Fenyőfa betegsége

Dániel Patkó

Tiszteletem.
Segítséget szeretnék kérni a betegség felderítéséhez.

#56241
Edina Pap Szaktanácsadó

Korompenész megjelenéséről lehet szó. Az örökzöldeken megjelenő tervek elleni védekezésről itt olvashat:
https://www.gazdabolt.hu/cikkek-hirek/cikk/tetvek-az-orokzoldeken

#56183
Péter Hadházi

Kedves Edina.

A tünetek január eleje-közepe környékén jelentkeztek.
Január közepétől mostanáig terjedő időben annyi változás történt, hogy az ágak elágazásánál található sötét fekete bevonat megkeményedett és jóval világosabbá vált.

#56108
Edina Pap Szaktanácsadó

Kedves Péter. Mikor kezdődött a tünetek megjelenése? A fekete, szénszerű, foltokban megjelenő lepedéket okozhatja a korompenész, ami a tetvek (pl. kéregtetű ürüléskén( mézharmatán) telepszik meg. A tűlevele barnulását, hullását sok minden okozhatja. A legtöbb esetben azonban az elsődleges ok a nem megfelelő környezeti körülmények, és csak másodsorban a károsítók.

#56079
Péter Hadházi

Tisztelt Tanácsadó!

Nordmann fenyőm egyes helyein (kb. a teljes növény 2-3 %-a) a tűlevelek megfeketedtek és ha hozzáérek egyből lehullanak. Továbbá néhol az ágak elágazásánál is sötét fekete bevonat található. Azt nem tudom, hogy az elágazásoknál lévő feketedés természetes dolog-e, de abban biztos vagyok, hogy a tűlevelek elszíneződése és lehullása természetellenes folyamat.

Kérdéseim:
Mi okozza a fenyőfa leveleinek és ágainak elágazásánál történő feketedést? Hogyan lehet ellene védekezni?
Lehet-e összefüggés az ágak elágazásánál és a levelek elfeketedése között?

A válaszadást segítve, csatolok egy képet is a problémáról.

Választát előre is köszönve,
Tisztelettel:
Hadházi Péter

#56042
Edina Pap Szaktanácsadó

Sajnos a klímaváltozás nem kíméli a fenyőket. Nem tud mit tenni, ha nem tudja intenzíven ápolni, öntözni, tápozni a növényeket.
Olvasásra ajánlom:
https://infostart.hu/belfold/2022/08/28/bardoczi-sandor-a-fenyok-nagy-reszenek-nincs-jovoje-magyarorszagon

#55824
Ilona Tóthné

Tisztelt Tanácsadó!

Készítettem közelebbi fotókat is a fák problémájáról.


Várom válaszát, előre is köszönöm.

#55809
Ilona Tóthné

Egy kép a mi fenyőinkről.

#55808
Ilona Tóthné

Tisztelt Tanácsadó!

A szomszédos kertben az 50-60 éves lucfenyők pár hét alatt lehullatták a leveleiket, kiszáradtak. A mi udvarunkban 2 darab 30 éves hasonló fenyő van, amelyek rövid időn belül ugynazokat a tüneteket produkálták. Az egyik már teljesen kopasz és száraz, a másikon van még néhány zöld ág. Nem messze tőlük is van 1 fenyő, meg lehetne-e még menteni?

Köszönöm a válaszukat.

#55807
Edina Pap Szaktanácsadó

Gyanítom, hogy a Sydovia polyspora gomba támadta meg a növényt. Most már nem tud mit tenni. Jövőre rügyfakadástól július végéig réz- és kéntartalmú szerrel permetezzen. Gondoskodjon a növény megfelelő víz-. és tápanyagellátásról. A károsodott részeket a növény formájának megtartása mellett távolítsa el.

#55791
Zoé K.

Sajnos a kép méretei miatt csak 2 külön komment formájában engedte feltölteni.

#55779
Zoé K.

Második próbálkozás. Elnézést kérek a számos kommentért!
Remélem mostmár tényleg sikerül.

#55778
Zoé K.

Az előző kommenthez sajnos nem csatolta a képet, így remélhetőleg most sikerül.

#55777
Zoé K.

Kedves Edina!

Van egy kicsi beteg normand fenyőfánk, amellyel kapcsolatban a segítségét szereném kérni. Mellékelten csatolok képeket róla. Mi valamilyen gombafertőzésre gyanakszunk, de nem tudjuk, valóban az-e és milyen permetszer lenne hatásos, hogy megmenthessük. Segítségét előre is köszönjük!

#55776
Edina Pap Szaktanácsadó

Kedves Dániel. Az ezüstfenyőnél nagyon sokféle oka lehet a csúcselhalásnak. A közös viszont az bennük, hogy a gyengült, nem megfelelő környezetben fejlődő növényeket erőteljesebben károsítják. Nos, a klímaváltozás nem kedvez a fenyőféléknek. Nagyon gyakori károsító a szitka fenyőlevéltetű. Enyhe teleken nagyon fel tud szaporodni. Sajnos a látható tünetek megjelenése után már a permetezés hatástalan ellene, illetve a permetszert (pl. Mospilan, Karate Zeon, Teppeki stb.) ilyen magasságba nagyon nehéz feljuttatni. A tünetes ágakat le lehet vágni, ha az a fa díszértékét nem rontja, nem lesz formátlan a növény.

#55252
Edina Pap Szaktanácsadó

Kedves Viktor. Gyapjaslepke vagy apácalepke hernyója látható, ami tarrágást is tud okozni. Viszonylag széles a bevethető szerek köre: Decis, Cyperkill, Karate Zeon, Insegar, Mospinal, Dipel stb.

#55251
Viktor Vadász

Kedves Pap Edina!

egy hete vettem észre, hogy a teraszomon, dézsában tartott cukorsüveg fenyőmnek jó pár ágainak végén lecsupaszított csonkok maradtak és a tűlevelek lehullottak, aztán vettem észre, két-három igen szőrős hernyót, mélyebben az ágak között. Azóta kijjebb merészkedtek és már 5-6-ot is megszámláltam. Sürgős segítségre volna szükségem. Milyen szerrel védhető ez ki, egyáltalán megmenthető-e ilyenkor még a fa? Van itthon MOSPILAN növénypermetező szerem. Ezzel kezelhető? Nagyon köszönöm: Viktor

#55241
Dániel Bodonyi

Tisztelt Tanácsadó

A csatolt képeken látható három közel ültetett 40 éves fenyőfa közül a dél-nyugati fekvésű fa felső két métere elszáradt. A fa többi részén és a szomszédokon laikus szemmel nem tapasztalunk problémát, szép friss hajtásokat hoznak. Az állapot az elmúlt 9 hónapban nem változott (ekkor költöztünk ide).

Tudomásunk szerint nem végeztek olyan munkát az elmúlt években ami sérthette volna a gyökérzetet, a fák alatt öntöző rendszer működik.

Kérem ha a képek alapján megítélhető, segítsék tanácsukkal a fák megmentését. Kell félnük tőle hogy a gond átterjed a másik két fára? Javasolnak valamilyen féle vegyszeres védelmet? Vágjuk le az elszáradt csúcsot, és bízzunk benne hogy kihajt egy új csúcsrügy? Ki kell esetleg vágni az egész fát? Érdeklődöm, hogy javasolják-e, hogy az elszáradt, száradó alsó és belső ágakat levágjuk, emeljük a koronát javítva a felső élő ágak tápanyag ellátását?

Válaszukat előre is köszönöm, tisztelettel,
Dániel

#55234
Edina Pap Szaktanácsadó

Kérem, töltse fel a képeket.

#55194
Milán Szabados

. . ,,.......................................................................

#55175