vadkakaó levélsárgulás

Tamara Bereczki

Üdvözlöm!

A vadkakaóm levelei elkezdtek sárgulni. A levél hátán pedig mintha nagyon apró barna foltok is lennének. Ez lehet valamilyen kórokozó?
Emellett a növény szárain néhol ragacsos cseppek is megjelentek.

#56050
Edina Pap Szaktanácsadó

Túlöntözés jeleit tapasztalom, emiatt kismértékű tápanyaghiány (főleg kálium) jeleit látom. A túlgondoskodás is lehet káros. A fényszegényebb időszakban a vadkakaó számára csökkentse a vízadagot. Fényes helyet kíván, de az ablak mellett fázhat is. Próbája meg világos, nem túl meleg helyen pihentetni lélen a növényt. A helyiség hőmérséklete 18-20 foknál ne legyen melegebb. Párásítani most nem célszerű. Tápoldatozni most nem kell.

#56020
Judit Lantos

Íme a képek. Remélem jól látható rajtuk minden.

#56009
Judit Lantos

Megpróbálom feltölteni a képeket.

#56008
Judit Lantos

Bocsánat, nem bróm, hanem bór tartalmú tápoldat.

#56007
Judit Lantos

Üdvözlöm! Az utóbbi hetekben mindkét vadkakaóm levelei foltosodnak. A növényeket nem éri közvetlen napfény, déli fekvésű szobákban vannak, huzatot nem kapnak, PI vízzel locsolom őket akkor, ha a földjük kb 2 cm mélységig van kiszáradva, egy hónapban 2X bróm tartalmú tápoldatot is kapnak a csomagoláson szereplően hígítva, a páratartalom 45-55% között van a lakásban, de mindkét fa mellett desztillált vizes ultrahangos párásító működik napi 12 órát minimum, a közvetlen környezetükben 60-65% között mozog a páratartalom. Korábban spricceltem őket tisztított vízzel, az itt olvasottak hatására nagyjából 3 hónapja felhagytam ezzel. Az elsárgult leveleket szárastól eltávolítottam. Mindkét növény szépen hozza az új hajtásokat, amik egészségesnek tűnnek.

Ami még hátravan, az agyag granulátum a cserép alá, hogy véletlenül se öntözzem túl őket. Mit csinálhatok rosszul?

#56006
Edina Pap Szaktanácsadó

A vadkakaó leveleinek deformálódását, illetve "pöttyösödését" sok esetben bórhiány okozza. Túlöntözni nem szabad a növényt, és fontos, hogy olyan összetett tápoldatot adjon neki, ami bórt is tartalmaz (pl. Vitaflóra Levéldísznövény tápoldat).

#55789
alexamdra molnár

Egy kis segítséget szeretnék kérni. Körülbelül 2 éve van két nagyon szép Vadkakaó pálmám (Pachira). Az elmúlt időszakban nagyon szépen nőtt megduplázta a nagyságát új gyönyörű ágakat leveleket hozott. Pár hete azonban a levelei foltosak lesznek és kifakulnak elsárgulnak majd leesnek. Nem tudom mi lehet a baja. Képeket mellékelek. A válaszukat várom.

#55767
Katalin Antics Szaktanácsadó

Kedves B. Ádám!
A fotókat átnézve nem korokozó és nem is kártevő! A probléma tartási hibából ered. Nagyon meleg van, ezt nehezen tolerálja. Ebben a meleg időszakban 3-4 naponként kell öntözni. A talaját folyamatosan, mérsékelten nedvesen kell tartani. A ’B’ típusú virágföld számára az egyik legjobb választás. A jó vízáteresztő talajt kedveli, ezért lazítani kell, homokkal, aprókavicsokkal, stb. Ki kell alakítani drénréteget. Átültetési ideje tavasszal, amit nagyon jól választott meg. Tápoldatot 2 hetente lehet (kell) adagolni kiegyensúlyozott tápoldat, felére hígítva. A komplex trágyát részesítem előnybe, pl: Osmocote. De a legjobb a szerves, istállótrágya. A nagy meleget minimálisan párásítással tudja csökkenteni. Nem bírja a klímát a huzatot, stb. …

#55553
Ádám Budka

A képek túl nagy méretűek, hogy ide fel tudjam tölteni.

https://i.ibb.co/dKnHmKY/IMG-0895.jpg
https://i.ibb.co/VL8d63n/IMG-0890.jpg
https://i.ibb.co/q0hgHsF/IMG-0891.jpg
https://i.ibb.co/S68YP8d/IMG-0892.jpg
https://i.ibb.co/k5kFNnQ/IMG-0893.jpg
https://i.ibb.co/MCCCWqB/IMG-0897.jpg
https://i.ibb.co/ZHDMKmG/IMG-0898.jpg

#55520
Ádám Budka

Kedves Gazdabolt!

Van tavaly augusztus óta egy vadkakaóm, nagyjából májusig nem is volt vele semmi probléma, gyönyörűen növekedett. Idén áprilisban átültettem egy nagyobb műanyag cserépbe, földből Compo Sana zöldnövény- és pálmaföldet használtam. Nagyjából május közepe óta az új levelek hibásan nőnek, görbék, keskenyek, világosabb színűek mint a régebbi, duci, szép, egészséges levelei. Gondoltam, hogy a melegtől, erősebb napsütéstől lehet ez, arrébb helyeztem, ahol direkt napfény nem éri de még mindig ilyenek az új levelek. Aztán július végén észrevettem, hogy elkezdtek sárgulni, hullani a régebbi levelek, de nincsenek kiszáradva érzésre. Hetente locsolom, mikor a föld felső része (kb. 1cm) már száraz, idáig univerzális tápoldattal locsoltam havonta, kb. 2 hete kapott Substral táprudat a földjébe. A szobában télen-nyáron 22-25 fok közötti hőmérséklet van, páratartalom 40-60% között változik, plusz párásítást nem alkalmazok. Csatolok képeket. Válaszukat köszönöm előre is!

#55519
Katalin Antics Szaktanácsadó

Kedves T. Ivett!
A fotóból sajnos semmi sem derül ki. Így csak feltételezni tudok, pl. sokat öntözte. Nem megfelelően tartotta. Javaslom, hogy vegye ki a talajból, és ellenőrizze a többi gyökeret is. Ha azok is puhák, akkor sokat nem tehet. Ha egészségesnek tűnnek, akkor válassza le a beteg részeket és ültesse el. Figyelje, mi történik?

#52983
Takács Ivett

Elnézést, hogy nem jól írtam a nevét, Antics Katalin.

#52951
Takács Ivett

Kedves V. Enikő!

Először pár hete meggörbült pár levele a vadkakaómnak és olyan voltak azok a levelei mint ha "megrágcsálta" volna valami őket. Mostanra sajnos már egyre több levele lehullott, meggörbült és észrevettem, hogy az egyik gyökere ki is rohadt. :( Mi tevő legyek? Hogy mentettem meg?

#52950
Katalin Antics Szaktanácsadó

Kedves V. Enikő!
Ez a fotó nagyon homályos, nagyításra pláne. Kérek, éles jól nagyítható felvételt! Látok rajta valamit, de annyira homályos, nem szeretnék találgatni. Érez ragacsos felületet?
Túlöntözésnél is ellehet jutni hasonló tünetekhez. Írja meg azt is, hogy hogyan telelteti!

#52243
Katalin Antics Szaktanácsadó

Kedves D. Dóra!
Mit jelent önnél a közvetett párásítás? Hogyan végzi? Ez a fotó nagyon homályos, nagyításra pláne. Kérek, éles jól nagyítható felvételt! A fonáki részről is.

#52242
Virág Enikő

Kedves Katalin,

A vadkakaónk egészen december végéig szép dús volt. 1-1,5 hete elkezdett sárgulni és ledobta a levelei több mint felét. Az két szárán pici fekete pöttyök és furcsa “bolyhok”jelentek meg.
A levegő mindig érezhetően párás a lakásban, túl sem locsoltuk. Mi lehet a baj? Meg tudjuk még menteni?

#52150
Doszpoth Dóra

Kedves Katalin,

Egy éve kaptam ezt a növényt, eddig semmi baja nem volt, most viszont több levele is elkezdett sárgulni. Közvetetten párásítom csak. Mi lehet a probléma?
Köszönöm,
Dóri

#52144
Katalin Antics Szaktanácsadó

Kedves K. Cintia!
Vágja le a puhult beteg részt. Figyeljen az öntözésre.

#51776
Cintia Kovacs

Kedves Katalin,
Dédelgetett növénykém egyik szára úgy néz ki, hogy elkezdett belülről rohadni. Végigtapogattam óvatosan és fentről kb. 8-9cm-ig tapasztalom a puhulást.(kép csatolva) Mi tévő legyek? Távolítsam el az egész szárat a fonatból átültetés alkalmával?

Válaszát előre köszönöm

#51707