A kép alapján nagyon valószínű, hogy az almamoly károsítása nyomán kezdett el rothadni a gyümölcs. A lárva, amikor elhagyja a termést, lyukat hagy maga után, és ezen sérülés nyomán gombás betegség (monília) telepedhet meg. Az almamoly kártételét gyakorlatilag egyértelműsíti, ha a képen láthatóhoz hasonló terméseket kettévágva a magházig haladó járatot talál a gyümölcshúsban.
A rothadásnak tehát úgy lehet elejét venni, ha a moly lárvái ellen védekezik a megfelelő időszakban. Almamolynál ezt feromoncsapdás rajzásmegfigyelésre alapozottan a legpraktikusabb elvégezni (további információ és felvilágosítás: http://www.julia-nki.hu/csalomon/index.html). Ha csak pár almafáról van szó, akkor fánként néhány csapda kihelyezésével hosszabb távon - egyes források szerint - gyéríthető a kártevő népessége. Ha viszont más almatermésű vagy dió van a közelben, szomszédságban, akkor ez valószínűleg kevésbé lesz eredményes. Permetezni először általában május közepén, második felében célszerű (alma kb. "zöld dió" méretű) kb. 2 alkalommal (de ez több tényezőtől is függ), mely célra többféle készítmény is használható (pl. Runner 2 F; Insegar 25 WP). Ezekhez lehet pl. Nonitot adni tapadásfokozónak. Nyár közepén (kb. július) ismételt permetezés válhat szükségessé, HA az élelmezés-egészségügyi várakozási idő ezt még lehetővé teszi. Valamennyi esetben alapvető fontosságú a megfelelő permetlé-borítottság elérése. A szerek széles választékának köszönhetően kombinációk használata is számításba jöhet. A védekezések idejét - a hatékonyság növelése érdekében - a fentieknél jobban megfelelő előrejelzés alapján lehet pontosítani.
A csokros almákat időben ritkítani érdemes, mert permetlével kevésbé fedhetők, ugyanakkor az almáról-almára rágó hernyók a fákon alig észrevehetően komolyabb kárt okozhatnak szüret idejére.
Kérem segítsen, jövőre hogyan előzhetném meg az almáim rothadását?
Mivel permetezzem?
Lehet hogy nem ritkítottam az almákat rendesen, ezért összeértek és berohadtak?
Köszönettel:
Témakörök
alma rothadás
Kedves Gábor!
Köszönöm részletes és korrekt válaszát!
Kedves Tibor!
A kép alapján nagyon valószínű, hogy az almamoly károsítása nyomán kezdett el rothadni a gyümölcs. A lárva, amikor elhagyja a termést, lyukat hagy maga után, és ezen sérülés nyomán gombás betegség (monília) telepedhet meg. Az almamoly kártételét gyakorlatilag egyértelműsíti, ha a képen láthatóhoz hasonló terméseket kettévágva a magházig haladó járatot talál a gyümölcshúsban.
A rothadásnak tehát úgy lehet elejét venni, ha a moly lárvái ellen védekezik a megfelelő időszakban. Almamolynál ezt feromoncsapdás rajzásmegfigyelésre alapozottan a legpraktikusabb elvégezni (további információ és felvilágosítás: http://www.julia-nki.hu/csalomon/index.html). Ha csak pár almafáról van szó, akkor fánként néhány csapda kihelyezésével hosszabb távon - egyes források szerint - gyéríthető a kártevő népessége. Ha viszont más almatermésű vagy dió van a közelben, szomszédságban, akkor ez valószínűleg kevésbé lesz eredményes. Permetezni először általában május közepén, második felében célszerű (alma kb. "zöld dió" méretű) kb. 2 alkalommal (de ez több tényezőtől is függ), mely célra többféle készítmény is használható (pl. Runner 2 F; Insegar 25 WP). Ezekhez lehet pl. Nonitot adni tapadásfokozónak. Nyár közepén (kb. július) ismételt permetezés válhat szükségessé, HA az élelmezés-egészségügyi várakozási idő ezt még lehetővé teszi. Valamennyi esetben alapvető fontosságú a megfelelő permetlé-borítottság elérése. A szerek széles választékának köszönhetően kombinációk használata is számításba jöhet. A védekezések idejét - a hatékonyság növelése érdekében - a fentieknél jobban megfelelő előrejelzés alapján lehet pontosítani.
A csokros almákat időben ritkítani érdemes, mert permetlével kevésbé fedhetők, ugyanakkor az almáról-almára rágó hernyók a fákon alig észrevehetően komolyabb kárt okozhatnak szüret idejére.
Kedves Gábor!
Kérem segítsen, jövőre hogyan előzhetném meg az almáim rothadását?
Mivel permetezzem?
Lehet hogy nem ritkítottam az almákat rendesen, ezért összeértek és berohadtak?
Köszönettel:
Czirják Tibor