kukacos alma

Ákos Varga Szaktanácsadó

Tisztelt Varga Dávid Gyula!

Leírása alapján az almamoly kártételéről van szó. A károsított termések esetében nem nagyon lehet hatékonyan védekezni. A következő évben érdemes feromon csapdákkal megfigyelni a rajzását és úgy védekezést beiktatni az almamoly ellen. Vagy ha nem szeretne kémiai védekezést, ahogy kollégám is írta alább, egy-két feromoncsapda/fa és gyakoribb ragacslapok cseréjével mérsékelni lehet a kártételüket.

#43305
Dávid Gyula Varga

Tisztelt Vétek Gábor!

Én is hasonló cipőben járok. Egy részébe még csak épp belerágtak, egy részébe viszont már a magházig. Lehet még ilyenkor valamit tenni a hernyófogó övön kívül?

Válaszát előre is köszönöm!

#43258
Gábor Vétek Szaktanácsadó

Tisztelt Weisz József úr!

Köszönjük a visszajelzést, és örülünk a sikernek.

#41387
József Weisz

Köszönet nyilvánítás!
Tisztelt Vétek Gábor úr!
Megfogadtam a tanácsát, vásároltam feromon csapdát és figyeltem a rajzást. Előző évben jelentős részben elfagytak az almafák, így nem tudtam lemérni a permetezés hatását, de az idei évben igen! Köszönöm, jelentősen csökkent a férges alma, talán 10-15% volt, tehát sok egészséges almát tudtunk enni!!

#41320
Gábor Vétek Szaktanácsadó

Tisztelt Weisz József!

Igen, ez az almamoly lárvájának járata. Minden bizonnyal jövőre is támadni fog, ez egy nagyon gyakori, elterjedt kártevő hazánkban. A megfelelő védekezéshez a következők mindenképpen szükségesek: rajzásmegfigyelés (feromoncsapdával), jól időzített permetezés a megfelelő szerekkel és jó permetlé-borítás (utóbbi hiányában nagy lombkorona esetén a kezelés a kertben, sajnos, aligha lesz eredményes). Ha a permetezés nehezen lenne megoldható ezek alapján, akkor meg lehet próbálkozni azzal a módszerrel, melyet alább, a Molnár Lászlónénak írt levelemben olvashat.

#34945
József Weisz

Tisztelt Vétek Gábor szaktanácsadó úr!
Sajnos hasonló problémával állok Én is szembe, de mivel nem vagyok szakavatott ebben a témakörben, kérném, hogy erősítse meg a mellékelt fénykép alapján, hogy az évek óta tartó alma termés betegségért az almamoly a felelős (amit sejtek, de lehet, hogy gombás betegség). Permeteztem többször is (még virágzás előtt és után is) de sajnos idén is találtam ilyen almát. Van remény, hogy jövőre ne találkozzak ilyen beteg almával? Egyébként sztarking alma fám van, ez érzékenyebb lenne erre a kártevőre, vagy gombára (hogy mindig, jellemzően ezt tapasztalom évről-évre). A másik fán (golden) nem találtam ilyen betegségre utaló jelenséget.

#34881
Gábor Vétek Szaktanácsadó

Kedves Molnár Lászlóné!

Minden bizonnyal az almamolyról van szó (magházig hatoló, ürülékkel szennyezett járat, nagyobb, potyogó termések). Ha a permetezés az ön esetében nem jöhet számításba, és csak csapdával próbálkozna, akkor az almafánként kihelyezett egy-két feromoncsapdával és az átlagosnál gyakoribb ragacslap cserével a kártevő egyedszáma hosszabb távon elvileg csökkenthető. A feromonkapszula megfelelő időnkénti cseréje szintén szükséges. További információ az almamoly feromoncsapdájának használatáról itt kérhető: http://www.csalomoncsapdak.hu/

#34372
LÁSZLÓNÉ MOLNÁR

T. szakértő!
Minden évben rendszeresen megfúrja valamilyen kártevő az almatermést, s az érés után vagy még előtt rögtön lepotyog, elrohad.
Mivel permetezéshez nem nagyon értek, nézegettem a biocsapdákat, lehet-e valamelyiket használni megelőzésre, mikor, és melyik fajta lapot?

#34349