cseresznye betegsége

Dr. Varga Mária Szaktanácsadó

A cseresznye kötődési problémával küszködik. Bár 2023-ban a késő tavaszi fagyok /március 15, 27/ hatására sok cseresznyefán termés sem lesz, mert elfagytak a rügyek. Az Ön esetében ez nem történt meg, A gyümölcsök valamennyire megnőttek, majd a fán maradva - esetleg lehullva - értéktelen lett a termésük. terméskötődés kezelhető, jók a visszajelzések. Az ATONIK növekedésszabályozó készítményt 3 alkalommal célszerű kipermetezni: virágzás kezdetén, teljes virágzáskor és elvirágzás idején. Ebből kiemelten fontos a teljes virágzás ideje.

#56811
Gergely Bereczk

A kép méretével volt baj.

#56757
Gergely Bereczk

Üdvözlöm!
Köszönöm szépen válaszát, és elnézést, de mobilról próbáltam feltenni a képet, de másodszor sem sikerült.
Talán most berakja a hozzászólásom alá. Nagy valószínűséggel blumeriella lesz, de kérem azért nézze meg ezt a képet még májusból.
Köszönettel,
Bereczk Gergely

#56756
Pap Edina Vezető szaktanácsadó

Kedves Gergely. Várjuk a képet. Az idén a blumeriella tarolt. Erről is olvashat:
https://www.gazdabolt.hu/cikkek-hirek/cikk/2023.-evi-11.-novenyvedelmi-felhivas-zsigo-gyorgy

#56686
Gergely Bereczk

Lemaradt a kép.

#56563
Gergely Bereczk

Üdvözlöm,

A cseresznyefán nem csak idén, már több éve ilyenek a termések, nem érnek be, hanem összecsoffadva pirosodnak be, kvázi tehetetlenek, vagy eleve így hullanak le.
Mi lehet a problémája?
Köszönettel,
B. Gergő

#56562
Pap Edina Vezető szaktanácsadó

Júniusi gyümölcshullás, amire rásegítettek a viharok. A júniusi gyümölcshullás élettani szerepe az, hogy megakadályozza a fa túlterhelését. A mostani száraz, hideg május nem kedvezett a gyümölcsféléknek.

#50371
Szabó Tibor

Mi lehet a betegsége a cseresznyefának,

#50267
Gábor Vétek Szaktanácsadó

Kedves Túróczi Annamária!

Képeket tudna küldeni a tüneteket mutató fákról?
Csak az említett gyümölcsfajoknál jelentkezik ez az elváltozás?
Talajlakó kártevők előfordulását (pocoklyukak a talaj felszínén vagy pajorok a földben) nem észlelték?

#34267
Annamária Túróczi

Kedves Tanácsadók! Azért fordulok segítségükért, mert a kertünkben elkezdtek fonnyadni a gyümölcsfák. Először a szomszédban kipusztult a cseresznyefa. Idén pedig a mi fánk is lassú fonnyadásnak indult. A virágzáskor még minden rendben volt, de mire a cseresznye beérett a levelek már teljesen lekókadtak. A jelenség a szomszédos barackfán és mandula fán is tapasztalható. De az utóbbi két fán nem a teljes lombkoronán, csak részekben. A szomszéd kertben is észrevettem, hogy egy másik gyümölcsfa is ugyanúgy fonnyad, ahogy a mi cseresznyefánk.
Permetezést nem nagyon használtunk, de nem biogazdálkodási megfontolásból.
Válaszukat köszönöm. Túróczi Annamária

#34248
Pap Edina Vezető szaktanácsadó

Dr. Varga Mária válasza: Félek, hogy a jelenség a gyümölcsfertőző monília ( Monília fructicola) kórokozó károsításának következménye. Ez a hazánkban nem régen felfedezett kórokozó a gyümölcs barnulását és a levelek bepödrődését okozza. Mindkettő látható a képen. A legjobb monília ellen gombaölő szerrel /pl.Teldor/ legalább két alkalommal permetezzen. Remélem, nem öntözte a fiatal fát, mert azt a cseresznye nem szereti.

#34214
Rezső Tamási

Tisztelt Pap Edina
Van egy kb. öt éves Germersdorfi cseresznye fánk. Idén is a lemosópermetezést megkapta. Szépen ki is virágzott. Kb. két hete elkezdett sárgulni a levele és vörös barna foltok jelentek meg a levélen. A kis termések is megbarnultak.
Sem állati kártevőt sem gombára utaló jelet nem láttam rajta. Olyan mintha "napégést" kapott volna.
Mivel kellene megvédeni a fát, hogy ne pusztuljon el.
Üdv: Tamási Rezső

#34172
Pap Edina Vezető szaktanácsadó

Dr. varga Márai válasza Filep Lászlónak: Ez a jelenség átnedvesedett gyökérzónában szokott előfordulni. Talán egy vízér van a gyökérzónában vagy száraz időjárásban öntözte a fát. Kérek egy fotót is a fáról!

#34161
Pap Edina Vezető szaktanácsadó

Dr. Varga Mária válasza Tim Zoltánnak: A tömeges gyümölcshullás oka, hogy a gyümölcsök zöme megtermékenyült ugyan, csak embriójuk elpusztult.
A virágzás utáni tartósan hideg időre ez biztosan bekövetkezik. Ha a félig kifejlődött termésű fa túl meleg és száraz időbe kerül /aránytalan párologtatás a hideg talajban renyhén működő gyökerek vízfeladásához képest/ akkor beáll a vörösödés és a tömeges hullás. Az Atonik használata virágzásban két alkalommal, ezt a jelenséget jól kezeli illetve csökkenti

#34116
László Filep

Germersdorfi cseresznyefánk (20éves) nem fejleszti ki normális méretűre a leveleit és ágai fokozatosan elszáradnak. Van-e esélyem, hogy megmentsem a fát? Segítségüket előre is köszönöm

#34102
Zoltán Tim

Majdnem biztos, hogy nincs köze a viharhoz. Túlkötés, rossz kötés, valami tápanyag hiányra gyanakodom, csak a mértéke az egésznek az aggasztó. Alig marad valami a fán. A mellette lévő meggyen mostanában kezd hullni, de azon is sok gyümölcs van (még). A szintén közelben lévő kajszin, amelyiken kisebb moniliás fertőzés látható szintén eléggé hullik.

#34074
Süttő Roland

Hát a múltheti viharos szél, hideg időjárás éppen okozhatta nem?

#34042
Zoltán Tim

A cseresznye kezdemények elképesztő ütemben hullanak. Eleinte természetes gyümölcshullásnak tűnt, mert tényleg sok megkötött, de most már alig marad valami a fán. Mi az oka?

#34040
Gábor Vétek Szaktanácsadó

Marosfalvi Dórának még: Számolják ki: ha esetleg volt már kezelés, akkor, ha mindkét szert használták, abban az esetben a permetezéstől számítva 21 napot kell várni a biztonságos szüretig, ha viszont csak a Chorus 50 WG-t juttatták ki, akkor 14 nap a szüretig az élelmezés-egészségügyi várakozási idő.

#34021
Gábor Vétek Szaktanácsadó

Kiegészítés Marosfalvi Dórának: Ha a Cuproxat, ill. a Chorus használata mellett döntene, csak abban az esetben végezze el a kezelést, ha az élelmezés-egészségügyi várakozási idő(k) betartható(k)! Ez a csomagolásukon vagy a belső leírásban fel van tüntetve. Jelen stádiumban (ami a fotón látható) két kezelés biztosan nem fér már bele, de az egy is kérdéses.

#34020