Almafa kéregpusztulás

Dr. Varga Mária Szaktanácsadó

Az almafa kettős támadás következményeit mutatja.
1. rákosodást előidéző kórokozó - a fekete elszíneződés okán baktérium -
2. a lyukakat pedig kártevő készítette
Javaslat: minél előbb a rákos részt vastagon be kell kenni Bordóilé szuszpenzió-koncentrátummal a baktérium terjedésének megakadályozására, a lyukakat pedig lezárni, rovarölő szer /pl. Cyperkill /beinjektálását követően, viaszos fasebkezelővel.
Kora tavasszal a kezelést célszerű megismételni.
A sebet levegőzést biztosító anyaggal - pl. juta fatörzsvédő szalag- érdemes lezárni.

#54483
Zita Nagy

Az előző, #54470 sz. kérdéshez küldök pár képet is.
Kb. 20 éves mutsu almafa kérgén kialakult fekete foltok kezelésének módjára tudnak adni javaslatot? A foltokat a harkály már megtalálta.
Válaszukat előre is köszönöm.

#54471
Zita Nagy

Kb. 20 éves mutsu almafa kérgén kialakult fekete foltok kezelésének módjára tudnak adni javaslatot? A foltokat a harkály már megtalálta.

#54470
Pap Edina Vezető szaktanácsadó

Dr. Varga Mária válasza: A lyukba vattával lehet rovarölő szer tömény oldatát betömni és a kezelt részt lefedni parafilm-el, mely gyógyszertárban kapható.

#35223
Zoltán Katona

Nagyon szépen Köszönöm a segítséget, biztosan ez a karositó, igy neznek ki a hernyok is.
Levágtam a beteg ágat, viszont a vázág tövétől pár centire a törzsbe is beért a károsítás. Nem tudom hogy mennyire elég ha kivágom az elhalt/fertözött háncsot reszeket, esetleg van valamifélke permetszer amivel belehet biztositani hogy tényleg eltünjön ez a kártevő?

#35194
Pap Edina Vezető szaktanácsadó

Dr. Varga Mária válasza: A leírtak alapján almafa -szitkár kártételére gondolok. A kivágás következménye lehet egy gomba vagy baktérium megtelepedése. A beteg ág levágásával a probléma megoldódni látszik

#35175
Zoltán Katona

Ez év tavaszán vettem észre a kéregkaparás közben, hogy a vázágak kezdeténél az egyik vázág teljes felső felületén élettelen a kéreg, késsel alányulva könnyedén szalagszerűen lehuzható a kéreg egy 20-25cm hosszu részen. Az élő rész határánál az élő kéregben találtam lárvákat, amelyek ugy tüntek hogy az élő kérget rágják. A lárvák teljesen fehérek, a kisebbk enyhén sárgás szinüek méretük átlag 1cm vastagságuk olyan gyufaszálnyi. Teljesen olyanok mint a horgászathoz hazsnált légylárvák csak ezek 2-szeroylan hosszuak és valamivel kövérebbek.

Tavasszal kivágtam az elhalt részeket, 1cmnyi élő résszel együtt hogy lárva biztosan ne maradjon benne és bekentem fasebkezelővel. Most ujra megnéztem a szüret után és szélességben a vázág 80 százalékát átérte már és vagy 20 centi hosszan 5 cm szélesen behatolt a törzsbe is. Ugyanugy most is az élő rész szélénél ottvannak a már említett lárvák. Az ág el is száradt félig, emiatt le is vágtam, a többi ágnak semmi baja nincs..

A fa egyébként Gloster fajtájú, kb 30 éves de nagyon jó egészségi állapotnak örvend, alacsony törzsű fa nagyrészt természetes koronával és évente méteres hajtásokat is hoz, amellett hogy idén 60 százalékos termésritkítás mellett is 90kg termést hozott.
3-4 éve volt komolyabb termőrészifjító beavatkozás, tehát a termőrészek nagyrésze is fiatal.
A 3 fő vázág átmérője 15-17cm, a törzs kb 25-28cm.

Mi okozhatja a kéregelhalást egy erős egészséges fánál? Valószínű hogy a lárvákkal kapcsolatos? Olvastam kéregmoylról, de azt csonthéjas fákra vonatkozóan említik csak..
Mit tehetnék hogy megállítsam a pusztulást?

#35123