Kósza pocok elleni védekezés

Pap Edina Vezető szaktanácsadó

Arvalin szabadforgalomban kapható szer. 4-5 szemet a lyukba kell temetni! Kesztyű használata kötelező!

#35844
Laci Varga

Pontosítva kószapockok! Rengeteg üreget látni a gyepen főleg a növények körül épp mentem le az elöbb is és csak ugy mozgott a füge bokor eggyik töve simán felhuztam és teljesen megette a gyökérzetét olyan mintha egy hód ette volna meg :-(

#35821
Laci Varga

S.o.s. vándorpockok települtek be hozzánk valaki tud ajanlani valami hatásos írtási módszeet?? Eddig több tízezres kárt okoztak...4 rózsafa 3 fügebokor 2 trombitaf.tő nyáriorgona tövek, 3 sárgabarck fa 2 őszibarackfa és egyéb disznövényeinket veteményest pusztított ki szinte üres a kert.. :-( :'( :'( válaszotokat előre köszönöm!!

#35819
Pap Edina Vezető szaktanácsadó

Mivel az idén pocokinvázó van, eseti engedéllyel használható a Redentin https://www.nebih.gov.hu/aktualitasok/hirek/06_14_mezei_pocok.html?query=pocok

#34748
Gábor Vétek Szaktanácsadó

Tisztelt Kovács Csaba!

Pocokról lehet szó. Ellene több készítmény is van, de sajnos nem mindegyik szabad forgalmú. Utóbbiak közül meg lehet próbálkozni a Delu pocokriasztó szerrel, melyből lakott járatonként 6 g-ot kell kijuttatni a lyukba, és azonnal le kell zárni (fedni) a nyílást, de betaposni nem szabad!! (A lakott járatok előzetes felmérése úgy történhet, hogy végig kell menni a területen, a nyílásokat be kell taposni, majd másnap meg kell nézni, hány "nyílt ki" - ezek a lakott járatok. Ezután érdemes az előzőleg leírt kezelést elvégezni.) A talajnedvesség hatására keletkező gáz riasztja (nem irtja) majd a pockokat.
A bolygatatlan talaj (pl. gyepfelület) sajnos kedvező feltételeket teremt a károsító számára.
Az ismételt betelepedés sem zárható ki.

#34711
Csaba Kovács

Tisztelt Szakértő!
Kb. egy hete jelentek meg a gyepemen ezek a lyukak. Eleinte vakondra gyanakodtam, de mivel nincs földtúrás nem lehet az. Kérem segítsenek beazonosítani, hogy mi lehet az és mivel lehet ellene védekezni?
Előre is köszönettel:
Kovács Csaba

#34671
Pap Edina Vezető szaktanácsadó

Dr. Varga Mária válasza: Nem gondolom, hogy kószapocok lenne a járatok készítéséért felelős kártevő. Kedvenc tápnövénye az almafa, amelynek a föld alatti vastag gyökérrészét szinte kihegyezi.
Konyhakertben nem ajánlanék vegyszert a rendes pocok ellen sem /mezei pocok/, az egérfogó finom csemegével a legjobb megoldás.

#32360
Hajnal Árpád

Senki sem tud az utóbbi kérdésemre választ adni?!?
Megpróbálom egyszerűbben, hátha az előbbi kevésbé volt értelmezhető. Nem szeretnék mérget szórni abba a földbe amiben a zöldségeink vannak. Van-e olyan szer, ami nem ártalmas sem a földnek, sem a növényeknek, sem nekünk, de hatásosan el lehet vele űzni a pockot?
Köszönöm.

#32139
Hajnal Árpád

Tisztelt szakértők!
A konyhakertünkben idén több helyen járatok tűnnek fel, szerintem kószapocok családok költöztek hozzánk. Az utolsó hozzászóló javasolja a karbidmész nevű szert, az hatásos lehet kószapocok ellen is? S mivel a konyhakertünkben ásnak ezek a rágcsálók, így meg kellene tudnom azt is, hogy ez a szer nem ártalmas-e a növényekre, illetve nem szívódik-e fel a növényekbe, nem szennyezi -e a talajt? Nem szeretnék mérget szórni a földbe, amiben a zöldségeink vannak. Csak olyan kíméletes megoldást kell találnom, amivel nem szennyezem a talajt. Ha más nem lesz, akkor veszek egy rakás pocokcsapdát.
Szóval a kérdésem annyi lenne, hogy önök szerint hatásos-e a karbidmész ellenük, s ha igen hogyan kell azt alkalmazni? Illetve használhatom-e egyáltalán konyhakertben. Válaszukat előre is Köszönöm!

#32007
takács

Prőbálja meg a karbidmész nevű csodaszert , hatásos hörcsög mezei egér güzü pocok ellen, csak kicsit macerás

#30399
Dr. Varga Mária

Környezetbarát megoldást ajánlok a meztelen csigák ellen: égetett meszet szórjon ki a falak, búvóhelyek mentén és a védelemre szoruló növények köré. A mész a csigából veszi fel a nedvességet, ezzel pusztulását okozza.
A süninek nincs olyan étvágya, hogy tömegekkel elbírjon.

#29704
Takács Boglárka

Nagyon köszönöm a válaszát és a beazonosítást. Igazán az zavart meg engem, hogy az interneten a mezei pockokról általában szürkés-barnás színűek és hosszabb farkuk van, mint a hörcsögféléknek, illetve jelen esetben hosszabb mint ennek a példánynak, amit én láttam. Kárt eddig még nem okozott, illetve nem tapasztaltam. Remélem ezután sem fog. :-)
Egy másik ügyben is kérném a véleményét. Rengeteg, de iszonyatosan rengeteg csigám, meztelen csigám van. Szedegetem őket és elszállítom őket jó messzire, de ha szaporodnak, akkor mit sem ér a költöztetés. Szórok ki hamut, hogy ne jöjjenek a zöldségek közelébe, de nagyon sok van és valami természetbarát megoldást szeretnék. Ezért arra gondoltam hogy természetes ellenségét, egy sünit szerzek be illetve költöztetek be a kertembe. Igazán abban nem vagyok biztos, hogy ha egy vadon élő sünit beköltöztetek, aki nem tud kimenni a veteményesemből, mivel nyuszibiztos a kerítés, ami vagy 5-8 centi mélységig van beásva a talajba, ezért ha valakit beköltöztetek, az onnan nem tud kimenni, szóval egy akárhonnan ideköltöztetett süni vajon meg tudja-e szokni ezt az új környezetet. És van ötlete esetleg hogy miként lehetne befogni egy vadon élő sünit hogy átköltöztethessem hozzám?

#29581
Dr. Varga Mária

Nagyon pontos a leírás, ezért könnyű a beazonosítás. Hörcsög nem lehet a mérete és a színe okán, biztosan pocokféle. A kószapocok is ilyen, de nagyobb /20-24 cm hosszú/ - szürke, rövid farkú. A pocokfélék közül a legkomolyabb kártevő, a gyümölcsfák vastag gyökereit és a törzs alsó részét rágja, fogainak nyoma látható.
A mezei pocokra illenek a bélyegek: a hímek valamivel nagyobbak, elérhetik a 10 cm nagyságot. Szürke, rövid farkú, kicsi fülű. A földi pocok valamivel kisebb, csak éjjel jön elő, a vizes helyeket szereti. Lehet még erdei pocok is, nappal a föld fölött mozog. Elsősorban magvakkal, rügyekkel, kisebb mértékben gyökerekkel táplálkozik.

#29563
Takács Boglárka

Köszönöm válaszát. Ma annyival lettem okosabb, hogy személyesen is találkoztam egyik kertlakómmal. Az biztos hogy nem vakond, valami hörcsög-pocok féle lehet, mert olyan kis tömzsi alakja van. Szürke színű és egészen apró pici farka van. Fotót nem tudtam róla készíteni, de majd még próbálkozom, ha megint hallom merre matat, akkor majd lesben állok egy portrékészítésig. (gyomlálás közben hallottam hogy valami mintha mászkálna a deszkák környékén s így pillantottam meg, meg kicsivel később is, mikor ott tartottam a pihenőmet) Próbáltam a mezei pocok és kószapocok képek alapján beazonosítani, de ez a kisállat egészen szürke és apró rövid farka van, így nem jöttem rá mi is lehet ez. Lehet hogy ennek a példánynak csak letört a farka? De szürke volt az egészen biztos, mivel többször megpillantottam és a pofája sem olyan hosszúkás mint a cickánynak. A farkincája pedig olyasmi volt mint a hörcsögöknek, amiket kiskereskedésben lehet kapni. Méretét illetően olyan 5-6 centi hosszú lehetett. Van ötletük milyen állattal találkoztam? Segítségüket előre is köszönöm!

#29449
Vétek Gábor

Tisztelt Lukács Gábor!

A riasztószer alatt a Delu nevű készítményt érti, ezt próbálta használni? Ha igen, és nem adott megfelelő hatást az előírt felhasználás mellet sem, akkor próbálta jelezni ezt a hazai forgalmazó Novochemnek (http://www.novochem.hu/degesch/elerhetosegunk.html)?

#29422
Lukács Gábor

Helyesbítek: a" riasztószer" drága- ezt akartam írni és nem költöztek a szomszédba tőle, mert már ott is laknak.

#29412
Lukács Gábor

Kedves levelezők! Én is arra a következtetésre jutottam, hogy a kószapockok /többen is/ garázdálkodnak a kertjeinkben. Sok falubeli azt hiszi, vakond túrta fel a kertjét, alig hiszik el, hogy ez más! Nem vakondtúrás van, ami függőleges járat !, hanem közel vízszintes alagutak, mint a lótetűé csak sokkal nagyobbak! Lehet, hogy metró fúráshoz kéne őket alkalmazni. A friss vetést /valószínű a nedvesség miatt/ szépen kiforgatja, a levegőbe emeli, így kiszárad a kicsírázott mag.A frissen öntözött vetést imádja! Szóval a kertem "háborús övezet" Mindenfelé bokáig süppedek a földbe. Azóta ilyen súlyos a helyzet, mióta komposztálok, és telehordtam a kertet szerves anyagokkal: szóval adtam a pocoknak! LAKÓHELYET és sok rágni valót. A risztószer drága és tapasztalatom szerint nem sokat ér. A dobozon levő leírás a mezei pocok ellen ajánlja az ARVALINT. Ezek szerint tehetetlenek vagyunk egy ilyen kis "szaros"kártevő ellen? Aki tud valami hatásos ellenszert, kérem, írjon! Lehet, hogy jövőre én is csak bukfencet vetek, de a kis dög akkor sem fog éhen halni.

#29411
Dr. Varga Mária

Bármilyen részletesen tájékoztat is a helyzetről, mégsem könnyű a kártevő beazonosítása. Az apró lyukak gilisztától is származhatnak, a kósza pocok pedig mélyebben készít járatokat. Mezei pocok lehet - kártevő - cickányegér - nem kártevő - rovarokkal táplálkozik. A kósza pocok gyümölcsfák főgyökerét hegyezi ki - elsősorban almafákra veszélyes - és szereti a nedves helyeket. Élve befogni vakond csapdával lehet, de nem könnyű.

#29337
Takács Boglárka

Kedves Szakértők!

A segítségüket szeretném kérni, hogy meg tudjam állapítani mivel van dolgom. Idén kezdtem el művelni egy veteményes kertet 200nm2en.
Több helyen találtam földfeltúrást és ásás közben kicsi járatokat a föld alatt. Illetve a kicsi lyukakat a földben, amik nem lettek járatok, belenyúlva nem járat, csak jó pár centi mélyen lyuk, amiből elég sok van sajnos. Próbáltam utánaolvasni, de igazán nem lettem okosabb hogy akkor mivel is van dolgom. Vakonddal, pocokkal vagy egérrel? Tavasszal én állítottam egy erős, stabil kerítést, az apró lyukas hálónak az alja 5-8 centi mélyen a földben van végig a kerítés mentén. A napokban vettem észre hogy a kerítés mentén több helyen lyuk van ásva, néhol kis járat is közel a földhöz. Láttam a kerítés másik oldalán is járatot, olyat is ahol nincs is a járat felett föld. Igazán nem jöttem rá hogy ez most mi. Mikor felástam a vetéshez a földet, akkor vagy 15 centi mélyen voltak a járatok, nem ilyen pár centire mint a kerítés mentén. Egyébként érdekelne hogy most ki akarnak jutni, ezért ásnak a kerítés mentén? És bármi is az, hogyan tudnám élve megfogni őket? Nem akarom megölni őket, csak megfogni és jó messzire száműzni az egész népséget. Előre is köszönöm a segítségüket.
üdvözlettel
Bogi

#29174
Vétek Gábor

Tisztelt Németh László!

Leírása alapján ez mégis csak pocok lesz.
Eddig mely rágcsálóirtókat, mikor és milyen módon használta?

#28556