szomorú fűzfa betegségei

Dr. Varga Mária Szaktanácsadó

A levélbetegség /Marssonina salicifolia/ a esős időben gyakran támadja meg a fűzfát. Itt elsősorban a május közepétől egy hónap alatt lehullott 150 mm csapadékra gondolok/ A betegség elleni védekezés sikere a korai gombaölőszeres kezeléstől függ. Akár április elejétől két hetente permetezze Antracol gombaölőszerrel 3-4 alkalommal. A permetlébe keverjen Volldünger lombtrágyát a fa kondíciójának, ezzel együtt ellenálló képességének növelésére. A beteg lombot ősszel összegyűjtve semmisítse meg!
Ha megkésett is, még most is kezelje Antracol-lal és Volldüngerrel két alkalommal a fertőző anyag csökkentése céljából.

#46040
Surányi Ágnes

Így néz ki a lombkorona.

#45985
Surányi Ágnes

Tisztelt Hölgyem/Uram!
Egy 6 éves szomorúfűz áll az udvarunkban, és az lenne a problémám, hogy a talajt és a lombkoronát is ellepték a darazsak. A fa hullajtja a leveleit, ezen kívül más tünetei nincsenek, illetve nem tudom megnézni a sok darázstól. Valami biztos vonzza őket, csöpög, potyog róla. A térkőn egy foltban látszik, amit szintén lepnek. Amennyiben tudna segíteni mi lehet az ok és a megoldás, nagyon szépen köszönöm.

#45984
Ferenc Tamási

Mellékelten küldöm a kért képet.

#45976
Edina Pap Szaktanácsadó

A fűzfának több gombás betegsége is van. Éles képet kérnénk a levelekről.

#45965
Ferenc Tamási

Küldenék még egy képet a levelen talalható véleményem szerinti betegségről.

#45943
Ferenc Tamási

Tisztelt Hölgyem /Uram!
Van egy 5 éves szomorúfűzfám és a mellékelt képeken làtható betegség támadta meg,emellett elkezdte hullajtani a leveleit júliusban. Tudna esetleg tanácsot adni mivel kezeljem?

#45942
Gábor Vétek Szaktanácsadó

Tisztelt Tóth Csaba!

Úgy vélem a képek alapján, hogy a tünetek hátterében többféle ok is állhat. Mielőtt azonban bármit mondanánk, fontos lenne tudni, hogy a korona mérete és szerkezete (sűrűsége) lehetővé tenne-e bármilyen, alapos fedettséget kívánó növényvédő szeres kezelést?

#41598
Csaba Tóth

A fa közepén lévő levelek szinte mindegyike ilyen

#41315
Csaba Tóth

A korona belseje

#41314
Csaba Tóth

Az egyik ág

#41313
Csaba Tóth

Nagyító alatt a fehér valami

#41312
Csaba Tóth

Tisztelt Hölgyem/Uram!

Van egy 3 éves szomorú fűzfánk .
A napokban vettem észre rajta, a mellékelt képeken látható betegséget, illetve jelenséget.
Az egyik ágán találtam rajta valami miniatűr fehér valamit,de a többi ágán semmit sem. Az állapota rohamosan romlik :(
Lemosni próbáltam sima vízzel,slaggal, de nem hozott változást.
A helyi gazdaboltba vittem be mintát, de nem tudtak mondani semmit sem.
A segítségüket szeretném kérni ez ügyben.
Válaszukat előre is köszönöm.
Tisztelettel: Tóth Csaba

#41311
Sári Zsolt

Tisztelt Hölgyem/Uram!
Van egy 8 éves fűzfánk, amely az idén tavasszal elkezdte kibontani a leveleit, de aztán abbamaradt a zöldellés. Egy-pár ága el is feketedett, aminek nem tudjuk az okát. Tavaly teljesen visszavágtuk, de nyárra szépen kizöldelt.
Kérem, hogy tekintse meg a mellékelt képet, és segítsen a fa gyógyításában.
Köszönettel
Sári Zsolt

#27685
Vétek Gábor

Tisztelt Maka Sándor!

Ezt a tünetet a fűzfák "boszorkányseprűjének" is nevezik, melyet gubacsatkák okoznak - leírása alapján erről lehet szó. A legegszerűbb védekezés az összegubancolódott, elseprűsödött hajtástömeg lemetszése és megsemmisítése. Kémiai úton ebben a stádiumban nem lehet eredményesen védekezni, legfeljebb még az újabb "gubancok" megjelenése előtt tavasszal, a rügyfakadást követően. Az e célra javasolható készítmény azonban II. forg. kat.-ba tartozik (engedélyköteles). Bár esztétikai értelemben valóban nem kellemes látvány a jelzett tünet, de a fa pusztulásához ez nem fog vezetni (természetesen a száradást más is okozhatja, de akkor e téren több információra lenne szükség a probléma okainak megismeréséhez). Az említett metszés javasolható.

#26591
Maka Sándor

Udvarunkban van egy 10 éves szomorú fűzfa mely állandóan tele van különböző nagyságú gumókkal a vesszőkön és sok száraz vesszeje van.Meglehetne valahogy még menteni,mit csináljunk?

#26574