Krizantém ujjab betegsége!

Dr. Varga Mária Szaktanácsadó

A felvétel elég homályos, azért megpróbálom az eképzelésemet leírni.
Lehet tripsz, mely kártevő a levelek szívogatását követően szívesen táplálkozik a virágon is. Ellene a vásárolható rovarölő szerek közül a Mospilan a leghatásosabb. Ennek a feltételezésnek megerísítését szolgálná a levelek nagyítóval való átnézése: szívásnyomok , sárgás udvarral és fekete ürülék. A virágon a tünet ilyen lehet.
A másik feltételezés a baktériumos fertőzés, mely elsősorban a virágokat támadja, esetleg botrítisz.
Az alábbi kombinációt ajánlom: Cuproxat FW két alkalommal 4-5 napon belül +Mospilan.
Ha ilyen mennyiségben termeszt krizantémot célszerű növényorvossal szerződni!

#51768
János Csaplár

néhány szirmot kiszedtünk a fotóhoz

#51729
János Csaplár

Jó napot kívánok! Segítséget szeretnék kérni a virágszirmok foltosodásában. 2 nap nem voltunk megnézni a krizantémokat. A fólia nyitott az egész nap folyamán.3 fóliánk van kb 1500 tővel Chreamist fehér mind és a legszörnyűbb hogy mindegyik fólia ilyen ahogy a képeken látható. A virágok kb 98%án látható. A virágok még fejlődésben vannak nincsenek teljesen kinyílva. Tippünk talán a gombásodás ami lehetséges. Megtudnák mondani hogy pontosan mi lehet ez? Menthető-e a helyzet még, vagy mondjam vissza a megrendeléseket? Köszönöm

#51728
Pap Edina Szaktanácsadó

A fiatal levelek kanalasodása kalciumhiány következménye. magas kalciumtartalmú vízolható műtrágyával célszerű tápoldatozni. Ha árutermelő, kérje szaporítóanyag-, illetve műtrágya-forgalmazója tanácsát. Addig is egy kis segítség: https://issuu.com/everris/docs/0403_everris_oh_crop_sheet_krizante
Célszreű azonban nagyítóval megvizsgálni a levelek fonákát, nincs-e rajtuk atka.

#51346
Molnar T Ivett

Jó napot! Segítséget szeretnék kérni, higy mi történhetett a krizantémmal. A levelek sárguló kezdtek. Mi lehet a megoldás erre a problémára?

#51322
Gábor Vétek Szaktanácsadó

Tisztelt Soltész Tamás!

Elnézést kérünk a késői visszajelzésért. Amennyiben van rá mód, kérjük, küldjön képeket az észlelt tünetekről!

#41599
Tamás Soltész

Kedves Tanácsadó. Az éven belekezdtem Cremix Krizantém termesztésbe.Kellően permetezem gondozom szerintem.Egy hete viszont jelentkezett egyes virágoknál.Levelek elkezdtek foltokban ki világosodni,szár elgyengül amit ha eltörök belül fekete.Mit tegyek mi a baj és mivel lehetne orvosolni?Válaszát köszönöm előre is.

#41328
Pap Edina Szaktanácsadó

A kérdés, hogy milyen műtrágyát kapott, milyen mennyiségben, milyen a talaj, öntözővíz. Úgy látom, a nitrogénnek nincs gond, de a levelek kanalasodása kalciumhiányra utal. FitohormCa lombtrágya javasolt. A bimbóképződéshez most már álljon át káliumhangsúlyos tápanyagra. Ha termelő, kérje a a fajta- illetve a műtrágya forgalmazójának tanácsát. Pontos tápanyag-utánpótlási javaslat csak öntözővíz- és talajanalízis alapján adható.

#40956
Kitti Szabados

Kedves Tanâcsadó!
Segìtséget szeretnék kérni az alàbbit tapasztaltuk a krizantémàllomànyban , néhànynàl a levél szinte teljesen kifordult, laza, perzselődés nem làtszik,esetleg túl sok műtràgyàt kapott? Köszönöm előre is a segìtséget!

#40941
Pap Edina Szaktanácsadó

A krizantém rendkívül kalciumigényes növény, a tünet kalciumhiányra utal. Amennyiben termelő, haladéktalanul beszélje meg a problémát tápanyagutánpótlási szaktanácsadójával, illetve a műtrágya forgalmazójával. Víz- és talajvizsgálat alapjáén lehet tanácsot (receptet) adni.

#40937
Zsivu Péter

A képen látható levél sárgulásra szeretnék tanácsot kérni!
A fajta palisad és éppen most kezd bimbózni! Az új hajtások szinte fehérrek.

#40915
Pap Edina Szaktanácsadó

A krizantém rendkívül kalciumigényes növény, ezért kalciumnitrátot is célszerű tenni az öntözővízbe. Termesztésben öntövíz-vizsgálatra alapozott tápoldatozási szaktanácsadás javasolt.

#40831
JÁNOSNÉ KMETTI

Tisztelt Szaktanácsadó!

Sajnos a képeken látható krizantémnövény hegyének, felső leveleinek zsugorodása csokros virág állományomban augusztus elején megjelent. Sürgős segítséget kérek,mivel lehet megállítani.
Köszönettel Kmettiné

#40775
Péterné Kiss

Tisztelt Szaktanácsadó!

Megelőző jelleggel nem végeztünk növényvédő szeres kezelést, de időközben ismételt permetezés hatására már határozottan javult a helyzet, a tünetek mostanra szinte teljesen megszűntek, így kérdésem aktualitását vesztette, mindenesetre köszönöm a választ.

#40531
Gábor Vétek Szaktanácsadó

Kedves Kiss Péterné!

A tünetek megjelenése előtt történt bármilyen növényvédő szeres kezelés?

#40444
Péterné Kiss

Tisztelt Szaktanácsadó!

Kertészetből vásárolt, június elején szabadföldre kiültetett krizantém palántjaimat érte valami, befelé kunkorodva elszáradnak a felső friss hajtásai, később a beteg levelek szélei barnulnak is, mintha perzselődnének. Ennek diagnosztizálásában szeretnék segítségek kérni (ld. mellékelt képek), hogy mi okozhatja, mivel és hogyan lenne érdemes kezelni ill. a későbbiekre nézve megelőzni. A növények jelentős része érintett, de akadnak közte szépen fejlődő, egészséges példányok. Én valamiféle gombabetegségre gondoltam a napi ill. a napi kétszeri öntözés és a hőség miatt, de egy kollégám szerint inkább szívogatja valami, ezért kunkorodnak a levelek. A közeli fotókat látva viszont már a tripsz is felmerült bennem. Kiültetéskor illetve azután egy héttel Radifarms-os öntözést kaptak, később egy kevés földre kiszórt műtrágyát. Kb. 1 hete permeteztem Amistar gombaölővel és ADAMA Kohinor 200 SL rovarölővel, de eddig nem tapasztaltam javulást.
További képek: https://www.dropbox.com/sh/jspabbd5x09xvtc/AAAVHxiJ_0lPXcZq1EReF7tEa?dl=0
Előre is köszönöm a segítséget!

#40321
Pap Edina Szaktanácsadó

Milyen körülmények között és tápanyag-utánpótlás mellett tarja a növényeket? A megnyúlás oka a fényhiány és a nitrogén-túladagolás lehet.

#38303
Lajos Molnár

Kedves Tanácsadó!

Két éve ültetett krizantémok, miért nyúltak idén 1-1,5 méteresre virágok nélkül? 8-10 szárat növesztettek, de mind ilyen. :-(
Múlt évben még voltak rajtuk virágok, és nem voltak ennyire hosszúak, bár akkor sem voltak túl kicsik. Mikor vásároltuk kb. 25-30 cm magasak voltak, sok virággal.

#38281
Gábor Vétek Szaktanácsadó

Tisztelt Borsos László!

Ha jól látom, akkor egy elfeketedés látható, amely jellemzően az erek mentén (az ereket is magába foglalva?) húzódik? Csak a fonák felől figyelhető meg? A foltok az érintett leveleken növekednek, terjednek?

#38128
László Borsos

Tisztelt Szaktanácsadó!
A mellékelt képeken látható tünetre szeretnék választ kapni,hogy mi okozta,hogyan lehet ellene védekezni,illetve megelőzni. A tapasztalt tünetek több ezres állományban eddig 3-4 növényen és minden esetben a növény felső 2/3-ában mindig csak 1 levélen látható.
Várom megtisztelő válaszát!
Tisztelettel: Borsos László

#38029