fagyal betegsége (?)

Pap Edina Vezető szaktanácsadó

Kedves Henriett. Tápanyaghiány az ok, főleg kalcium és kálium. Ezeket kellene pótolni rendszeresen tápoldattal (p. Volldünger Linz) vagy tartós hatású örökzöld műtrágyával.

#53812
Pap Edina Vezető szaktanácsadó

Kedves Vaszkó Zsolt! A "golyócskák" Osmocote tartós műtrágya szemcséi. A levél karéjos rágása fura, a szabóméh csinál ilyet. Viszont a növény lankad valami miatt. Kap elég vizet? Tápoldatozni hetente kell a növényt. Tartós hatású örökzöld táppal egész nyárra ellátja a növényt tápanyaggal. Pl: https://www.gazdabolt.hu/szabalyozott-mutragya/4512-compo-hosszu-hatasu-bukszus-orokzold-tap-850-g.html

#53811
Szántó Henriett

És íme itt a másik. Remélem lesz megoldás, kár lenne a sövényért!

#53731
Szántó Henriett

Csatolok még 2 képet. Ez lenne az egyik:

#53730
Szántó Henriett

Kedves Pap Edina!
A tavaly telepített fagyal sövényünk elkezdett sárgulni, néhány barna folt is megjelent, a levelei pedig pöndörödni kezdtek. Kártevőt nem látok rajta, de a kertben rendszeresen küzdünk a tetvekkel.
Tudna segíteni, hogy mitől lehet és milyen irányba induljunk a gyógyítás felé?
Köszönettel,
Szántó Henriett

#53729
Zsolt Vaszkó

Kedves Pap Edina! Elnézést az újabb hozzászólásért de kíváncsiságból kiszedtem (nagyon könnyen kijött kézzel!) két tő fagyalt.
Meglepődve tapasztaltam, hogy zöld és fehéres meg talán narancssárgás lédús golyócskák vannak a gyökérben illetve mintha fehér kis hernyó lenne összegömbölyödve. Picadort kb. egy hete alkalmaztam.
Előfordulhat, hogy nem is tápanyaghiány a száradás okozója?
A gyökér nincs kiszáradva de nem is túl nedves.
Köszönöm a figyelmet.

#53723
Zsolt Vaszkó

Kedves Pap Edina!
Sajnos még a levelek is barnulni és kicsit pöndörödni kezdtek.
Köszönöm szépen a segítségét.

Üdvözlettel: Vaszkó Zsolt

#53714
Zsolt Vaszkó

Talán ezen a képen jobban látszódik a levelek félköríves elváltozása. Olyan mintha valami megrágta volna. A talaj itt nálunk meglehetősen kötött. (Martonvásár)

#53708
Zsolt Vaszkó

Ugyanígy néznek ki locsolás után is. A mellette lévő meg gyönyörűen fejlődik.

#53706
Zsolt Vaszkó

Kedves Papp Edina!
Néhány képet csatolok. Igen eddig egyszer kaptak Vitaflóra örökzöld tápoldatot és Fitohorn Káliumoldatot. A megfelelő adagolásban. Kókadtak a levelek, vizet naponta egyszer kapnak az esti órákban, bőségesen. Körbe is árkoltam, hogy a tőre menjen a víz. Pajor ellen Picador-ral védekeztem, úgy tűnik sikeresen.

#53705
Pap Edina Vezető szaktanácsadó

Kedves Vaszkó Zsolt. Közelebbi képet kérnék a levelekről. Kap elegendő tápanyagot is a növény? Úgy látom, elég homokos a talaj.

#53583
Pap Edina Vezető szaktanácsadó

Kedves Péntek Dániel. Fagyaltripsz a károsító. A levéltetvek elleni szerek hatásosak (Mospilan, Teppeki, Pirimor, stb.)

#53582
Pap Edina Vezető szaktanácsadó

Kedves Vámos Dénes. Ha csak 2 virágládáról van szó, akkor a teljes talajcsere a megoldás.

#53581
Zsolt Vaszkó

Jó napot kívánok!

Szeretnék érdeklődni, hogy mi lehet a levelek megpöndörödésének az oka? Múlt év őszén ültettem 250 tövet amelyek eddig szépen hajtottak, egyszer metszettem vissza őket.
Eddig mind szépen fejlődött most viszont 10-15 tőnél a levelek száradásszerűségét tapasztalom. Naponta kapnak vizet, melegben a hajnali órákban.

Köszönöm szépen a segítségét.
Üdvözlettel: Vaszkó Zsolt

#53480
Dániel Péntek

Kedves Edina! 2 éves fagyaljaink levelei ezüstös árnyalatúak lettek. Mi támadta meg a sövényt? Mivel permetezzem? Helyre fognak jönni? Előre is Köszönöm válaszát.

#53432
Dénes Vámos

Üdvözlöm!

Lehet ezt a szert túlhasználni? A tájékoztatója szerint 100nm-re elég, de nekem csak két virágládára kellene. Mekkora mennyiséget kellene használni belőle?
Illetve a már kifejlett bogarak ellen lehet-e/kell-e valahogyan védekezni?

#53353
Pap Edina Vezető szaktanácsadó

Valószínűleg valamelyik ormányosbogár-faj (pl. barázdáshátú vincellérbogár) rágása látható a leveleken a Talajban élő lárvái irthatók Nematop biológiai készítménnyel. Ha van rá lehetősége, teljes talajcserét javaslok.
https://www.gazdabolt.hu/hasznos-elo-szervezetek/4628-nematop-50-millios.html

#53287
Dénes Vámos

Üdvözlöm!

Tavaly vásárolt és ültetett, erkélyen tartott télizöld fagyalom levelein a képen látható problémákat fedeztem fel az utóbbi hónapokban, de nem teljesen tudtam beazonosítani hogy mi lehet a probléma.
A levelek felületét megvizsgálva nem láttam semmilyen károkozót.

Köszönöm,
Dénes

#53213
Pap Edina Vezető szaktanácsadó

30-40 cm-nél kisebb, visszametszés nélküli, gyenge gyökérzetű növényt nem célszerű kiültetni. Látom, gyomos, füves a terület. Ez a kis növény a vízért, tápanyagét harcol a gyommal. Káliumhiány a tünet. Az ilyen kis növényeket az említett méretig cserépben kell tartani, majd az első visszavágás és úrjahajtás után lehet kiültetni egy jól begyökeresedett, jól elágazódó, bokrosodó növényként.

#53165
Ferencné Balázs

Még egy képet mellékelek. Segítségüket és az információt, előre is köszönöm!

#53108