Diófa megmentése

Pap Edina Szaktanácsadó

Valószínű, hogy a nagy melegben az aszfaltról visszaverődő hő miatt dobta le a diófa a leveleket. A dió nagyon vízigényes növény, mindenképpen öntözni kell, kánikulában az aszfaltot locsolni.

#53584
Éva Szilagyi

Kedves Edina!
Nagyon meg vagyok ijedve, mert az utcán álló húsz éves, egészséges diófánk elkezdte leszórni a leveleit. Már alig van rajta.a hajtásvégeken egészséges rügyek vannak, viszont a levelei lógnak és hullanak. Pár napja kezdődött, mikor jött hirtelen a nagy meleg. Nagyon szomorú látvány. Sajnos locsolni sem lehet, mert mellette az aszfalt, meg a járda, de a környéken vannak nagyobb fák is, ugyanígy az utcán. Azoknak semmi bajuk.
Vav esetleg valami ötlete, mi történhetett???

#53493
Pap Edina Szaktanácsadó

Sajnos nem lehet így megítélni, hogy a korhadás milyen mértékű, és a fa belsejében milyen magasságig tart. A levágott ágak helyén látszó odú arra enged következtetni, hogy sajnos a fa törzse teljesen üreges. Ez balesetveszélyes! Nagyobb viharban kidőlhet. Javaslom a fa kivágását (diószüret után) és ősszel egy fiatal, egészséges oltványfa telepítését kiváló magyar fajtáink közül.

#51134
Barbara Xx

Az említett diófa.
(Sajnos egyszerre csak 1 képet tudtam küldeni.)

#51005
Barbara Xx

Jó napot!
Szeretnénk tapasztaltabb, ill.szakértő véleményét kikérni a dió fánkkal kapcsolatban.
Elég idős de gyönyörű a koronája. Idén is rengetek termés van rajta. A törzsénél alul viszont felfedeztünk egy "odu" szerű lyukat. (Ndm rég vásároltuk a kertet) Vagyis a törzs alul-belül el van korhadva. Szinte át lehet rajta egy botot tolni a másik oldalra. Kívül viszont van egy masszív kéreg. Mintha az ezt a lyukat körbenőtte volna / körbe ölelné.
Tartunk tőle hogy egyszer csak kidől. Vagy ekkora korhadás nem probléma? A külső kéreg szép erős.
Csatolok pár képet hátha úgy egyértelműbb.
Nagyon nem szeretnénk kivágni.

#51004
Pap Edina Szaktanácsadó

Tisztelt Kertbarát!
A látvány gutaütésre utal. Ez azonban diónál nem ismert betegség /kajszibarack hirtelen pusztulását, más csonthéjasok hervadását okozhatja vírus, baktérium és gomba együttese/. A dió - bármilyen sok öreg fát lehet látni vízpartokon - érzékenyebben reagál külső hatásokra, mint más gyümölcsfafajok.
A kérdés tisztázásához válaszát kérem.
- hány éves a diófa? Ha fiatal, akkor az ősztől tartó szárazság okozhatja a lombozat elvesztését. Igaz, kb. másfél hónapja esik az eső, de az valószínűleg késő volt a legyengülés megszüntetéséhez.
- általános lombhullás / a képről az látszik/ oka lehet permetezés - mikor, mivel permetezte a fát, akár nagy melegben csak vízzel is felüdítés céljából, használt-e nedvesítőszert, meleg ill. forróság volt akkor?
- öntözte-e a fát?

A magyar diófajták kiváló nemesítés eredményei. A Milotai, az Alsószentiváni és a Tiszacsécsei diófajtákat együtt ültették az ültetvényekben az érési idők széthuzása /koraibb, közép- és későn-érő/ céljából. A fajták stabilak, jó tulajdonságaikat megtartják és a számukra megfelelő élőhelyen jól teremnek. Ezek régi, bevált fajták, persze vannak újabbak is. Fontos, hogy magyar nemesítésből származzanak, bármilyen mutatósak is az olasz, francia fajtákról készült képek.
Nézzük, mit szeret a diófa? A levegős, laza vagy közepesen kötött talajt, a fagyzúgos területek elkerülését, a túlzott műtrágyázás kerülését, a szervestrágyák állományban való alkalmazását, a metszés idejének megválasztását. Alakító metszés után a diófát csak a nagyon szükséges mértékben kell metszeni. Sebzéseket - törzsön, vázágakon, stb./ kerülni kell, mert a sebek nehezen gyógyulnak a diófán. Magas talajvíz, savanyú talaj a fa pusztulását okozza

#50938
SOTIR GABRIEL

Ebben az évben, június 20. körül, hirtelen, a diófa levelei elkezdtek hullani.
Kérdés: vajon megmenthető-e még a diófa?
(Metszéssel rákényszeríthető-e hogy új hajtásokat, hajtson? Érdemes-e ezzel próbálkozni?)
Milyen (nem annyira érzékeny) diófafajtát ajánlanak? Köszönöm szépen!

#50758
Dr. Varga Mária Szaktanácsadó

Vágja le nyugodtan akár most, vagy ősszel. Tavasszal tilos.

#50655
Zsótér Levente

Kedves gazdabolt.hu
Lenne egy diófám amin lpár galjat le kell vágnom de sajnos jun 5.-e van mivel tudnám a legjobban megvédeni a fát? Egy vastagabb 8-10cm-es galj van a többi vékonyabb. Előre is köszönm a választ.

#50345
Pap Edina Szaktanácsadó

Elképzelhető , hogy a viharos széltől törnek a hajtásvégek?

#50161
Istvánné Pataki

Pataki Istvánné vagyok

KB 20 éves diófám van és szép koronája volt, az
előző években. A termése minimális és nagyon apró, de az udvar éke és az árnyéka nélkülözhetetlen főleg a mostani nyarakat tekintve. Szomorúan látom, hogy az ág végek
lepotyognak 20-30 cm -es hajtások. A levelén nem látok semmilyen elváltozást.
Szeretném kérni a segítségüket, hogyan menthetném meg a fát mit tegyek.
Segítségüket köszönöm! Várom válaszukat.


nem látok semien elváltozást.

#50138
Pap Edina Szaktanácsadó

A diófa a klímaváltozás legnagyobb vesztese. Vízigényes, ezért a tartós csapadékhiány, főleg a nagyobb mennyiségű, a talaj mély rétegeibe szivárgó téli csapadék elmaradása óriási károkat okoz. Az abnormálisan meleg március után bekövetkezett áprilisi-májusi fagy a rügyeket hajtásokat elvitte a kitettebb helyeken. A legyengült növényeket aztán minden megtámadja, különös tekintettel az utóbbi évek "sztárjára", a dióburok-fúrólégyre, ami miatt az idén csak fekete burkú diókat tudtunk szedni. Célszerű volna öntözni a fát. Kicsit föltisztogatni az alját, az alacsonyan növő ágakat még most levágni, formát adni a növénynek. A zuzmó nem okoz kárt, csak azt jelzi, hogy öreg fával van dolgunk. Sajnos ekkora méretű fa nem növényvédhető, és a szállított fagytól, illetve a légszárazságtól sem óvható meg egykönnyen.

#46497
Dávid Ali

...és egy utolsó kép a tavaszi állapotokról ahol jól látszik, hogy a zöld zuzmó / gomba hogy belepte az ágakat.

Köszönettel,

Dávid

#46458
Dávid Ali

A következőn az idei nyári legnagyobb lomb látszik, amint a képen is észrevehető, a lomb sokkal ritkásabb mint korábban, és sok az "abnormálisan" nagy levél

#46457
Dávid Ali

Az előző kép a 2017 nyári állapot volt, ezen pedig az látszik, hogy tavasszal még szinte semmi nem volt rajta

#46456
Dávid Ali

Kedves Gazdabolt Csapat,

Egy szép, terebélyes diófát szeretnénk megmenteni, ami 2017 nyarán még egy impozáns lombkoronával bírt, bár már valami zuzmó / gomba volt az ágain.

2018 tavaszán későn kezdett lombot ereszteni és azt is alig-alig, végül mennyiségben töredéke volt a 2018-as lomba korábbinak, és dió egyáltalán nem termett rajta.

A környékbeli falvakban járva-beszélgetve láttuk, hogy sok fa járt így. Sokan a késői (március eleje) fagyokat okolják.

Mit tanácsolna, hogyan tudnánk megmenteni a fát?
Drótkefével keféljük le a zöldet zuzmót / gombát?
Rezes permetet szórjunk rá?
Vágjuk le a korhadt halottnak tűnő ágakat?
Várjunk és a természet hátha megoldja?

Amint látja sok minden eszünkbe jutott de jó lenne egy szakértő véleményét is kikérni, így kíváncsiak lennénk a véleményükre, illetve amennyiben tudják hol találhatnánk egy diófa szakértőt aki esetleg rá is nézne azért is hálásak lennénk.

Köszönettel,

Dávid

#46455
Pap Edina Szaktanácsadó

Kérem, kísérje figyelemmel aktuális növényvédelmi előrejelzéseinket:
https://www.gazdabolt.hu/cikkek-hirek/cikk/281-41-noevenyvedelmi-teendok-2018-szeptember-15-21.html

#46374
Katalin Lukács

Előző kérdésemhez küldök képet a beteg diófáról.

#46361
Katalin Lukács

Előző kérdésemhez küldök képet a beteg dióról.

#46360
Katalin Lukács

Előző kérdésemhez küldök képet a beteg diófáról.

#46359