Pajzstetű

Dr. Varga Mária Szaktanácsadó

Bizony, nehéz feladatot vállal, aki a kecskerágó pajzstetvének pusztítására vállalkozik. A 90-es években szinte minden kertben megjelent és nem sok sikerrel vették fel ellene a küzdelmet.
Ajánlatom.: A vázágakról és a törzsről olajos /lehetőleg Agrol/ ruhával keményen átdörzsölni. A leveleken - ahol van felszívódás - lehet felszívódó rovarölő szert alkalmazni /pl.Mospilan 7-10 naponta legalább két ill.három alkalommal. Persze a védekezést jobb lett volna kisebb fertőzésnél elkezdeni.

#37468
Sándor Pápay

Kedves Gábor !

Kertünk egyik ékessége egy több méter magas eddig gyönyörű Japán kecskerágó bokor amit megtámadtak a pajzstetvek ( a levelek elsárgulnak majd tömegesen hullanak le a vékonyabb ágak elszáradnak mintha víz hiányban szenvednének , a leveleken végig húzva az ujjaimat arra piszkos fehér "valami " tapad amit szét morzsolva ujjaim nedvesek lesznek ) rohamosan szaporodnak lassan be borítva a bokor teljes levélzetét .
A szomszédom javaslata a bokor kivágása és elégetése , de mielőtt ehhez a drasztikus lépéshez folyamodnék elszeretnék mindent követni a bokor megmentéséért.
Kérem a tanácsát , hogy milyen lépéseket tegyek a kecskerágó megmentéséért , milyen növényvédő szert használjak és hogyan hogy elpusztuljanak a pajzstetvek.
Várom megtisztelő válaszát !

PS

#37451
Udvardy Monika

Kedves Vétek Gábor!

Elnézését kérem, hogy ismét zavarom, és ismét Schefflera ügyben, mert lassan már csak az én problémáimmal lesz tele az oldal, de az Ön tanácsai eddig még mindig segítettek.
Nem tudom, az átültetés okozta stressznek köszönhető-e, de a növénynek már csak 2 ága van, levelekkel, de szemlátomást már azok se sokáig. A növény gyökérzete egészségesnek tűnt, és a szára is. Ha csak 1 kopasz szár marad, ami úgy néz ki, mint egy karó, abból az állapotból fel tud még épülni a növény? Hol rontottam el?

Bátorkodnék egy másik kérdést feltenni.
Van egy Dracaenám, ami 2 nap alatt elhullajtotta az ÖSSZES levelét! Nem voltak szárazak, teljesen egészségesnek néztek ki. Visszavágtam az elágazó szárakat, de sajnos nagyon úgy tűnik, hogy puhák, és maga a törzse is, pedig esküszöm, 2 hétig 1 csepp vízet sem kapott, utána is csak a tálkájába 2x. Neki mennyi esélye van a túlélésre?

Szíves válaszát előre is nagyon köszönöm!

Tisztelettel

Udvardy Monika

#7579
Udvardy Monika

Kedves Vétek Gábor!

Engedje meg, hogy ezúton mondjak köszönetet Schefflerám megmentéséhez nyújtott segítségéért.
Tanácsának megfelelően szappanos, vízes szivaccsal lemostam a növényt. Igaza volt, ha nem mossák le alaposan, a szappan is megperzselheti... A szappanos lemosás után megállt mind az ág-, mind a levélhullás. Tudom, hogy az átültetés még egészséges növénynek is nagy stressz, de attól féltem, hogy ahogyan helytelenül alkalmaztam a Vape-t, és bőven jutott belőle a virágföldre is, az öntözéssel lejuthatott a gyökerekig... és ha a növény majdnem belehalt a túladagolásba, hátha megégette a gyökereket is, ezért átültettem, és inkább a Substral táprudacskáira voksoltam, mivel azok folyamatosan a földben vannak, és a 30 cm-es cserépbe 6 db-ot szúrtam bele. És egy kicsi Actarát adtam a növénynek emlékeztetőül - igyekeztem nem túladagolni.
Szegény Schefflerámnak 5 ága maradt csak, ebből kettőn csak 2 levél van, viszont a törzse/szára egészségesnek tűnik. Remélem, rendbejön!

Őszinte hálával köszönöm segítségét Schefflerám megmentéséért!

Tisztelettel

Udvardy Monika

#7545
Vétek Gábor

Kedves Udvardy Mónika!

Az erőteljes levélbarnulás és lombhullás bizony valószínű, hogy a túlöntözéstől vagy / és a perzselés miatt következett be (bár látni kellene a növényt). Fontos, hogy nem szabad "tocsogósra" öntözni a szobanövényeket, a permetszereknél pedig kerülni kell a léelfolyást. Ez fokozottan igaz a Vape Garden-Fito Pajzstetű elleni Aeroszolra, amely ásványolajat tartalmaz, így egyes növényeken fitotoxikus tüneteket okozhat (nemcsak a pajzstetvek, de a levelek is megfulladnak az olajréteg alatt), ha nem megfelelő a kijuttatott dózis. Tehát: Annyira öntözze csak a növényt (indokolt esetben Actara oldattal), hogy ne legyen száraz a földje, a Vape-t pedig előbb próbálja ki akár egy élő levélre permetezve, hogy nem perzsel-e a kijuttatott mennyiségben és növényfaj esetében. A tápoldatozással kapcsolatban a termék csomagolásán találhat útmutatót. Nyugodtan használhatja most. Ált. nyáron 1-2 hetente szoktak tápoldatozni, de ez növényenként és a tápoldat típusától függően változik.

#7499
Udvardy Monika

Kedves Vétek Gábor!

Még valami eszembejutott egyik korábbi cikke alapján. Nem lehetséges, hogy az lehet a probléma, hogy az előírt 1-2 alkalomnál én eggyel többször használtam a Vape-t, plusz biztosra akartam menni, és minden alkalommal szinte fürdött a Schefflerám a permetlében/olajban? Még most is olajos, némelyik levélről még mindig csöpög, pedig már majdnem 1 hete fújtam rá utoljára. Ön azt írta egyik válaszában, ha túladagolják a növényvédő szert, akkor égési foltokhoz hasonlókat okozhat a leveleken.
És még egy kérdésem lenne. Sima 230 forintos, kis zöld műanyag flakonban kapható, csöpögtethető növénytápot kaphat-e a Schefflera, illetve mennyit kell várnom, míg elkezdhetem adagolni neki?

Szíves válaszát most is nagyon köszönöm!

Tisztelettel

Udvardy Monika

#7482
Udvardy Monika

Kedves Vétek Gábor!

Nagyon szépen köszönöm múltkori gyors, a növényemnek életmentő válaszát és tanácsát.
Sajnos, újabb gondom adódott. Mikor megvettem a Schefflerámat, át kellett ültetnem egy nagy(obb) cserépbe. A virágföld felhasználási útmutatójában az szerepelt, hogy jól meg kell öntözni, míg alul nedves nem lesz a föld. Sajnos én kb. 1,5 hónapja rendszeresen túlöntözöm a növényt, a tálkában is áll a víz, csordultig, amiről le is állnék, de szeretném, ha minél több Actara jutna a gyökereihez, így a cserép alatti tálka is kicsit nedves szokott lenni - viszont tényleg csak nedves, úgy 2 hete. Nem tudom, ez lehet-e az oka, de mára már a régi önmagának csak 1/4-e a növényem. Most a föld alól jövő hajtások ágai hullottak le, mindjárt 4 is tegnap, és a leveleit már nemis számoltam, de szerintem úgy 10 körül. Barnák voltak, a fonákjukon foltosan barnák.
Ez a túlöntözéstől lehet, vagy valami újabb kórság támadta meg a Schefflerámat? Van még esélye, hogy túlélje, ha nem öntözöm túl? A többi növényemtől el is különítettem szegényt a másik szobába.

Szíves válaszát előre is nagyon köszönöm.

Tisztelettel

Udvardy Monika

#7468
Vétek Gábor

Kedves Udvardy Mónika!

Kérdéseire a válaszok:
1, A pajzstetvek leggyakrabban szaporítóanyaggal terjednek, tehát nem zárható ki, hogy az ön által vásárolt Schefflera már eleve fertőzött volt, csak esetleg még olyan kis mértékben, hogy az nem volt annyira feltűnő. Azonban a levélragacsosság szinte minden kétséget kizáróan megerősíti azt a gyanút, hogy pajzstetves (volt és most is az) a növény. A kidudorodó, barna, ugyanakkor lekaparható pöttyök is ezt támasztják alá.

2, Igen, amennyiben szorosabban érintkeztek, vagy jelenlegi helyükön egymáshoz érnek a növények, az átfertőződés lehetősége fennáll(t).

3, A készítmény alkalmas a pajzstetű elleni védekezésre. Tartsa szem előtt, hogy az elpusztult pajzstetvek nem potyognak le a levelekről, ezeket ugyanúgy le kell szedni, mert bár kárt már nem okoznak, de esztétikailag nem nyújtanak szép látványt. Javaslom, hogy próbálja meg a fertőzött növényt Actara 25 WG megfelelően hígított oldatával is beöntözni 2-3 alkalommal 7-10 napos időközzel. Ez a gyökéren keresztül felszívódó rovarölő szer nagy biztonsággal elpusztítja a lágyabb szárú dísznövényeken károsító pajzstetveket.

#7388
Udvardy Monika

Tisztelt Szakértő!

Kétségbeesve kérem szíves válaszát!
Nekem is Schefflerám van, kb. 1-1,5 hónapja vettem. Már akkor feltűnt, hogy ragacsosak az alsó levelei, de nem tulajdonítottam neki jelentőséget, mivel ez volt a legnagyobb, a legdúsabb, és ezen volt a legtöbb új hajtás, gondoltam, biztosan nem lehet beteg egy nagyáruház kertészetében árult növény... esetleg üdítő folyhatott rá (bár barkácsboltról van szó). Jöttek is szépen az új hajtások, szám szerint 3, de az utolsó valahogy sehogy se akart növekedni. Ekkor már gyanakodtam, de még nem tudtam, mi lehet a baj, ezért nemis nagyon törődtem vele. Aztán 4 napja elkezdtek besárgulni a levelei, a közepük barna lett. Sajnos túlöntöztem, ennek is tulajdonítottam a dolgot. Először csak a levelei kezdtek hullanai, majd másnapra egész kacsok, naponta 3-4 is! A növény most feleolyan dús, mint volt. Mivel szombatra már szemmel láthatóan óráról órára rohamos haldoklásnak indult, elrohantam a legközelebbi kertészetbe, mivel közben észrevettem, hogy apró, kidudorodó, barna pöttyökkel van teli a Schefflerám, amiket le tudok törölni. Ott azt mondták, ezt pajzstetű, és a VAPE pajzstetű elleni spray-ét javasolták, amire is az van írva, hogy 4-5 nap múlva kell megismételni a növény leveleinek, és levélfonákjának kezelését. Azonban másnapra ugyanúgy tele lett barna pöttyökkel. Ismét leszedtem őket nedves vattával, és újra befújtam őket. Ha nem a növényvédő, akkor a pajzstetű végez vele. Már a szárán is apró barna pöttyök vannak, amiket nem tudtam dörzsöléssel se eltávolítani, csak lefújni.
3 kérdésem lenne az ügyben:
1. Mitől lesz a növény pajzstetves? Esetleg a túlöntözéstől? Vagy a földben vannak ezek az élősködők? Amik az én növényemet támadták meg, azok valóban pajzstetvek?
2. Mikor a taxiban hazafelé vittem, hozzáért a többi akkor vásárolt növényhez is (Zaminoculas, Yucca). Átterjedhetett a pajzstetű rájuk is?
3. Van esélyem a VAPE pajzstetű elleni spray 3x-i használatával megmenteni a Schefflerámat?

Mielőbbi szíves válaszában bízva, köszönettel

Udvardy Monika

#7373
Vétek Gábor

Kedves Kamilla!

A pajzstetvek ellen a leghatékonyabb a mechanikai védekezés: A
károsított növényeket szappanos vizes szivaccsal dörzsölje le alaposan
(a szivacs folyamatos öblítése mellett), majd mossa le a hajtásokat.
Lakáson kívül használhatja a Vektafid A/E aerosolt is permetezésre. Ez paraffinolajat tartalmaz, de ez nem probléma, hiszen ez a készítmény kifejezetten szobanövények kezelésére készült, és az olaj miatti fényesítő hatást még használatának előnyeként is említik. Kerülje viszont a léelfolyást! A túl sok permetszer perzselési tüneteket okozhat a növényeken!
Ezek mellett pedig, a hatékonyság fokozásának érdekében, célszerű
még beöntözni a növényeket Actara 25 WG megfelelően hígított oldatával.
E három kezelés kombinációjától várható a legjobb eredmény.

Fontos viszont: A szőrös levelű növények esetében - említette az agancspáfrányt - sem a szappanos vizes lemosás, sem az olajos permetezés nem alkalmazható, mert a nemezes bevonat elvesztése káros a növény szempontjából! Az erősen fertőzött leveleket inkább vágja le, vagy maximum ott mossa le a növényt, ahol egy-egy csomóban sok pajzstetűt lát. Az Actarás beöntözésnek viszont nincs akadálya.

Minden esetben a kezeléseket 1-2 alkalommal ismételje meg kb. 1 hét elteltével a fertőzöttség függvényében, a pajzstetvek minél biztosabb eltávolítása érdekében. Amikor a növények tünetmentessé válnak, abbahagyhatja a védekezést, de sajnos végleg nem fognak eltűnni, számítani lehet lakásokban később is a megjelenésükre.

#2192
Kamilla

Tisztelt Szakértő!

Mitől jön elő a szobanövényeken pajzstetű? Van valami hatásos módszer az eltávolításukra?
El lehet őket végleg távolítani? A citromfámat, a legyezőpálmát, a szarvasagancs páfrányt és a mediterrán babért is támadja, mindet más-más faj (apró-fehér-vattaszerű, lapos-barna, púpos-fényes-barna). Az eddig vásárolt szertől olajos réteg maradt a növények felületén. Nem károsítja a növényt ez a bevonat?

#2170