Japán juhar levélszáradás, levélszakadozás

Pap Edina Vezető szaktanácsadó

A japán juhar lombhullató, az átültetési sokk korábbra hozta a lombhullást. Ki fog hajtani tavasszal.
https://agroforum.hu/szakcikkek/hazikert/hogyan-neveljunk-japan-juhart/

#57373
Dávid Dudics

Kedves Edina,

Ősszel ültetett, nagyjából 60 cm-es japán juhar csemetéim elhullajtották az összes levelüket. Félárnyékos helyen vannak, bőven kaptak csapadékot is az ősz folyamán.

Lehetséges, hogy még túl korán kerültek kiültetésre?

Köszönettel,
Dávid

#57321
Pap Edina Vezető szaktanácsadó

A japánjuhar alapvetően félárnyáki növény, nagyobb fa árnyékában, vagy árnyékos zártudvaron, kicsit savanyú talajban (a kavicsot felejtse el!), párásabb körülmények között tenyészik jól.

#54301
Ildikó P

Kedves Szakértő!
Nekem is száradnak a japán juhar levelei. 2020 októberében ültettem, vettem hozzá megfelelő földet, tápoldatoztam, öntöztem, nagy melegben 2x is. Tavasszal szépen hozta a vörös leveleket, nyáron viszont teljesen kizöldült, aztán pedig elkezdtek a levelei száradni. Ültetéskor, ősszel még félárnyékban volt, de sajnos egész nyáron érte a nap, ezért arra gondoltam ha átültetném akkor még meg lehetne menteni. Köszönöm a segítségét!
Üdvözlettel: Ildikó

#54268
Pap Edina Vezető szaktanácsadó

Az alábbi válaszomban talál tanácsokat! A hófehér kavics nagy fényvisszaverése nem kedvez a növénynek.
Olvasnivaló a témában: https://semiramiskert.hu/kerti-otletek/kavics-talajtakaras-a-novenygyilkos/

#51437
Szűcs Eszter

Kedves Szakértő!

A japán juhar fám régi leveleinek elkezdtek elszáradni a szélei. Az újak pedig hiányosan és deformálódva fejlődnek ki. Mi lehet ennek az oka? Délelőtt éri a nap csak, 1 órától árnyékban van. Égési tüneteket ezek vagy tápanyag hiány?

Köszönöm,
Üdv,
Eszter

#51350
Pap Edina Vezető szaktanácsadó

Kedves Márta és Viktor! A japán juhar tartásánál az alábbi szempnoktokat kell figyelembe venni:
-laza, jó vízáteresztő képességű, homokos talaj
-mészmentes, kissé savanyú talaj, tőzeggel, fenyőkéreg-mulccsal javíthatjuk. Ha meszes a talajunk, inkább nagy dézsában tartsuk a növényt
- párás, hűvös, félárnyékos klímát igényel. nagy melegben árnyékban is perzselődhetnek a levelek.
Párásító öntözés, illetve fenyőkéregmulcs-takarás hasznos.
Jó tudni, hogy kemény télen elfagyhat.

#51291
VargaBoda Màrta

Üdvözlöm.

3 éves japán vöröslevelű juharunk minden éven ennyire elszárad. Mar több mindennel próbáltuk kezelni. Nagyon csúnya, elettelen. Mivel tudnánk neki segíteni? Köszönöm szépen a válaszát.

#51251
V. Viktor

Kedves Pap Edina, Kedves Kolléga! Életemben előszőr vásároltam egy japán juhar, fiatal növényt, idén májusban. Átültettem, és fenyőmulccsal is befedtem a talaját. Két hónapig (szerintem fantasztikusan gyorsan) friss új hajtásokat hozott, de kb. egy hónapja (nagyrészt az új hajtások, de mostmár a régebbiek is) megbarnulnak és felpöndörödnek. Van olajfám, leanderem, levendulám, de mindegyikőjük remekül érzi magát itt. Keleti fekvésű teraszon vannak, de üvegkorlát mögött, amit az összes eddigi növényem imádott, gondolom az "üvegház" érzet mint. A juhar esetében viszont úgy gondolom, hogy napégés, perzselődés lehet a gond. Vagy a talaj nem megfelelőssége? Minden nap kap vizet, de nem tocsogva. Megmenthető? Visszavágjam az elszáradt ágakat, leveleket? Köszönettel: Vadász Viktor (több alábbi kérdésnél hasonló problémákat láttam)

#51180
Pap Edina Vezető szaktanácsadó

Kedves Bernadett. A vörös szín a talaj savanyításával élénkíthető. A japánjuhar, félárnyékos, szellős, de üde fekvést, savanyú, homokos, jó vízátersztő, de nem kiszáradó talajt kedvel. A kavicsot mellőzném, helyette mulcsozzon dekor fenyőkéreggel.

#51133
Pap Edina Vezető szaktanácsadó

Kedves Imre. Úgy tűnik, hogy a tető alatt lévő rész sárgul, itt fülledt, meleg lehet a légkör és túl sötét is van. Időnként forgatni kell a növényt vagy kiültetni a kertbe. Egyébként jó állapotban van a fácska, hamarosan nagyobb edény kell a számára.

#51132
Bernadett Hosszú

Tisztelt Cím!

Bloodgood juharunk félárnyékos helyen van, de zöldek a levelei, pár hete jöttek friss hajtások ezek végre vörösek.
Mit tegyek, hogy vörös színt kapjak? Köszönöm szépen

#51000
Imre Blatt

Üdvözlöm! Tanácsot szeretnék kérni hogy japán juharfánk egyik fele, ami a teraszunk belső fele felé esik, miért sárgul, elszárad, és lekopaszodik? Minden nap kap vizet, a külső fele pedig szépen zöldel és hajt. Itt több fotót is megosztottam: https://photos.app.goo.gl/hj6B63GzHLWWMZ2L9

#50958
Pap Edina Vezető szaktanácsadó

Sajnos a japán juharok nagyon megsínylik a mostani szélsőséges időjárást. A fiatal leveleket a hajlani hideg "megcsípi". Kapjon a növény elég tápanyagot, vizet. Savanyítsa a talajt rhododendron földdel és táppal.

#50265
Nikolett Mihalik - Tromposch

Jó napot! Szeretnék tanácsot kérni n mi történhetett a juharunkkal eddig gyönyörűen hajtott egyik napról a másikra száradni kezdett.
Délelőtt süti a nap délután már nem, tanácstalan vagyok.

#50230
Pap Edina Vezető szaktanácsadó

A japán juhar - a savanyú talaj mellett - a félárnyékos, védett helyet kedveli. Az utóbbi hónapok szeszélyes, késői fagyokkal tarkított időjárása többek között ezt a fajt károsította leginkább. Helyre fog jönni.

#50113
Gabor Majoros

Kedves Edina, a japán juharom összes levele elszáradt egy hét alatt. Megyeri Szabolcs tanácsát fogadtam meg, hogy mulcsozzak savanyú földet szerető növényt fenyő darálékkal, nem tudom van-e összefüggés a jelenséggel. Fog idén még újra levelet hozni? Él még? Mi lehetett a valós probléma?

#50067
Pap Edina Vezető szaktanácsadó

A pálmalevelű juhar nagyon kényes a tartáskörülményekre és a szélsőséges időjárásra. Félárnyékot, szélvédett helyet, laza, mélyrétegű, kissé savanyú talajt kedvel. Az erős szél károsíthatja a leveleket, az erős napsütés pedig megperzseli őket. A frissen kihajtó levelek mindig élénkpirosak, ebben nincs semmi rendkívüli. Az apró rovarok lehetnek levéltetvek. Küldjön róluk közeli képet. Ellenük Mospilan, Karate Zeon hatásos.

#49893
Andrea Flaska

Kedves Edina,
Segítségre lenne szükségem, a kb. 1 hónapja ültetett japán juharfám - "acer palmatum atropurpureum" betegség jeleit mutatja. Apró,fekete, kis szárnyas rovarok támadták meg néhány levelét, alulról látható a képen, mintha megrágták volna azokat,mert néhány levél széle szakadozottnak tűnik, valamint ezzel egyidőben bordóból pirosabbá kezdett vállni pár levél,nemtudom most mi miatt reagált így a fa.
Hogy tudnám megvédeni a fámat a kipusztulástól?
Előre is köszönöm a segítséget!

#49828
Pap Edina Vezető szaktanácsadó

A szélsőséges időjárás hatása.

#49741