Füge betegség?

Pap Edina Vezető szaktanácsadó

Lehet füge levélatka (a torzulás utalhat rá), illetve füge mozaik vírus is, amelyet a levélatka terjeszt, de a metszés során szerszámokkal is átvihető. Ajánlom a Fügés Ember cikkeit:
https://www.fugesember.hu/2021/07/fuge-mozaik-virus-vagy-gomba-fertozes.html

#57802
György és Csilla Molnár

Kedves Szaktanácsadó!
Mi baja lehet a fügénknek? Atka vagy vírus? Milyen szert használjunk? Köszönöm válaszát.

#57794
Dr. Varga Mária Szaktanácsadó

Sajnos, a tünetegyüttes / mozaikos foltok a levélen és deformáció/ általában vírus-fertőzésre utal más növények mozaik vírusos megbetegedéseinél. Úgy látom, a tünetek a fügén valószínüsíthetően mozaik vírus jelenlétét mutatják. Kérem, olvassa el a Fügés ember vonatkozó írását, mely némi megoldást javasol a betegséggel kapcsolatban. Kérem, vegye komolyan a füge levélatka elleni védekezést már rügyfakadástól 2-3 alkalommal Sanmite, Orius vagymás vásárolható atkaölő készítménnyel. A kezelést 7-10 naponként legalább 3 alkalommal ismételni kell! A tünetes levelek eltávolítása opció, de el is maradhat. Az atkaölőt 2 permetezés után váltani kell!
A termésen jelentkező elváltozásokról szeretnék kérni fotót.

#57015
Pap Edina Vezető szaktanácsadó

Nagy valószínűséggel valóban füge mozaik vírus. Növényvédő szakértőnk válaszáig szíves türelmét kérem.

#56955
László Szi-Ferenc

Kedves Munkatársak,

segítségüket szeretném kérni az alábbi (csatolt kép) betegség illetve tünet megállapítása kapcsán. Több mindenre gondoltam, de sajnos nem vagyok biztos benne hogy konkrétan mivel állok szemben. A foltosság alapján füge mozaik vírusra gondoltam viszont nem minden hajtáson és nem minden levélen jelenik meg a foltosság illetve párhuzamosan a levél deformáltság. Válaszukat és segítségüket előre is köszönöm.

#56731
István Csendes

Köszönöm,akkor megnyugodhatok:nincs baj!

#36439
Pap Edina Vezető szaktanácsadó

Mechanikai sérülés lehet, pl. erős széltől.

#36387
István Csendes

Tisztelt Szakértők!
Idén kezd termőre fordulni a fügebokrocskánk.De üröm az örömben, hogy elkezdtek a levelei szakadozni,valamint deformálódni.Mellékelek képeket,remélem tudnak nekem segíteni, hogy mi lehet ez és mit tudok(kell)tenni.Válaszukat előre is köszönöm:Csendes István

#36340