Tiszafa levél sárgulása

Pap Edina Szaktanácsadó

Nagy valószínűséggel a Cryptocline taxicola gomba károsította a növényt. Gyengültségi kórokozó, amii a rossz állapotban lévé növényt támadja. Ha nagyon beszorult, fülled, párás helyen van a növény, vagy túl sok vizet kap, akkor ezen változtatni kell! Lehet, hogy egy erősebb metszésre is szükség lehet. A hulladékot el kell égetni!
Őszi-tavaszi rezes lemosó permetezés szükséges majd. Most javaslom a Polyram alkalmazását (metszés után).

https://www.gazdabolt.hu/T02083-Polyram-DF-200-g.html

#56690
Péter Hegedűs

Valamiért a képeket mintha nem töltené fel a rendszer.

#56575
Péter Hegedűs

Tisztelt cím!

Tanácsot szeretnék kérni a képen látható problémával kapcsolatban. Köszönöm!

#56574
Pap Edina Szaktanácsadó

A tiszafákat azonnal ki kell ültetni végső helyükre vagy nagyobb edénybe. Valószínű, hogy nincs elég tápanyag az edényben, és/vagy a hideg miatt lassú a tápanyagfelvétel. Átteleltetett növényről van szó, adjon neki időt, hogy helyre jöjjön. Átültetéskor kapjon tartós hatású örökzöldeknek való tápot. A károsodott hajtásokat távolítsa el. A talaj felmelegedésével helyre jön. Fontos, hogy ültesse át. Az öntözés önmagában nem elég, szűk edényben káros is.

#56279
Gergő Kujbus

Kedves Szakértő! Kb 2 hete vásároltunk tiszafákat, azonban a friss hajtások elkezdtek száradni/sárgulni és apró barna foltok is vannak a levélen. Csatolva pár kép. Az első sárga foltok megjelenését követően elkezdtük öntözni, azonban nem látszik javulás. Még nem ültettük el őket, a vásárolt kaspóban vannak.
Előre is köszönjük a tanácsot.

#56250
Pap Edina Szaktanácsadó

Mikoszferellás levélfoltosodás, ami gyakori az eperfán. A tünetes leveleket szedje le és égesse el. Foltbetedségek elleni készítmények valamelyikével (pl. Amistar, Folicur Solo, Dithane, , Score, Topsin-M) permetezzen.

#53571
Vincze Gábor

Tisztelt Gazdabolt!
Azt hiszem platán levelű eperfám van. Az biztos, hogy ez egy dísz fa, nincs rajta termés. A képen látható foltosodás és sárgulás jelentkezik egyes levelein. Most még csak pár levél van ilyen de tavaly lehullajtotta idő előtt lombkoronálya felét ez miatt. Van ötlete mi lehet ez, illetve tudna ajánlani konkrét szert ha van rá?
Köszönettel, Gábor.

#53522
Pap Edina Szaktanácsadó

Dr Varga Mária válasza: Szerencsére a sárgulás nem betegség, hanem az elmúlt időszak szélsőséges időjárása. Az ősz, a tél száraz volt és enyhe, kora tavasszal gyors és szokatlanul nagy meleg szárazsággal párosult - most meg rengeteg az eső. Remélem, a talaj nem savanyú, mert a tiszafa azt nem szereti. Úgy gondolom, az eső hatására tud elég tápanyagot felvenni a fa és szépen kizöldül. Egy kis vas lombtrágya jó lenne a fáknak (Fitohorm Fe) 1% töménységben.

#33986
Gábor Vétek Szaktanácsadó

Szaktanácsadó kolléganőnk rövidesen válaszol, addig szíves türelmüket kérjük.

#33954
Gergő Kiss

Kedves Diana ! Nagyon köszönöm a tippet ! Intézem :)
Jó növénykedést !

#33897
Mátis-Dörnyei Diana

Kiss Gergőnek üzenném, hogy máshol is utánanéztem a dolognak, és úgy látszik, hogy az Amistar gombaölő szer megoldani látszik a problémára.
Nekem is az a jelenség egyébként, hogy belülről kifelé sárgulnak a levelek, és friss hajtások folyamatosan vannak rajta.Ezért is utólag már ki is zárnám a vízhiányt.
Szóval egyik ismerősöm már találkozott ezzel a problémával, és Őneki ez a szer vált be.
Mi is lefújtuk már 3 napja, úgy nézem már nem sárgulnak újabb levelek.
Remélem segítettem :)

#33847
Gergő Kiss

Üdvözlet. Nekem is hasonló lenne a problémám azzal a különbséggel , hogy a belső levelei kezdtek sárgulni viszont ezzel egy időben meg szép zöld új hajtások vannak mindegyik ágnak a végén ? Akkor valami lokális gond lehet ? Sok eső volt lehet , hogy gomba ?

Válaszukat előre is köszönöm

#33833
Mátis-Dörnyei Diana

Tavaly ősszel elültetett gömb tiszafáim/2db/ levelei elkezdtek sárgulni.Tavaly ősztől egészen kora tavaszig nem volt semmi gondja, és kb. egy hónapja először csak egypár, most már elég nagy része sárgás. Először az egyik, most már a másik is kezdi.
Nem tudom, hogy betegség e, vagy vízhiány /heti egyszer öntözöm/, esetleg az is oka lehet, hogy a cicánk, elég mélyen karmolgatta a törzsét? Most már kapott védőhálót, azóta nem bántja.
Valami ötletet szeretnék gyorsan, nem szeretném, ha tönkre menne, nagyon jól mutatnak az előkertben.Köszönettel:Dia

#33815