Bukszus kártevő

Pap Edina Vezető szaktanácsadó

A selyemfényű puszpángmoly nyári nemzedékének hernyóit látja. A védekezésre itt talál tanácsokat:
http://www.gazdabolt.hu/index.php?route=information/kb/page&category_id=35&page_id=211

#43712
Irén Kiss

A sövény .

#43704
Irén Kiss

Ilyen a hernyó

#43703
Irén Kiss

Jó estét kívánok! gyönyörű puszpáng sövény kezd kiszáradni, de még a zöld bokron észre vettem zöld színű hernyót. Rengetek van rajta. Az lenne a kérdése h b58 le szabad - a permetezni? Nem okozok e bajt a növénynek ? Válaszát köszönöm. Tisztelettel: Irén

#43702
Pap Edina

A puszpángelhalás nagyon makacs betegég. Először is az esőztető öntözést meg kell szüntetni, mert a párás kürölmények kedveznek a gombának. A leghatékonyabb szer a kialakult betegség megfékezésére, a spórák csírázásának gátlására most a Mirage 45 EC (ez I. forg kat). A beteg növényeket alaposan vissza kell vágni, elégetni a levágott részeket, és jövő májustól augusztusig megelőzésképpen Switch, Harvesan, Dithane szerek változó használatával lehet védekezni, de ha már megjelent ismét a kórkép, a Mirage-t kell bevetni. Ha végképp nen tudnak a betegségtől megszabadulni, ki kell vágni a növényeket. Kutatások szerint a Buxus microphylla Herrenhausen, Brno és var. Koreana ellenállóbb a betegséggel szemebn. Ezeket keresse faiskolákban, ha ragaszkodik a puszpánghoz.

#30458
Vétek Gábor

Kedves Balázsné Zsuzsa!

A védekezés lehetőségére irányuló kérdését továbbítottam kórtanos kolléganőmnek.

#30386
Balázsné L. Zs

Köszönöm válaszát. A Pap Edinának küldött link alapján sajnos, be tudtam azonosítani a betegséget: Cylindrocladium buxicola. Eléggé reménytelennek látszik. Azért leírom, hogy a kertben több helyen van nyírt buxus 30cm-1m átmérőjű gömbök. 1 kivétellel mindegyiken rohamosan terjed a betegség. Évek óta esőztető öntözéssel locsoltuk őket a gyeppel együtt, de ebben az évben nem rendszeresen. Kérdésem, hogy van-e remény ennek az egy buxusnak a megőrzésére, ha többit kivágom és elégetem? Válaszát köszönöm.

#30344
Vétek Gábor

Kedves Balázsné Zsuzsa!

Kérdezni szeretném, hogy kártevő vagy kórokozó nyoma (elváltozás a száron, levélen) felfedezhető-e, ill. hogy történt-e, és, ha igen, milyen gyakorisággal öntözés, esetleg tápanyag-utánpótlás? Egy közeli és egy távolabbi képet tudna küldeni a növényről?

#30242
Balázsné Zsuzsa

Szeretnék tanácsot kérni buxusbokraim ügyében. A kertem több pontján a korábban életerős, pompázó buxusbokraim úgy néznek ki, mintha forró vízzel le lennének forrázva. Csörgősre száradt levelek a bokor felszínén és belsejében, szürkés alapszínük lett. Lehet-e rajtuk segíteni még, és hogy lehet megakadályozni a betegség terjedését? Köszönöm válaszát. Zs.

#30209
Pap Edina

Pontos választ csak kép alapján tudunk adni. A buxusnak azonban van néhány veszélyes betegsége. Itt olvashat róluk. http://kerteszetesszoleszet.hu/hu/blogok/mivel-helyettesitheto
Védekezés nehéz, folyamatos rezes, valamit Mirage 45 EC (II. forg. kat.) permetezéssel javítható a helyzet, a károsodott részek levágása és elégetése nagyon fontos!

#28456
Kárpáti Zsuzsa

Tisztelt Szakértő!
Egy hatalmas buxus bokor áll a kertünkben, amelynek egyes levelei narancssárgára színeződtek idén tavasszal majd lehullanak. Mi lehet a gond, és hogyan védekezhetek ellene?
Köszönöm válaszát!

#28318
Vétek Gábor

Tisztelt Balogh Károly!

Köszönjük, hogy megosztotta eredményeit!
Kis pontosítás: kecskerágó-pajzstetűről van szó (nem a kaliforniairól).

#25581
Balogh Károly

A pajzstetvek pusztítási módjáról szeretném megosztani tapasztalataimat a kecskerágó tulajdonos társaimmal.

Irodalomból vettem, hogy a kecskerágót támadó kaliforniai pajzstetvek május végén és augusztus végén vedlenek /ennek maradványa a sok fehér vonalka a levél mindkét oldalán és az ágakon/, utána pedig a lárváik mozonak, ami 6x-os nagyító alatt már megfigyelhetők.
Ebben a két időszakban kell ellenük védekezni a következő képpen:
1 liter vízbe 2ml Bi-58 felszívódó rövarölő és 20 ml Agrol gyümölcsfaolaj keverékével hatásosan lehet ellenük védekezni. Évente tehát kétszer, de jún. közepén és szeptember közepén meg kell ismételni, és ez teljesen elégséges.

Nekem kecskerágóval 20 évvel ezelőtt beültetett 25 nm.-es támfalam van Zalaegerszegen. Csupán 5-6 éve, hogy négyzetméternyi területen az összes levél lehullott. A károsítót a Növényvédő Állomás fedezte fel, de a javasolt szert nem tudtam beszerezni, de a kívánatos hatásmehanizmust megtudtam. E szerint a mozgó bogarakat a rovarölő gáza öli meg, a betokosodottakat pedig az oljbevonat folytja meg.
Szerencsére Újra kapható a Bi-58, melyet az Agrollal keverve sikert értem el. A lepusztult rész 3 év alatt teljesen kilevelesedett, igaz, hogy a levélzet alatt a ágak fehér bevonata nem hullott le.
Tisztelettel: B.K.

#25579
Kerekes Lajos

Kedves Gábor !
Nagyon szépen köszönöm a válaszát !
Lesz mit csinálnom...
További szép napot kívánok ! Lala

#20704
Vétek Gábor

Tisztelt Kerekes Lajos!

A növény nem buxus, hanem kecskerágó, a kártevő pedig ennek leggyakoribb és legveszélyesebb ellensége, a kecskerágó-pajzstetű.
Tény, hogy igen erős a kártétel, és ettől a rovartól egyébként sem egyszerű - ha egyáltalán lehetséges - teljesen megszabadulni. Ilyen mértékű károsítás esetén a növény cseréje egy biztosan egészséges, pajzstetűtől mentes egyedre is megfontolandó! Ha ezt nem szeretnék, akkor a következőket lehetne megpróbálni: Az erősen károsított részek lemetszése és megsemmisítése célszerű lenne. Meg kell próbálni továbbá mechanikai úton megtisztítani a növényt (pl. erős vízsugárral lemosni, szappanos vizes szivaccsal ledörzsölni, amennyire lehet). Ez azért célszerű - bár természetesen nagyon munkaigényes -, mert a permetezés hatására ugyan a kártevő további szaporodása fékezhető, de az elhalt egyedek a növényen maradnak, és továbbra is csúnya látványt nyújtanak. Tavasszal hatásos lehet az Actara 25 WG (ha nincsenek a közelben virágzó növények) akár olyan módon, hogy az elkészített permetlé egyik felét permetezéssel, a másik felét pedig beöntözéssel juttatják ki. Ezt a felszívódó készítményt a vegetációs időszak kezdetétől (április) lehetne - több alkalommal, a lárvák új hajtásokon, leveleken való megjelenésétől kezdődően, ésszerűen megismételve a kezeléseket (max. 3-szor) - használni 10-14 napos időközönként az átfertőzés és elszaporodás korlátozására, hogy az új növekmény károsítását még időben megakadályozzák. Célszerű nedvesítő szer (pl. Nonit) hozzáadása is. Végül pedig használható speciális, olajtartalmú készítmény is, amely a lárvákat elzárja az oxigéntől, amennyiben a testfelületükre kerül. Ilyen kontakt hatású szer pl. a Vektafid A/E. Ez a növényvédő szer a szabadon mozgó lárvák ellen ad védelmet a vegetációs időszakban. Szükség szerint több alkalommal is kijuttatható. Én javasolnám azonban inkább a növénycserét, mert a kezelések kivitelezése sok munkát igényel, és valós eredményességük ilyen mértékű fertőzöttségnél ennek ellenére is nehezen garantálható.

#20692
Kerekes Lajos

még egy kép a már megkopaszodott bokorról

#20686
Kerekes Lajos

Az előbbi kérdésemhez csatolnék fotót is a beteg bokorról. Mégegyszer köszönöm, ha segíteni tudnak !

#20685
Kerekes Lajos

Kedves Szakértő(bb) Társaim !
Buxusokról lévén szó, - segítségüket kérem : néhány éve a sövényem levelein-szárain milliónyi apró fehér tetű(?) jelenik meg úgy június környékén. DECIS-t ajánlottak permetezőszernek, de nem nagyon használ. A levelek elsárgulnak, elszáradnak, és lehullanak. Kétségbeesetten nyírom-ritkítom a bokrot, ami tavasz elején még úgy nézett ki, hogy rendbejött, - aztán nyár végére megint tönkrement. Ezek az apró fehér tetvek nem mozognak, de teljesen belepik a növény levelét és a szárát. Kérem, mondják meg, MI EZ , és mivel kezeljem ? Köszönöm szépen a segítséget : Lala !

#20675
Vétek Gábor

Igen, ez valószínűleg a járatok vége. A mérettől függően lehet szó szúbogarak vagy esetleg farontó lepkék kártételéről. Mindkét csoport tagjai leginkább a valamilyen egyéb okból legyengült vagy eleve gyengén fejlődő fákat támadják meg, így főként a termesztési körülmények és a fák kondíciójának javítása (tápanyag-utánpótlás, öntözés stb.) lenne célravezető. A védekezés nehéz e fajok ellen, de van rá lehetőség, ha pontosan kiderül, mi okozza a kárt (ha tudna fotót küldeni vagy növénymintát vinni gazdaboltunkba, az segíthetne az azonosításban).

#8406
Bóna Zsolt

Tiszteletem Vétek Úr!mézgásodást találtam egy kis részen és lyukacskákat is egy párat.ha jól sejtem, ezek lennének a lárvajáratok!?üdvözlettel,Bóna Zsolt!

#8394