Fenyőfa betegsége

Pap Edina Szaktanácsadó

https://agroforum.hu/szaktanacsadas-kerdesek/mi-okozza-a-fenyok-tomeges-pusztulasat/

#57286
Pap Edina Szaktanácsadó

Sajnos a fenyők a klímaváltozás legelső vesztesei. Csatolom kolléganőm válaszát egy másik, hasonló kérdéshez:
Az egymást követő években az aszályos forróságok is károsan hatottak. Ezt követően támadnak a szúbogarak. Az ellenük való védekezés - tartózkodási helyük miatt szinte lehetetlen. Felszívódó rovarölő szerek nem vásárolhatók. A szúbogarak tömegei ellen már nem segít a bogár életmódjának ismerete, fogófák kijelölése vagy csapdák kihelyezése.

#57285
János Szolnoki

Üdvözlöm!
Szakértő segítségére lenne szükségem, hogy menthető-e a képen látható fenyőnk. 1 éve még sűrű volt, nem lehetett átlátni rajta. Most elég hirtelen elkezdte ledobni a tűleveleit bentről kifelé, egyenletesen a tetejétől az aljáig. Mennyire rossz a helyzet és mit lehet vele tenni?

#57249
Jonatán Kiss

Hogyan tudnám megmenteni őket?
Köszönöm !

#57238
Jonatán Kiss

Jó napot !

Az lenne a kérdésem, hogy egyik napról a másikra miért kezdett el mind a három fenyőm sárgulni, barnulni.

Pár hónapja egy ismerősömnek az összes fenyőfája meghalt, 2 utcával arrébb lakik.

#57237
Gergo Baranyi

Az előbb úgy tűnik nem sikerült a képeket csatolni, most pótlom!

#57231
Gergo Baranyi

Tisztelt Szakértők!

Környékünkön sok hatalmas fenyőt látunk száradni sárgulni és úgy fest a miénket is elérte a probléma! A kertünkben rengeteg elbarnult tuja volt, amiket kivágtunk pár kivétellel, nem tudom lehet-e összefüggés ezzel.
Pár fotót készítettem a fánkról, a kérdés, hogy mit lehet tenni a megmentése érdekében?
Üdv,
Baranyi Gergő

#57230
Ferenc Gábor Tósoky

Üdv,kb.50 éves fenyőfa lehullajtotta a leveleit az idén,szú lukak vannak rajta,képeket mwllékelem,meglwhet még mentwni? Köszönőm a választ.

#57205
Anna Hász

Kedves Szakértők,

a kb 50 éves fenyőfánk az elmúlt héten elkezdte ledobni nagy mennyiségben a tűleveleit, valamint a tövénél barnás porszerű anyag jelent meg. Láttam harkályt is a fán, lehet, hogy ez utóbbi az ő munkájuk miatt van.
A felső ágak és mintha a csúcsa is száradna el. Csatolok néhány képet.
Tudunk ezen segíteni valahogy, szeretnénk megtartani a fát még sokáig.

Köszönöm a válaszukat előre is!

#57158
Pap Edina Szaktanácsadó

Várjuk a képeket!

#56968
Nagy Károly

töltöttem fel képet is de nem látom

#56846
Nagy Károly

Szép napot a fenyöfáim hullatnak finom rozsdaszinü port és apró fekete bogarak vannak
Milehet a gond:

#56845
Nagy Károly

Mi a baja a fenyöknek és lenne valami megoldás megóvásukra

#56844
Zsanett Szabó

Jó napot! Szeretnék érdeklődni, hogy a fenyőnknek mi lehet a baja? Kb. 3 hete intenzíven elkezdett kiszáradni.

Válaszukat előre is köszönöm!

Üdvözlettel,
Zsanett

#56832
Dr. Varga Mária Szaktanácsadó

Engedjék meg , hogy az itt felmerült kérdésekre egy üzenetben válaszoljak!

Az öreg ezüstfenyő helyzete "több sebből vérzik". A csúcsszáradást látom a legnagyobb problémának, mely valószínű gomba eredetű károsítás következménye. A csúcstól lefelé eső régióban a száradás - úgy gondolom - évről-évre halad lefelé. A törzset támadó gomba ellen nem tudunk védekezni. Célszerű volna az egészséges részig csonkolni a fát és a vágási felületet alaposan bekenni fasebkezelővel vagy réztartalmú Bordói lével. A fa torzója idővel megváltozik, új hajtás indul majd a vágási felületen.
A fenyőfa helyzete egyébként nem optimális. A ház közelsége beszorultságot, levegőtlenséget jelent - látható a ház melletti oldalának világosabb színe. A villanyvezeték sem kedvező. Ezekkel a körülményekkel nincs mit tenni. Sopron egyik parkjában a mamutfenyőt - a felvevő gyökérzónában juttatott nagy mennyiségű vízzel hozzásegítettük az életben maradásához. Lassan, de látszik az eredmény. A 24.órában történt. Az elmúlt évek aszályos - alacsony páratartalmú - hőséggel párosulva az örökzöldek létét megnehezítette.

A Normann fenyő látványa nem sok jóval kecsegtet. Víz és tápanyag szállítása megakadt. Oka lehet a méretéhez képest kicsi cserép, a talaj tömörödöttsége, a túl sok és erős napsugár és a kevés pára. Ezeket próbálja megváltoztatni - remény szerint eredményes lesz.

A Pinus fás részein látható fehér lepedék lehet gyanta - a sérülés helyein szokott ezzel védekezni a növény /begyógyítja/ A tűlevelek hullása valószínűleg nem ebből ered. A Pinusokat néhány betegség is támadja /tűlevelek sárgulnak, barnulnak, lehullanak/. Érdemes permetezni Score+keserűsó kombinációval. A kezelést egy alkalommal ismételni kell!

Kedves Robi! Ha további kérdése van, vagy esetleg kihagytam valamit bátran írjon és küldjön képeket. Jól estek a karácsonyfára vonatkozó szavai. A fák társaink életünk során, felelősséggel tartozunk a természetből kapott ajándékért.

#56754
Róbert Szél

Üdvözlöm. Szakvéleményt szeretnék kérni, hogy menthető-e ez a fa és ha igen, akkor hogyan. A fa korát nem tudom, legalább 30 éves, kb 10 méter magas. Bp családi házas övezet. Tavalyi évig semmi baja nem volt. Idén tavasszal már feltűnt mintha kicsit ritkás lenne a felsőbb ágai. Most a nagy szelek és esők után teljesen lekopaszodott kb 5-8 méter közti magasságban. A törzsén én nem látok durva elváltozást de azért fényképeztem arról is pár dolgot.
(a fenyképek mérete túl nagy ezért google drive-ra raktam: https://drive.google.com/drive/folders/14RxE5l0LT_QZ-RGJhebbmzvJoSt3CWyN?usp=sharing )
Köszönöm!
Robi

#56667
Huszar Andras

Tisztelettel kérem tanácsát. Ez a fenyőfa két és fél éve él a teraszon, cserépben. Idén gyönyörű világoszöld friss hajtásokat növesztett. Sőt egy tobozt is! De kb. egy hete vettem észre, hogy beteg. A törzshöz közeli levelek megsárgulnak, ha hozzáérek lehullanak.
Ő a karácsonyfánk, fel szoktuk díszíteni. Nem szeretem a nagy ünnep után látni a sok kidobott halott fát. Kivágják, feldíszítik, kidobják, ez nincs rendben. Ha ő elpusztul, akkor veszek egy műfát, hogy ne kelljen többé miattam elpusztulnia egy fenyőnek sem.
Csatolok négy képet. Van remény? Mit tegyek?
Előre is köszönöm válaszát.

#56635
Csilla Kerekes

Kedves Szakértő! Idén ültetett Pinus Schwerinii Wiethorst típusú fenyőnk kérgén a képen látható fehér foltok jelentek meg, illetve levelei elkezdtek elsárgulni majd elbarnulni. Tudna segíteni, hogy mi lehet a gond, és hogyan tudnánk kezelni? Előre is köszönöm!

#56629
Tamás Horváth

Tisztelt cím!

Nordmann fenyőnk ami már két éve kiválóan érezte magát az erkélyen, csepépben, rendszeresen tápoldatozva alábbi képeken látható állapotba került. Mi lehet az oka?

#56570
Gáborné Sós

Tisztelt Tanácsadó! Kb 15 éves fenyőink belülről kifele elkezdtek száradni, ősszel és idén tavasszal fenyőtápot kaptak és most rengeteg új hajtást hoztak. A kopasz ágak teljesen elszáradtak. Mi lehet az oka ? Nagyon szeretném őket megmenteni, remélem nem késő. A fotókat mellékelem. Előre is köszönöm a válaszát!

#56543