Szőlő növényvédelem

Dr. Varga Mária Szaktanácsadó

Az Actara helyett egyetlen felszívódó, szabad forgalomban vásárolható rovarölő szer létezik, ez a MOSPILAN 20 SP. Hatékonysága jó. A filoxéra levéllakó alakja ellen csak a felszívódó szerben bízhatunk. Igaz, hogy a kártevő által készített dudorokon van egy nyílás, ahová a gázosodó szerek is bejuthatnak, azok azonban csak üzemi körülmények között használhatók.
Üdvözlettel: Varga Mária

#53186
János Fejes

Szőlőlevél filoxéra ellen Ön az Actarát javasolta,de nem kapható!Mivel lehet helyettesíteni?Válaszát előre is köszönöm!

#53056
Dr. Varga Mária Szaktanácsadó

A sok elhagyott, gondozatlan szőlő alanyának levelein láthatóak a filoxéra gubacsai. Ezek a tünetek az európai szőlőfajtákon csak kivételesen jelennek meg. A levél fonákán képződnek a gubacsok és a levél színén csak apró nyílás található.
Az ellene való védekezés eredményessége az időzítéstól függ. Az engedélyezett Movento I. forgalmi kategória.
Anyatelepeinken rendszeresen védekeztünk a kártevő ellen. Hatásosak volt a Steward 30 DF /II.forg.kategória/. A kártevő fejlődésének menete hosszú és bonyolult. A védekezés lehetősége akkor áll fenn, amikor az ősanya a levelekre telepedve megkezdi szivogatását - május közepétól -, maga körül gubacsot képez.Tojást rak, a tojásokból kikelő lárvák újabb gubacsokat képeznek. Nyár folyamán négy nemzedék alakul ki. A védekezést május közepétől, 3-4 alkalommal célszerű elvégezni. A téli tojásokat rügyfakadás előtt közvetlenül olajos szerrel /pl.Vektafid A/ lehet pusztítani.
Gyors eredményt csak a fertőzött hajtások eltávolításával lehet elérni.

#51527
Pál Pató

Jó napot kívánok !

A közelemben van egy elterebélyesedett vadszőlő dzsumbuj és tele van a levele filoxéra gubókkal. Nem az enyém és a tulajdonost sem lehet utolérni, kivágni nincs módom, amúgy meg jó kis zöld takaró. Viszont le tudnám permetezni.

Ehhez kérem a segítségüket, hogy valamilyen felszívódó bombabiztos szert tudnak ajánlani hozzá, hogy a filoxéra kártevőt vissza tudjam szorítani a föld alá, mert féltem a saját szőlőmet, hogy átterjed rá aztán még nehezebb lesz szembeszállni vele.

Köszönöm segítségüket.

#51497
Dr. Varga Mária Szaktanácsadó

Erre a kérdésre sem lehet egyszerű választ adni. Igaz, hogy az Actara felszívódó rovarölő szer, de a felszívódás iránya a csúcs felé tartás. Tavasszal a szőlő fakadásakor volna érdemes beöntözéssel kijuttatni, 50 ml-t 100 liter vízben. 11-1 tőkéhez 2 l lé jusson úgy, hogy kis tányért készítsünk az öntözéshez /persze ez a szőlő korától is függ /telepítés ideje/ Ezt a kezelést megismételheti 3 héten belül. Védjük meg az Irsai Olivért!

#41778
Gábor Vétek Szaktanácsadó

Tisztelt Dóra Ádám!

Elnézést a késői válaszért.
Levelét továbbítottam szaktanácsadó kolléganőm felé.

#41352
Dr. Varga Mária Szaktanácsadó

Jó lenne látni a levelek fonákát - a fürtön a peronoszpóra támadása okozta a pusztulást. A kocsánybénulás esetében a fürtkocsányon élesen elválik az egészséges résztől a problémás, barnuló rész.

#41077
András Nagy

Elnézést! Ezen a képen van a Turán fürt, az előzőképen egy korábbi Néró fürt van!

#40995
András Nagy

Tisztelt szaktanácsadó!
Ilyen problémával találkoztam szőlőültetvényemen. Ha jól gondolom ez kocsányelhalás? Tápanyaghiány vagy kórokozó miatt van? Ez egy Turán fürt, de több fajtán is megjelent, valamelyiken már virágzás alatt, után közvetlen.
Köszönöm a segítséget!

#40994
Ádám Dóra

Egyéb mellett, találtam kifejezetten filoxéra elleni II. forgalmazási kategóriájú permetszert (pl. Actara SC). Ezt pontosan hogyan célszerű használni? Előre is köszönöm.

#40961
Ádám Dóra

Köszönöm a választ, bár most már késő. Annyira nem kötött a talaj, hogy féktelenül elszaporodhatna benne... Gondolom a homokos, könnyű bár nem immunis talajban kevésé harapózik el, mint egy nehéz, kötött, agyagos talajban. Erről mi a véleménye?

#40960
Dr. Varga Mária Szaktanácsadó

Tisztelt Dóra Árpád Úr!
Nehéz kérdést tett fel, melyre egyértelmű választ próbálok adni. Minden kísérlet kimenetele bizonytalan, ezért az oltványszőlők telepítését ajánlom. Az 1800-as évek második felében Európába érkezett kártevő pusztítása óriási volt, egész szőlőterületek szűntek meg rövid idő alatt. A kártevő vitalitása azóta sem változott. Sokféle fejlődési alakja
- gyökérlakó, nimfa, szárnyas, ivaros nőstény, ősanya - a levélen a gubacslakó alakot Ön is látta. A talajfertőtlenítés ebben a helyzetben - még a legdrasztikusabb rovarölők használata mellett is - kis eséllyel működik. A sok munka, melyet akár néhány tőkénél is el kell végezni, megéri az oltványok használatát. Biztonsággal nevelheti fel a tőkéket.

#40950
Ádám Dóra

Tisztelt Olvasók és Szakértők!

Az idén tavasszal telepítettem házi kertembe Irsai Olivér szőlőt sima vesszőről, és gyönyörűek lettek, mostanra a leghosszabb hajtások - nem csalás nem ámítás - 2 méter 20 centi hosszúak. Azért mertem sima vesszőről ültetni (oltvány helyett), mert a kertem talaja nagyon finom, könnyen művelhető, barna, néhol foltokban sárga homokos föld, kötöttnek semmiképp sem mondható, így a filoxéra számára sem a legmegfelelőbb élőhely. Bevizsgáltatva még nem volt, viszont rendelkezem egyéb, amerikai szőlőfajtákkal is (pl. Feri szőlő), amelyeknek levelén itt-ott észleltem a filoxéra levéllakó alakjának jellegzetes kártételét, így feltételezem hogy lévén mégsem immunis homokról van szó (kvarctartalma nem olyan magas), itt-ott mégiscsak megél benne az a fránya gyökértetű. Frissen ültetett Irsai Olivér szőlőm - saját gyökérzete révén, ellenálló alany hiányában - pedig korántsem lesz rezisztens, ha esetleg rátalálna a rovar. Kérdésem az lenne, hogy ezen a könnyű, de tápanyagdús, jó vízmegtartású termékeny homokos talajon meg lehet-e előzni a filoxéra esetleges befészkelődését (a jó öreg szénkénegezés helyett) rovarölő talajfertőtlenítő szerekkel? Ha igen, évente tavasszal, vagy ősszel tanácsos elvégezni a fertőtlenítő kezelést? Olvastam, hogy 1-2 termékük alkalmazható kifejezetten szőlőre. Sajnálnám, ha megsínylene egy ilyen nyavalyát ez a friss, vitális nemes kis szőlő. Válaszukat előre is köszönöm!

Dóra Ádám

#40904