málna gyomírtása

Dr. Varga Mária Szaktanácsadó

A tarackbúza ellen szelektív egyszikű irtó gyomirtó szert célszerű használni. Évelő, egyszikű gyomnövény a tarackbúza, kitartó és minden részletre figyelő gyomirtás szükséges.
Előre bocsátom, hogy a hatásos gyomirtó szer málnában nincs engedélyezve. Feltételes forgalomban vásárolható pl. a Fusilade Forte, de málnában nincs engedélyezve. Almában és szőlőben engedélyt kapott.
Használatakor több dologra kell figyelni:
a gyomnövény 10-15 cm-es nagysága
teljes szélcsend
terelőlemezzel, csak a tarackbúzára kerüljön a készítmény
a málna nyugalmi stádiumában történjen a kezelés
a gyomirtásra előírt módon - nagy cseppképzéssel, tehát nem magas nyomáson
háti permetezőgéppel
jó fedettséget biztosítva

A permetezésnél nagyfokú figyelmet kell fordítani minden előírásra.

#52871
Róbert Kállai

Tisztelt Vétek Gábor!
A #38736 üzenetében említett kémiai megoldás a málnasorok gyomirtására engem is érdekelne. Kérem nekem is küldje el a lehetséges megoldást.
Köszönettel, Kállai Róbert

#52785
Gábor Vétek Szaktanácsadó

Tisztelt Török Sándor!

Előző üzenetemet követően megkérdeztem még más kollégák véleményét is a gyomirtási lehetőségekről a jelzett esetben. Azt az információt kaptam, hogy még a szalmás talajtakarás is problémás, bizonytalan kimenetelű lehet, így más megoldásban kell gondolkodni. Lehet, hogy mégis van kémiai védekezés tekintetében járható út. További részletek kapcsán e-mailben felvettem önnel a kapcsolatot.

#38736
Gábor Vétek Szaktanácsadó

Tisztelt Török Sándor!

Sajnos kémiai gyomirtási lehetőség jelenleg nincsen a tarackbúza málnasorok aljából történő irtására. Bár fáradságos, de esetleg a mechanikai eltávolítást követően talajtakarással lehetne próbálkozni. Azonban ez sem egyszerű, mivel a málnasarjak elhelyezkedése és az újabbak képződése miatt a takarást (pl. fóliával) nehéz megfelelően kialakítani. Talán a sarjképződést követően szalmával lehetne kísérletet tenni (értelemszerűen minden évben, ill. szükség szerint újra leterítve úgy, hogy a kezdeti sarjképződés akadálytalan legyen).

#38726
Sándor Török

Tisztelt Cím!

Lugas rendszerű málnaültetvénnyel rendelkezem. A magról kelő egy és kétszikű gyomnövényekre a STOMP SUPER, vagy a DEVRINOL 45 F gyomirtókat használom. A málna sorjában viszont elég „erőteljesen” kezd elszaporodott a tarackbúza. Kérdésem lenne, hogy ezen gyomnövényre létezik e valamilyen gyomirtó szer, vagy technológia melyet a málnában lehet használni.
Tájékoztatását előre is köszönöm.

#38674
Pap Edina Szaktanácsadó

Dual Gold 960 EC, vagy Stomp Super vagy Devrinol 45 F a gyomok kelése előtt.

#33619
Rádics Zsolt

Üdvözlöm,
Milyen szerrel lehet a málnasorban tavasszal gyomírtani, ami nem károsítja a málnatöveket?

#33587
Vétek Gábor

Kedves Szécsényi Tiborné!

Ha a rügyek épek, zöldek, és a kezeléskor még valóban nem pattantak a rügyek, nem fakadtak a hajtások, és a vesszők kívülről épek, sérülésmentesek, jól fásodottak, akkor nincs ok aggodalomra, ki fog fakadni a málna. Később azonban nem szabad használni a Kapazint! Tavaly kapott megfelelő mennyiségű vizet, a rendszeres öntözésről tudnak gondoskodni?
Kora tavasszal (a málna fakadása előtt) a csírázó, egyéves, elsősorban egyszikű gyomok ellen biztonsággal használható pl. a Stomp Super, azok szikleveles koráig kell egyenletesen kijuttatni a szert a felületre. A lehulló csapadék a hatékonyságot növeli. 10%-nál magasabb szervesanyag-tartalmú talajon azonban nem használható a gyártó tájékoztatása szerint.

#27396
Szécsényi Tiborné

Kb 1 hónapja lepermetezte a málna sorát a vőm kapazinnal. Akkor még nem fakadtak ki a rügyek,igaz még most sem nagyon. Ami kifakadt az sárga.A szára él ,a rügyek zöldek.Várható-e ,hogy kifakad? Mi a teendő mivel permetezzük hogy legyen termés.Eddig csak kézzel kapáltuk,mindig gyönyörű volt.Mindent megkapott /Koplex pétisó ferticare/Nagyon el vagyok keseredve mert ebből vártam a pénzt /Nem kis terület .Reza málna/Kérem adjanak tanácsot mit tegyek? Köszönöm válaszukat .Tisztelettel :Szécsényi Tiborné

#27363