Öszibarackfa betegség

Pap Edina Vezető szaktanácsadó

Kedves István! Igen, lehet rendelni. Használhatja gyümölcs színeződésig, de csak 25 C-fok alatt.

Csak üzletünkben átvehető!
Thiovit Jet 1 kg

2 369 Ft

#57911
István Dányi

Üdvözlöm a Thiovit Jet 1kg.-os rendelhető és lehet vele az őszibarackot bogyós állapotában (most) permetezni vagy netalán megégeti?🙂

#57891
Zoltán Bíró

Igen sajnos szerintem már vége

#57830
Zoltán Tick Szaktanácsadó

Tisztelt Biró Zoltán!
Érdeklödni szeretnék, hogy a probléma most is fenáll,
Üdvözlettel, Tick Zoltán

#57828
Zoltán Bíró

Üdvözlet.
Nektarin fa 5 éves tavaj semmi baja nem volt most idén viszont nem hajt ki metszéskor szép zöld belülről nem tudom mi lehet a baja. Szomszédnál is van egy kis 2 éves fa szintén ugyan ez a problémája. tudna valki segíteni mi lehet ez? sehol nem találok ilyen problémát

#57727
Dr. Varga Mária Szaktanácsadó

A Biosol szervesanyag, a Bactosol pedig baktérium kijuttatásukkal tápanyaghoz illetve tápanyag-feltáró baktériumokhoz jutnak a gyümölcsfák, így aztán láthatóan jobb termést adnak.

A másik kérdés a 10 éves őszibarackfák ágainak felrepedése és rajtuk a taplógombák megjelenése komoly probléma. Előzménye a régebben általam leírtakon kívül a gyengeség, lassú pusztulás / a taplógombák megjelenése a nem megfelelő termőhelyi körülményeket jelzi.

#38614
Gyula Kovács

Évente télen szoktam nekik adni kb 20dkg Biosolt ill bactosolt elhintve a fa kb egy méteres körzetében. Az ugyanennyi idős gála almafám pl az idén kb 70 kg almát a Piros Vilmos körtefám is kb ugyanennyit. És a többi őszibarackfáim is bőven teremnek. a Cacanska szilva is bőven terem.

#38483
Dr. Varga Mária Szaktanácsadó

Két kérdést teszek fel Önnek, hogy helyes választ adhassak. A 10 éves fa nem öreg, de problémái eredhetnek túltáplálásból /istállótrágya vagy nagy adagú műtrágya/ vagy a talajréteg, melyhez most elért a gyökérzet kémhatása savas vagy vízfolyás, rétegvíz lehet ott. Más fafajok jól fejlődnek? pl a körte?
Volt-e trágyázva?
A felrepedt törzset be kell kenni réztartalmú péppel majd fasebkezelővel és szellőző anyaggal /pl. rachel háló/ átkötni a törzset.

#38477
Gyula Kovács

A tíz éves őszibarack fáimon (Redhaven, Mariska, Favotrop, Suncrest) megkezdődtek a kar vastagságú ágakról leválni a kéreg.(az ág hosszában kb 30cm hosszban elrepedt a kéreg) majd most már megjelentek a kis apró lencse nagyságú taplógombák melyeket leszedtem. Elvégeztem az őszi lemosó permetezést is. Mivel tudok még segíteni a fáimon? Vagy ez már az fák elöregedésének a jele? Előre is köszönöm a választ.

#38326
Dr. Varga Mária Szaktanácsadó

Az a vékony, de magasra törő hajtás lehet, hogy az alanyból fejlődött. Akkor is csak éljen, mert lehet, hogy vadbarackra oltottak és az finom.
Nem kellene vele semmit sem tenni, de mégsem árt, ha a tő körül kb.10 cm magasságig földdel takarja, mert kemény télen jót tehet a védelem.

#38311
József Józsa

Talán egy másik nézetből több látszik a fából:

#38267
József Józsa

Kicsit megcsúsztam, mert nem voltam itthon. Küldöm a képet:

#38266
Pap Edina Vezető szaktanácsadó

Kérnénk képet, mert lehet, hogy az alany hajtott ki.

#38176
József Józsa

Több mint húsz éves őszibarackfámat már évek óta csak jó indulatom tartja életbe hogy nem vágtam ki. Most tavasszal azt mondtam, hogy na, ez az utolsó éve, jövő télen kiveszem. Nyáron megjelent egy szerény , kis hajtás a tövében, a talajtól 2 cm-re, mintha megérezte volna, hogy kell az utánpótlásról gondoskodnia.. Azóta 50 cm-es lett és vastagsága 3-4 mm. Jön a tél. Kérdésem, hogy van-e valami különleges teendőm, hogy a tél viszontagságaitól megóvjam és tavasszal tovább tudjon fejlődni?
Előre is köszönöm válaszát.

#38091
Dr. Varga Mária Szaktanácsadó

Ha a száradó részt leválasztjuk a zöldtől, benne lyukat találunk: barack-vagy keleti gyümölcsmoly. A kártevők ellen most már késő a védekezés, 3-4 nemzedékük nagyrészt lerajzott. Az áttelelő lárvák ellen azonban még lehet védekezni Mospilan+Karate kombinációval.

#37469
Gyula Kovács

Az őszibarack fáimon kb julius elején megjelenik a kis ágak elszáradása.
Igaz hogy eléggé rossz képet sikerült mellékelnem, de talán látszódik a betegség a fiatal 5-10-cm-es ágak száradnak el.Milyen betegség lehet?
A lombozat többi részén nem látok különösebb hibát.

#37452