Kajszifák védelme

Dr. Varga Mária Szaktanácsadó

A tünetért a kajszi lisztharmat fertőzése a felelős. A szakirodalmi
hivatkozások arról számolnak be,hogy a betegség érdemleges károkat
ritkán okoz. Mostanában alig található a kertjeinkben olyan növényfaj,
melyet nem támadott meg a lisztharmat. Tehát a meghatározás alapján a
kajszi betegsége ritka esetnek számít, viszont nagyon erős tünetekkel.
A fertőzés korábbi, mert a kórokozó ivaros alakjának tünetei kevésbé
látványosak, mint a mostani micéliumos = gomba fonalas támadás.
Jelenleg a kéntartalmú gombaölő szerek használata javasolt /Thiovit,
Kumulus, stb./ még akkor is, ha az eredmény nem látható. A szokatlanul
korai lombhullás is ebből a fertőzésből következik be. A lehullott
leveleket összegyűjtve célszerű megsemmisíteni

#55721
Jenő Horváth

A kajszibarack fáim levelei -kb 90 %-ban- olyanok mintha szürke porosak lennének, fény felé tartva halvány sárgás-barnás foltosak, a levelek gyűrődöttek! Bordói + nanokén permetezésre nem reagálnak ! Korai fajta, minden gyümölcs csúcsrothadásos lett mielőtt még megérett volna !Milyen betegségük lehet, hogy kezeljem őket ? Köszönettel

#55691
Vétek Gábor

Tisztelt Horváth Ferenc!

Az biztos, hogy nem tűzelhalásról van szó, mert e baktériumos betegség kórokozója csak az almatermésűeket veszélyezteti. Lehet viszont gutaütés, ami ellen viszont a rendszeres permetezés nem megoldás. A betegség jele a szárak, ágrészek szállítószöveteinek barnulása, mely a metszlapnál látható. Ha erről van szó, akkor ez ellen ebben a stádiumban már nem lehet védekezni, a fa vélhetően rövidesen részlegesen vagy teljesen (ha a törzs is károsodott) el fog pusztulni. Legkésőbb ekkor mindenképpen távolítsa és tüzelje majd el őket. Szerencsésebb esetben csak részleges, bizonyos koronarészre kiterjedő az elhalás, és az egészséges részen történő visszavágással, majd sebkezeléssel segíthet a helyzeten. A többi kajszit se hagyja védelem nélkül; a jövőre vonatkozóan a legfontosabb a tél végi rezes lemosó permetezés elvégzése (pl. Bordóimix DG-vel, vagy más, rézszulfátot tartalmazó szerrel). Ha szokta metszeni a fákat, akkor a kajsziknál ezt rügyfakadás és virágzás között tegye. A nagyobb sebfelületeket pedig mindig zárja le sebkezelővel (pl. Fadoktor, Fagél). Ezen módszerekkel csökkenthető e betegségkomplex fellépésének, terjedésének valószínűsége.

#14689
Horváth Ferenc

Az idén tavasszal,mint minden évben rendesen elindult a gyümölcsfáim hajtása.Sajnos a kajszifáimat többszöri permetezéssel próbáltam megvédeni a szerintem tüzelhalás ellen,de be kell látnom szinte eredménytelenül.Sajnos ennek ellenére folyamatosan száradnak el az ágak és lassan ott tartok ,hogy a 7 kajszifámból már csak talán 3-4 ha megmarad.Mi tévő legyek, vagy nyugodjak bele a fák sorsába?

#14617