banánfa betegsége

Pap Edina Vezető szaktanácsadó

Kedves László! Kérünk képet!

#57854
László Lamszider

Üdvözletem! Érdeklődnék hogy ezek a kis fekete foltok mi okból vannak a banán levélen MUSA DAJIAO . Válaszukat előre is nagyon szépen köszönöm

#57842
Katalin Antics Szaktanácsadó

Kedves K. Árpád!
A párahiányát jelzik így a növények! A banánnak pedig kell a pára. Az öntözéssel csak óvatosan.

#45664
Kelemen Árpád

Szia nekem musa badjoo banánom van naponta 2 szer locsom reggel és este kint van a kertben nagyon szépen fejlődik csak el kezdett száradni a levél vége tápoldat van kálium nitrát is van az lehetséges hogy szállitás kor sérült meg a leve mert van ami törött hozzáteszem 9 napja van nállam és már hozzot egy szép uj levelet

#45592
Vétek Gábor

Kedves Érdeklődők!

A banánfa sárguló, barna foltos leveleiről kérem, ha van rá mód, küldjenek képet! Itt nagy valószínűséggel nem fertőző, hanem élettani okokról van szó.
A levélen vattaszerű, fehér viaszos váladékot termelő rovarok vannak, melyek érintésre lomhán mozognak, vagy érintésre felröppenő, apró, fehér, molyszerű állatokat észleltek?

#25082
Vadkerti Andrea

Szép jó napot!
Érdeklődnék,hogy sikerült-e azt a liszt szerű valamit beazonosítani a banánfa levél alsó részén,mert az én kicsi fámon is megjelentek...:( várom válaszát!Köszönettel Andrea

#25030
Németh mariann

Kedves Pap Edina!
Sajnos nekem is beteg a banánfám, nagyon szeretem, nem tudom hogy mit tehetnék vele.Egy héttel ezelőttig nagyon szép volt, renesen locsolom, de nem öntözöm túl, a leveleit permetezem, napos helyen van, de nem tűző napon,alulról nagyon gyorsan sárgul a levele, barna foltok és fehér bogárkák, amiket én lemostam, de újra termelődnek.
Mit tehetek?
Nagyon várom válaszát.

#15228
Vétek Gábor

Ha behozza, a titkárságon szólnak valamelyik kollégának, de személyesen is kereshet engem (Vétek Gábor).

#12701
Bereznai Attila

Rendben, beviszem hétfőn. Ott kell valakit keresnem, vagy szimplán mondom mi a problémám és odairányítanak? A Segítségüket előre is köszönöm.

#12674
Pap Edina

Atka kártételére gyanakszunk, de ahhoz pontosabban meg kellene vizsgálni a növényt és a rajta lévő állatokat! Kérem, ha van módja rá, hozzon be néhány tünetes levelet és állatot a Kertészeti Egyetem (Budapest, Villányi út) Rovartani Tanszékére! A száraz körülmények megszüntetését javaslom első körben, párásítással és a levelek letisztogatásával.

#12671
Bereznai Attila

Tisztelt Vétek Gábor!

A liszt szerű valami, azok pókok! 3 napja kelltek ki és teljesen ellepték a növényt. Próbálom kiírtani őket több kevesebb sikerrel.
A másik probléma, hogy a banán fán egyre gyorsabban pusztúlnak a levelek. Elöszőr a levél alján kezdenek ilyen barna foltok megjelenni és majd beborítja az egész levelet.
Az új hejtásokon ilyet nem lehet látni kb 2-3 hétig. Nagyon gyórs segítség kellene, hogy megállítsam a levelek elhalását, mert már csak 5 levél van rajta az új hajtással együtt.

Előre is köszönöm a segítségét.

#12636
Vétek Gábor

Kedves Bereznai Attila!

A banánlevelek tövénél lévő lisztszerű valamiről tudna esetleg képet küldeni? Ez bevonat- vagy csomószerű? Élőlényt lát az anyagban?

#12539
Pap Edina

Alapvetően a légszárazság és/vagy káliumhiány az előidézője.

#12489
Bereznai Attila

Tisztelt Pap Edina!

Nekem is hasonló problémáim vannak a banánfámmal. Nekem az új hajtásokon kb 2-3 hétig nincsenek tünetek, aztán a levelek alján barna foltok kezdenek megjelenni és rá egy héttel a levél szélei is barnulnak.
És észrevettem a régi levelek alján ilyen liszt szerü valamit, de nem mindegyiken. Ha lehetséges tudnék több képet küldeni, hátha abbol jobban kiderül mi a baja.
Segítségét előtre is köszönöm.

#12472
Pap Edina

A tünetet baktérium okozza. Ellene lehet védekezni, de az elsősorban megelőzés esetében hoz eredményt. Dísznövényre a legkevésbé káros réztartalmú Cuproxat-ot válassza, 0,35%-os dózisban. Egymás után 2-3 alkalommal, hetente kell elvégezni a kezelést. Nagyon fontos azonban a körülmények megváltoztatása, pl. a túlöntözés megszüntetése. Ha lehet, az öntözővizet alulról juttassuk a növény számára, hogy annyit vegyen fel, amennyire szüksége van. Ha ez nem lehetséges, próbálja csökkenteni a vízmennyiséget és inkább párásítani /a növény körül naponta langyos vízzel, permetezve - a víz a növényre ne jusson/.

#12446
Adorján Erika

Kedves Pap Edina!

Több hozzászólásban olvastam, hogy többen ugyanazokat a tüneteket észlelik a banánfájukon, mint én és Ön azt kérte, hogy küldjenek képet. Hát én most küldök, mert azt hiszem, ugyanarról van szó. Minden levél ilyen kb.6 hete, és ezek hamarosan,(kb.2 hét alatt )fokozatosan el is pusztulnak.

Mit lehet tenni?
Köszönettel: Adorján Erika

#12404