fügefa kártevői

Pap Edina Vezető szaktanácsadó

Kedves Judit! Nagyon szívesen!

#54002
Judit Rönkös

Kedves Pap Edina!
Nagyon köszönöm a választ. Az említett gyümölcsökre megtaláltam a 2 hetet, de mivel pl. kukoricára sokkal hosszabb időt adtak meg, és fügére meg sehol nem találtam, elbizonytalanodtam. Majd a frizsiderben lévőnél talán jól teszem, ha kicsit többet várok, a hideg, meg a keringés hiánya miatt?
Nagyon sajnálom, ami Vétek Gáborral történt. meg fogom hallgatni a búcsúbeszédet.
Még egyszer hálásan köszönöm.

#53990
Pap Edina Vezető szaktanácsadó

Kedves Judit! Sajnos, Gábor már nem tud válaszolni: tragikus hirtelenséggel és nagyon fiatalon tavaly karácsonykor Covid-ban elhunyt.
https://magyarnovenyorvos.hu/bucsu-vetek-gabortol-dr-tarcali-gabor-bucsubeszede-dr-vetek-gabor-temetesen-2021-februar-5-en-budapesten-a-megyeri-temetoben-2021-02-05
A Mospilan élelmezés-egészségügyi várakozási ideje alma, körte, őszibarack, nektarin, kajszibarack, cseresznye, meggy, szilva 14 nap

#53988
Judit Rönkös

Tisztelt Szaktanácsadók!

Ha bárki ráér és nincs éppen szabadságon, hogy a #53956 -os kérdésemet, amit Vétek Gábornak - aki nem is tudom ott van-e - címeztem, kérem válaszolják meg. Előre is nagyon köszönöm, Rönkös Judit

#53958
Judit Rönkös

Tisztelt Vétek Gábor!

A fügefához nagyon közel lévő alamafát Mospilan 20SG-vel megpermeteztem kb 1 hete. Vigyáztam, hogy a fügefát ne érje, de esetleg valamennyi átjuthatott. Sehol nem találom, hogy a füge esetén mennyi lehet az egészségügyi várakozási idő. Tegnap először gyönyörű nagy érett fügéket szedtem, és akkor jutott eszembe, hogy talán veszélyes a családnak megenni. A másik kérdés, hogy a leszedett és frizsideben tárolt fügében is lebomlik a szer? Köszönettel, Rönkös Judit

#53956
Dr. Varga Mária Szaktanácsadó

Kedves Miklósi Ferenc. A fehér foltocskák pajzstetvek lehetnek. A ragacsosság az általuk termelt mézharmat. Bizonyítható a tetvek jelenléte, ha a leemelt fehér folt alatt apró, alig 1 mm nagyságú sárga tetű látható Védekezésre a káliszappan is megfelel. Egyrészt jól tapad a füge felületére és elzárja a kártevő légzési lehetőségét

#53843
Dr. Varga Mária Szaktanácsadó

Kedves Szabó András. A rágásnyom alapján bogár és lepke hernyó is lehetett a "betolakodó"
Mivel a rágásszélek régebbi kártételre utalnak, már nem érdemes foglalkozni vele.
Érdekes viszont a levél rücskössége, remélem nem gubacsatka! Vagy ez a fajta jellemzője?

#53842
József Miklósi

A fügefánk termésein az utóbbi napokban sok fehér pötty keletkezett. (lekaparható, de ragadós állagú). Mi ez , mi a teendő vele ?.
Előre is köszönöm a válaszát.
eMJé

#53696
András Szabó

Szépen bokrosodik a fügefánk, egészséges levelekkel. Néhány kivétellel, ott mintha rágná valami. Nem tudom van-e jelentősége: A fügefa egyik oldalán leylandi ciprusok vannak, ott egészségesek a levelek. A másik oldalon leanderek vannak, csak ezen az oldalon vannak a beteg fügefa levelek.

#53184
Pap Edina Vezető szaktanácsadó

Túlöntözés, rossz (szobai) körülmények hatása. A füge a szárazabb viszonyokat kedveli.

#53157
Gaál Zsuzsanna

Kedves Szaktanácsadó!
Tavaly ősszel fás füge ágat gyökereztettem, ami eddig nagyon szépen fejlődött. Még mindig cserépben tartom. Az elmúlt pár napban két levelén barna foltok jelentkeztek. Mi lehet az oka? Mellékelten küldök képet is.
Köszönöm válaszát előre is.
Gaál Zsuzsanna

#53047
FeketeGyőr Sára

Kedves Katalin!

A fügebokrom levelei kicsit lekonyultak és úgy tűnik vannak levelek amik mintha valamiért nem tudtak volna kibújni. Arra gondoltam, lehet túlöntözöm?

#53028
Katalin Antics Szaktanácsadó

Kedves Gy. Ferenc!
Mivel a hangyák védettek, ezért nem szabad elpusztítani őket. Kísérleteztünk olyannal, hogy kihelyezünk édes anyagot (cukrot) a fa törzséhez, megtévesztésként. Sajnos azonban ez csak rövidideig működött.

#51519
Ferenc GYőri

Kedves Katalin fügével kapcsolatosan olyan problémám van hogy megeszik a hangyák mit lehetne velük kezdeni. válaszát előre köszönöm.

#51482
Katalin Antics Szaktanácsadó

Kedves S. Nóra!
Nincs jó hírem, ez sajnos vírus! A vírussal szemben nincs megoldás. Elfog, pusztulni a növénye. Veszélyt jelent a többi növényére is.

#51477
Katalin Antics Szaktanácsadó

Kedves M. Gyula!
Nem igazán dézsába való növény! Ki kell ültetni! Milyen közegbe ültette? Mivel gyümölcs így úgy is kell bánni vele! Metszés, növényvédelem (kezdve a tavaszi lemosó permetezéstől …), javaslom a szarvasmarha trágyát 3-4 évente. Közvetlen csapvízzel ne öntözze.

#51476
Nóra Schweitzer

Kedves tanácsadó!

A füge levelei néhol így néznek ki. Mi ez? Mi a teendő?
Köszönettel

#51441
Madarász Gyula

Tisztelt Szaktanácsadó!

Érdeklődnék,hogy miért "gumisodik" a füge?
Dézsában van ültetve,tavasszal volt teljes földcsere,
rendszeresen öntözöm,Duostar 2000 Plus trágyát
kap 2-3 hetente.

Köszönöm!

#51413
Babi Csoma

Szép napot ,fugebokrunk leveleit
valami kártevő rágja meg lyukak vannak rajtuk sőt némelyik egész csipkeszeru
Mit tegyünk most vagy tavasszal

#48818
vali cservenák

Kedves Edina! Küldök egy képet a fügelevelrol és segítségedet kérem, hogy mi lehet a baj?

#48683