őszibarack levél fodrosodás

Gábor Vétek Szaktanácsadó

Tisztelt Varga Zsolt!

A Folicur Solo esetében a forgalmi kategória esetleges kiterjesztésének terveiről - már, ha van ilyen - a készítményt gyártó, illetve forgalmazó cégnél lehet érdeklődni: Bayer Hungária Kft., 1123 Bp., Alkotás u. 50., tel.: 06-1-487-4100.
Mindazonáltal az Alfa Solonak a Folicur Solohoz hasonló hatékonyságúnak kell lennie, mivel azonos hatásmechanizmusú anyagokról van szó. A probléma inkább a kezelések időzítésével és számával lehetett (pl. a rezes lemosás után rügyfakadáskor kell egy rézhidroxidos kezelés, majd más készítményekkel további permetezések szükségesek; 1-2 permetezés rendszerint nem elegendő a tafrinás betegség ellen), melyet tovább fokozhatott a kórokozó számára kedvező tavaszi hűvös, csapadékos időjárás. (A levelek leszedegetésének nagy jelentősége nincsen, nem ennek elmaradása miatt fordul elő minden évben a betegség.)

#39540
József Szabó

Tisztelt Pap Edina!
Köszönöm válaszát. Tanácsa szerint fogok eljárni, remélem sikerrel.

#39505
Zsolt Varga

Tisztelt Tanácsadók!
Köszönöm válaszukat.
Tavaszi rezes lemosó permetezés után kétszer alfa-solo -val permeteztem, levélbontás elején, majd kb. 1 hét múlva. Sajnos kevés eredménnyel. A levelek leszedése számomra időben nem megoldható.
Régebben használtam Folicurt, akkor hatékonynak bizonyult. Hogy lehetne kezdeményezni, hogy tegyék át a III. kategóriába?
Köszönettel: Varga Zsolt

#39499
Pap Edina Szaktanácsadó

Erős tafrina fertőzés. A kezelést már a rügypattanás előtt el kell kezdeni. Sajnos az enyhe télen jól áttelelt a kórokozó, és valószínű, hogy egy érzékeny fajtától van szó (pl. nektarin). A beteg leveleket le kell szedni, elégetni, és továbbra is mehetnek a felszívódók (Folicur, Delan, Score, Bravo 500) váltott kezelésben 7-10 naponta. Javaslom, hogy kísérje figyelemmel szaktanácsadás rovatunkat:

http://www.gazdabolt.hu/index.php?route=information/kb/page&category_id=34&page_id=167

#39471
József Szabó

Őszibarack fa levelei fodrosodnak, nem tudom mi lehet a baja és mit lehet vele csinálni. Tavaly nem volt semmi baja, szépen termett. Rézoxiklorid, Score 250EC és Folicur Solo permetet kapott.

#39439
Gábor Vétek Szaktanácsadó

Fontos a permetezések helyes időzítése is! Mikor, az őszibarack mely stádiumában kezdte a permetezést, ill. milyen gyakorisággal és a Score-on kívül esetleg mással (is) történt kezelés?

#39335
Pap Edina Szaktanácsadó

Sajnos, a nektrain nagyon érzékeny a tafrinára, szinte lehetetlen megvédeni. Szabad forgalomban csak a Score használható. II-es kategóriában nagyobb a választék: pl. Bravo 500, Folicur Solo, Cupertine M, Tiuram Granuflow, Delan).

#39294
Zsolt Varga

Tisztelt tanácsadók!
A mostani időszakban tudnának hatékony szabadforgalmú szert ajánlani tafrina ellen?
Sajnos a difenokonazol hatóanyagú szerek hatása nagyon gyenge.
Kiskertekben a hatékony védekezés szinte reménytelen.
Üdvözlettel: Varga Zsolt

#39201
László Tomasek

Ilyen lett a nektarinfa levele. Mit lehet tenni ellene?

#39191
Gábor Vétek Szaktanácsadó

Kontakt szerként javasolható őszibarackban tafrina ellen a Bravo 500 (II. forgalmi kategória, munka-egészségügyi várakozási idő: 1 nap).

#38727
Pap Edina Szaktanácsadó

Rezes lemosópermet márciustól (Neoram, Cuproxat, olajos rézkén stb) rügypattanás előtt Score vagy Alfa Solo.

#38708
Gyula Kovács

Mivel a "Delan"-t tudomásom szerint kivonták a forgalomból ki és milyen kontakt szert tud helyette javasolni?

#38655