát azálea és rohdodenrom föld (garri márka ph:6,8) natur fehér tőzeg (ph 2,8-3,5 ez is garri) és érlelt szarvasmarha trágya keverékébe ültettem, a virágföld és a tőzeg 1:1 arányúan kevertem és raktam bele kb 30% érlelt marhatrágyát! Az áfonya nagyon jól érezte magát nagyon sok friss kis hajtást hozott (tényleg sokat), de kb 2 hét után észrevettem, hogy rozsda barna pöttyök jelentek meg a levelein, sajnos már az új leveleken is jönnek a pöttyök! Vajon mi baja lehet, nem tápoldatoztam gondoltam még friss a föld/trágya keverék nincs rá szüksége! Reggel este locsolom (néha napközben is) szóval mindíg vizes a földje, a víz az nem csapvíz, szóval nem klóros, fúrott kút vízzel locsolom! A gazdaboltban nem tudtak segíteni, mert nem értenek hozzá, de azt tippelték hogy gombás, mivel a muskátlim levele barnul és fekete pöttyös az ágai, meg mert az egyik golgotám ledobálta az összes levelét, így azt mondták valószínű elkapta tőlük! Ajánlottak egy szert, amivel le is kezeltem őket 1 hete (CHAMP DP), de az új hajtások is pirosak és pöttyösek! Mit csináljak vele? Tényleg ilyen nehéz az áfonya tartás? Megmenthetem még? Előre is köszönöm a válaszát!

#41278