Orchidea

Katalin Antics Szaktanácsadó

Kedves K. Eszter!
A ragacsos felület általában rovari kártevőkre utal. Az első fotón látszik is valami, de nagyon homályos a fotó és így nem kivehető.
Javaslom a Mospilan növényvédő szerrel történő védekezést (beöntözés), megoldást jelenthet. Az engedélyezési okiratban leírtakat szigorúan be kell tartani. Egy kezelés nem elegendő!
https://www.gazdabolt.hu/rovarolo-szer/523-mospilan-20-sg-4-g.html

#52861
Kovács Eszter

További fotó az elszáradt szárról:

#52787
Kovács Eszter

Kedves Szaktanácsadó! Tudna segíteni? Az orchideámon ragacsos cseppek jelentek meg, az új levelei elég furcsák és a hajtásai még virágzás előtt visszaszáradnak. Mit tehetnék? Hogyan kezeljem? Előre is köszönöm!

#52786
Katalin Antics Szaktanácsadó

Kedves Bné. Úr Nikolett!
Kérek egy jól nagyítható, éles felvételt a fonáki részről is. Egy jó erős nagyítóval vizsgálja át a növényt. A kártevők nagyon aprók, mm-es nagyságúak.
Valamint írja le, hogyan gondozza, öntözi, tápoldatozza, párát hogy biztosítja, stb.

#51518
Nikolett Bőrné Úr

Kedves Szaktanácsadó!
Ebben tud nekem valaki segíteni? Mi lehet velük? 3 tő is ilyen lett

#51473
Katalin Antics Szaktanácsadó

Kedves Szilágyi-Támba Adél!
A ’harmonikás’ leveleket a száraz levegő és a kevés öntözővíz okozza. A gyűrődés nem simul ki többé.
De itt egy degeneráció is látható. Sajnos nagy valószínűséggel ez vírus! Ezeket a növényeket cserepestül meg kell semmisíteni. A többi növénye is fertőződhet.

#37717
Adél Szilágyi-Támba

A hajtása szárad el, nem tud kinyílni a virág

#37685
Adél Szilágyi-Támba

Ennek az új levele tekeredett meg

#37684
Adél Szilágyi-Támba

Üdvözlöm, segítséget kérnek, hogy mi a gond az orchideakkal, mert mindegyik hasonló "tüneteket " produkál . Köszönettel : Sz-T Adel

#37683
Pap Edina Vezető szaktanácsadó

Semmi gond a növénnyel. A tápoldatozást hagyja abba, a leszáradt virágszárat vágja tőből le. A tűző naptól védett, de világos helyen kicsit pihentesse a növényt. Célszerű átültetni, fölfrissíteni a közegét friss orchideafölddel.

#37239
Emese Deák

Kedves Szaktanácsadó! Olyan problémám van hogy aprilis végén kaptam egy csodaszép orchidea t viszont sajnos a virágai elszáradtak és a szára is teljesen be barnult. Mit tegyek vele hogy meg mentsen? Napról napra rosszabb a viragokon látom. :( Mi lehet a baj mit csinálok rosszul?
Köszönöm a segítséget előre is.
Emese

#37222
Gábor Vétek Szaktanácsadó

Kedves Lengyel Melinda!

Ez esetben ismételt megtisztogatást, majd Careo rovarölő permettel történő kezelést javasolnék. A permetezés 1-2 alkalommal az év folyamán (indokolt esetben) megismételhető.

#36159
Melinda Lengyel

Kedves Szaktanacsado! Sajnos aztkell mondanom, hogy ismet megjelentek a pajzstetvek. Nem tudom mit tehetnek?!

#36004
Gábor Vétek Szaktanácsadó

Kedves Lengyel Melinda!

A legfontosabb, hogy biztosítani kell az orchidea számára megfelelő környezetet, ill. figyelni, hogy megjelennek-e esetleg később újra pajzstetvek.
Az orchideákról egyébként mostanában jelent meg egy átfogó mű (részletek: http://budaiarboretum.uni-corvinus.hu/?id=52352&tx_ttnews%5Btt_news%5D=21325&L=1), mely a most hétvégi, a Budapesti Corvinus Egyetem (volt Kertészeti Egyetem) Budai Arborétumában (Villányi út 29-43.) hagyományosan megrendezett tavaszi dísznövény-kiállításon és -vásáron is megtekinthető (a mai napon az egyik szerző, Dr. Mándy Andrea mutatta be a könyvet).

#35985
Melinda Lengyel

Kedves Szaktanacsado! Eloszor is koszonom a segitseget! A leiras szerint velemenyem szerint pajzstetvekrol van szo, kovettem megtisztelo tanacsat es enyhe szappanos vizzel lemostam ezeket a szornyu tetveket. Remelem, hogy nem ternek tobbe vissza. Mit tehetnek meg ellene?
Koszonettel:
Lengyel Melinda

#35919
Pap Edina Vezető szaktanácsadó

Túlságosan nedves a közeg...lehet egyszerű penész is! Át kell mosni tiszta vízzel a gyökereket, és teljesen friss orchideaföldbe átültetni őket. A cserepet hipós vízzel el kell alaposan mosogatni, vagy új cserepet venni.

#35906
Gábor Vétek Szaktanácsadó

Kedves Lengyel Melinda!

Ez esetben kérem, nézze meg, hogy pajzstetvek (körömmel könnyen, a növényi szövet megsértése nélkül lekaparható, ovális, barna pajzsok vagy pedig fehér, viaszos, vattaszerű váladék) vannak-e a növényen. Ha igen, akkor enyhén szappanos vizes szivaccsal alaposan le kellene tisztogatni a növényt. Ha viszont nem talál pajzstetveket, akkor kérem, küldjön képet a tünetekről.

#35902
Nikolett Nagy

Jó estét kívánok!
Azzal a problémával fordulok Önhöz, hogy az orchideámon, illetve a cserépben ma észrevettem valamit. Sajnos nem értek hozzá, de nagyon szeretem az orchideáimat. Az lenne a kérdésem, hogy természetes e hogy a földben jelen vannak ezek a fehér apró képletek? Okoznak e valami bajt? Két orchideám van eddig , mindkettőnél látom, az egyik él és virul a másiknak a levelei viszont kezdenek a szélénél sárgulni (ez most épp csodálatosan virágzik). Csatolok egy képet, a képen a levél fonákon is látszódnak apró fehér kis pöttyök, ez az az orchidea, aminek a levele már kezd sárgulni. Mit tehetek, hogy még sok-sok éven át csodálhassam őket?
Köszönettel:
Nagy Nikolett

#35890
Melinda Lengyel

Igen, ragacsos, sajnos.. Mit tehetnek ellene?

#35807
Gábor Vétek Szaktanácsadó

Kedves Lengyel Melinda!

Ezek a cseppek ragacsosak?
Pajzstetvek vannak a növényen?

#35804