Permetezési tanácsadás

Pap Edina Vezető szaktanácsadó

Levéltetvek, molytetvek károsítják a fát. A levelek fonákát célozva permetezzen pl. Mospilan, Cyperkill, Axoris, Fazilo stb. készítménnyel, több ismétlésben 7-10 naponta.

#50920
Orsolya Bátoriné

Még egy képet csatolnék.
Köszönöm.

#50792
Orsolya Bátoriné

Még egy képet csatolnék.
Köszönöm.

#50791
Orsolya Bátoriné

Üdvözlöm!

3 db gömb szivarfánk van a kertünkben. Az egyiken megjelentek a képen látható kártevők :(
Mik ezek, és mi a teendőnk?

Előre is köszönöm a választ,
Orsi

#50790
Dr. Varga Mária Szaktanácsadó

Kedves Fazekas Orsolya!
Rövid kérdésre hosszú lesz a válaszom. Jó olvasni, hogy a környezetvédelem követelményeinek gondosan megfelelve választotta ki őket.
A Dipel bioszer. Bármilyen kultúrában a lepkehernyók ellen eredményesen alkalmazható /kivétel a madárvédelmi szántó/. Szőlő esetében a szőlőmoly és a szőlőilonca ellen hatásos. Kijuttatását azonban a kártevők életciklusához feltétlen igazítani kell. Hatóanyaga a Bacillus thuringiensis baktérium spórája, mely gyomorméregként hat. A lárvák bélcsatornájában fejti ki hatását. A tömeges lárvakelés időszakára kell a kezelést időzíteni. Nem felszívóvó. Más növényvédőszerekkel nem célszerű keverni. Eltarthatósági ideje rövid.

A jelzett kétféle rezes készítmény felhasználása sem egyszerű. Bioszerekként feltétlen ajánlott. A Vegesol eReS réz,kén és olajtartalma miatt könnyen perzselést okozhat. Ebben szerepet játszik a növény fenológiai állapota és a hőmérséklet / 25 fok alatt kell lennie/ Hatása lisztharmatra és a peronoszpórára / + fekete-, fakórothadás, orbánc ellen is/ egyaránt kiváló. Kontrakt szerként a hatásideje rövid /7-10 nap/, időjárástól függően.
A Funguran-ra is a fentiek igazak, de természetesen lisztharmat ellen nem hatásos

#50752
Orsolya Fazekas

Tisztelt Szaktanácsadó,

Borszőlőt permeteznék és kérdésem az lenne, hogy keverhetem-e ezeket a permetszereket?

1; Vegesol eres + Dipel DF
2; Funguran OH 50 WP + Thiovit Jet + Dipel DF

Köszönettel:
Fazekas Orsolya


#50695
Katalin Antics Szaktanácsadó

Kedves K. Bori!
Ahogy látom, élettani problémák is vannak. A talaj nem igazán megfelelő, nem morzsalékos. A talajt feltöltötte szerves trágyával? Nem tudom, mennyi növénye van a területen. Meglehet próbálni a pl.: Dithane M-45-öt. Az engedélyezési okiratban leírtakat szigorúan bekell tartani.

#50631
Krecsko Bori

A mellékelt képek az egynyári őszirózsa prinzess fajta betegségét mutatják, kérem a segítségüket, hogy mivel permetezzem azért, hogy megmaradjanak.

#50338
Dr. Varga Mária Szaktanácsadó

A levelek károsodása hormonhatású gyomírtószer hatására alakult ki /pázsitban használják kétszíkű gyomok ellen - akár a szomszédnál is, még szélcsendesnek tűnő időben is/. Leszedhetők. Áteső fényben azonban jól látható a magnézium-hiány az idősebb leveleken is - valószínű magas mésztartalom vagy kálium-túlsúly következtében. Permetezésnél ajánlom a Fitohorm Mg vagy a Keserűsó használatát.

#50010
Endre Bodonyi

Még 1 képet mellékelnék, de sajnos csak 1-et enged az oldal.

#49908
Endre Bodonyi

A mellékletben található képen a problémám.
Összel, és kora tavasszal is az Agrokén lemosó permetszerrel kezeltem a barack, cseresznye, megy fáimat. Most mint a képen is látható problémába ütköztem. A tegnapi napon, Decis és Topas szerekkel ismételten kezeltem. Tudna-e valamilyen tanáccsal ellátni mi is ez valójában, és mivel, és hogyan védekezhetek ellene? Ezek az ágak már levághatók, vagy helyre jönnek még? 3 barack, 2 cseresznye, 1 megy fát érint
Köszönettel
Bodonyi Endre

#49907
Dr. Varga Mária Szaktanácsadó

Kedves Ica. A Mospilan vízben oldható granulátum. A Dithane M45 kombinációban a gombaölőszer bekeverése törzsoldat készítésével, először történjék. A Topsin-metil-t kövesse a Mospilan, mindkettőből törzsoldat készüljön
Teldor szuszpenzió koncentrátum, Törzsoldat készüljön, először a Teldor kerüljön a permetlébe, 2. Mospilan legyen
A Chorus és a Mospilan esetében törzsoldat, a Mospilan legyen a 2.
Üdvözlettel: Varga Mária
A Score, Topas, Folicur legyen az 1. utána a Mospialnt keverje be törzsoldatból a permetlébe.

#49286
Dr. Varga Mária Szaktanácsadó

Kedves Tamás. A bór rézzel való keverhetősége bizonytalan. A felsorol gombaölő szerekkel viszont bátran keverheti a Damisol Bórt a következő sorrendben: por alakú /Dithane M-45 készítményből törzsoldatot kell készíteni - kevés vízben kikeverni a szert -, ezt követi a lombtrágya bekeverése.
A Chorus vízoldható granulátum, de azt is célszerű az előbbi sorrendben alkalmazni.
A Topas folyadék, annál nem szükséges törzsoldatot készíteni, de a lombtrágyát utolsónak keverjük a permetléhez.

#49285
Kluber Tamás

Szép napot!

Szeretném a segítségüket kérni , az érdekelne elsődlegesen ,h Damisol Bór 1 l lombtárgya keverhető-e gombaölő szerekkel (Chorus 50 WG ,Topas 100 EC,Dithane M-45)

Előre is köszönöm , Tamás

#49253
Nagyné Ica

Tisztelt Pap Edina !
Kérném segítségét abban, hogy a Mospilán rovarölő szer melyik gombaölő szerrel keverhető a következők közül: Chórus, Dithane m 45, Score 250 Ec, Topas 100EC, Folicur Soló, Teldor 500 EC és Topsin M. válaszát köszönöm.

#49248
Pap Edina Vezető szaktanácsadó

A kártevői közül a máktokbarkó, a máktokszúnyog és a fekete levéltetű ellen szükséges védekezni. A vásárolható rovarölő szerek közül csak néhány alkalmazható. Virágzás előtt közvetlenül, virágzáskor, majd elvirágzáskor - méhkímélő technológiával. /Mospilan 20 SP/ javasolható. Tapadás fokozására a Nonit-ot válassza. 100 l permetlében 25 ml töménységben. Fontos, hogy 25 Cfok felett nem szabad alkalmazni és sérült viaszréteg esetén /erős szél, rovarrágás, stb./károsodást okozhat.

#49207
mihályné nagy

Tisztelt Pap Edina!
Nem akarok fajtát cserélni,csak a mák rovarkártevői ellen szeretnék szaktanácsot kérni Öntől !Kiegészítve azzal,hogy mennyi tapadót kell használni,hogy a viaszos növényen rajta maradjon,de ne égesse meg.?Válaszát köszönöm !

#49044
mihályné nagy

Tisztelt Cím !Tavaszi mákot szeretnék vetni,mikor ajánlatos elkezdeni a rovarkártevők ellen védekezni?Amikor zöldbimbós?Mi a bevált vegyszer,és 20 literhez mennyi tapadót kell adni,illetve ebből melyiket javasolják ?Köszönöm

#49030
Pap Edina Vezető szaktanácsadó

Sajnos peronoszpóra. Nagyon agresszív.
https://magyarmezogazdasag.hu/2011/07/27/az-impatiens-peronoszporas-megbetegedese
Cseréje le a növényt másra. A nemesítők már kinemesítették az ellenálló fajtákat. Jövőre a kertészetekben keresse az Imara vagy a Beacon fajtákat

#48278
csaba nagy

Tisztelt szakértő(k)
A 2019 07 18-án feltett kérdésemhez mellékelek néhány képet.

#48240