Babérmeggy sárgulás

Pap Edina Vezető szaktanácsadó

A lyukacsok a babérmeggy sztigminás betegségere utalnak, ami ellen ilyen csekély mértékű lyukacsosodásnál csak a károsodott levelek eltávolításával kell védekezni. A nagyobb baj a tápanyaghiány, ami a növény sárgulását okozza. Az éhez nővény a betegségekre is érzékenyebb. Örökzöld növényekhez javasolt tartós hatású műtrágya bedolgozását javaslom a talajba.

#54481
Edina Bodó

Tisztelt Szakértő!
A 10 éves babérmeggy sövényünk a képen látható formáját mutatja, plusz csatolok levélképeket is. Lassan 2 éve küzdünk vele, gombaölő, lombtrágya, keserűsó, vas. Nem nagyon van eredménye. Egy bokrot már kivágtunk, de a mellette lévő is el kezdett sárgulni, sőt az a mellett lévő is...Úgy tűnik, szépen sorban terjed a probléma.
Mit tud még ajánlani?
Köszönettel, Bodó Edina

#54477
Pap Edina Vezető szaktanácsadó

Az ültetés visszaveti a növényeket, főleg, ha az nyáron történik. Öntözze a növényt, de ne öntözze túl. Ha eddig ne tette meg, dolgozzon a talajba örökzöldekhez ajánlott tartós műtrágyát. pl: https://www.gazdabolt.hu/szabalyozott-mutragya/4512-compo-hosszu-hatasu-bukszus-orokzold-tap-850-g.html

#53556
Tamás Vida

Tisztelt Szakértő!

A mellékelt két kép mutatja, hogy az elmúlt napokban néhány levél elsárgult. Az ültetés kb 4 hete történt.

Erős napsütés, sok öntözés vagy a tápanyaghiány okozhatta? Vagy teljesen normális állapot?

#53340
Pap Edina Vezető szaktanácsadó

Elsősorban tápanyagot kell adni a növénynek, örökzöldekhez javasolt tartós műtrágyát keverni a talajhoz, , gyors segítségként örökzöld tápoldatot. A levéllyukacsosodás betegség ellen Amistar-ral permetezzen, ha nagymértékű a kár. Ha nem akkor csak szedje le a tünetes, sárgult leveleket.

#52873
Péter Bederna

Tisztelt Szakértő !

A csatolt kép a babérmeggyeim leveleinek 10%-át és azok állapotát tükrözik.

Azt szeretném kérdezni Öntől, hogy milyen készítményekkel vehetem fel a kesztyűt ellenük?

Köszönettel és Tisztelettel

Bederna Péter

#52830
Pap Edina Vezető szaktanácsadó

Tápanyaghiány az ok. Különösen mulcsozott területen a fenyőkéreg bomlása sok nitrogént von el a talajtól, ezért oda kell figyelni . Gyors beavatkozásként valamilyen örökzöldeknek javasolt tápoldatot ajánlok. Hosszú távú megoldást a tartós hatású örökzöldeknek javasolt műtrágyák valamelyikének bedolgozása a talajba: https://www.gazdabolt.hu/kereses?controller=search&s=%C3%B6r%C3%B6kz%C3%B6ld

#52697
Tóth Attila

Tisztelt Szakértők! A babérmeggyem idén és tavaly is a képen látható dolgot produkálta. Idén kb 1 hete kezdődött a sargulasa.. Nagyjából őszre szűnt meg tavaly és egész télen szép zöld volt. Most tavaszra a tünetek ismét elojottek... A sargulasa követően levelhullas jelentkezik.. Mi lehet a gond? Tapanyaghiány? Gomba? Mit ajánlanak rá? Mielőbbi válaszukat előre is köszönöm. Egy aggódó babérmeggy tulajdonos. :)

#52640
Pap Edina Vezető szaktanácsadó

Dézsában tartott növényekre különösen oda kell figyelni, mert kevés talaj áll a rendelkezésükre. Az öntözés ellenére könnyen felforrósodik az edény, "megfő a gyökérzet", ami tápanyagfelvételi gondokhoz vezet. A szántóföldi műtrágyák csak nagy óvatossággal, kis adagban használhatók. Javaslom inkább a magnéziumot is tartalmazó, magasabb káliumtartalmú, tartós hatású, örökzöld tápokat. Pl. :https://www.gazdabolt.hu/szabalyozott-mutragya/4512-compo-hosszu-hatasu-bukszus-orokzold-tap-850-g.html
https://www.gazdabolt.hu/szerves-tragya/3364-viano-szerves-tragya-orokzoldeknek-es-buxusoknak-175-kg.html
https://www.gazdabolt.hu/hobby-mutragya/2608-substral-osmocote-hosszu-hatastartamu-tragya-buxus-fenyofelek-es-sovenynovenyek-szamara-075-kg.html

#51345
Lajos Balogh

Üdvözlöm. Erre a babérmeggy barnulásra NPK 15-15-15 műtrágya jó? Valahol ezt javasolják, máshol meg azt írják, hogy szétégeti a növényt. Ilyen műtrágyám van otthon, a növények erkélyen dézsában vannak.

#51321
Pap Edina Vezető szaktanácsadó

Teljesen normális, ha néhány levél, jellemzően a teljesen nem kifejlett alsó levelek lesárgulnak. Ha a bokor egyébként jó állapotban van, ezeket a leveleket le kell szedni. Célszerű örökzöldekhez javasolt tartós tápot is adni neki, a talajba sekélyen bedolgozva. Pl. https://www.gazdabolt.hu/szabalyozott-mutragya/4512-compo-hosszu-hatasu-bukszus-orokzold-tap-850-g.html
vagy
https://www.gazdabolt.hu/szerves-tragya/5316-viano-szerves-tragya-orokzoldeknek-es-buxusoknak-075-kg.html

#51131
Bartáné Fekete Annamária

Tisztelt Edina!
Tavasszal ültetett babaermeggy bokraink most így néznek ki! Kérdésem, hogy ez normális és csak az átültetését szenvedte meg vagy egyéb probléma lehet?

#50998
Pap Edina Vezető szaktanácsadó

Tápanyaghiány. főleg kálium...edényben van a növény? a Kiszáradás fokozhatja ezt a problémát, illetve a túl meszes talaj is (pl murvaágy).

#34127
Sándor Paskievics

Mi okozhatja a mellékelt képen látható betegséget a babérmeggy levelein. Úgy tűnik hasonló probléma jelentkezik az orgona levelein is.
Várom a segítséget köszönettel

#34099
Pap Edina Vezető szaktanácsadó

Tápanyaghiány az ok..nem vészes, a károsodott leveleket le kell szedni. A cserépben tartott növényeknél ügyelni kell a gyakoribb öntözésre, tápoldatozásra.

#34085
mazsi majoros

Tisztelt Szakértők,

a babérmeggy nálam is sárgul, illetve foltokban bebarnul. Kb. két hónapja van nálunk napos teraszon. Amint elkezdődött a tavasz sok, friss egészséges hajtást hozott. 1-2 hete kezdte a sárgulást. Mit tehetnék ellene?
Köszönöm.

#34057
Pap Edina Vezető szaktanácsadó

A sárgulás tápanyaghiányra utal, a folt pedig baktériumnak tűnik. az elsődleges feladat a növény kondíciójának javítása összetett tápanyaggal., A sár5ga, beteg levelek eltávolítása és elégetés. rezes permetezés javasolt, de a csomagoláson javasolt koncentrációt ne lépje túl, melegben, napos időben tilos rézzel permetezni, mert perzsel.

#33978
Gábor Vétek Szaktanácsadó

Szaktanácsadó kolléganőnk rövidesen válaszol, addig szíves türelmét kérjük.

#33941
Dávid Szabó

Tisztelt Szakértő

Próbáltam utána olvasni hogy mi okozhatja az alábbi sárgulást de nem jártam sikerrel. Mi okozhatja, illetve milyen kezelést ajánl ?

Köszönettel
Dávid

#33850