Fekete muslincaszerűek a virágföldben

Vétek Gábor

Tisztelt Farkas Gábor!

1, A növények földjéből kirepkedő, apró rovarok tőzeglegyek, melyek ellen Dimilin 25 WP megfelelően hígított oldatával történő beöntözéssel lehet védekezni. Kárt valóban nem okoznak (legfeljebb ha már nagyon nagy számban vannak jelen), ugyanis elsősorban korhadékkal táplálkoznak, ezért is lehet belőlük sok a fenyőkérges cserépben.
2, A fuksziáit takácsatka támadhatta meg. Sajnos a kép alapján nem lehet egyértelműen azonosítani, de száraz levegőjű, meleg lakásokban nagyon gyakori ezek kártétele. A leírása (méret, szín) alapján takácsatkára gondolhatunk. Jó lenne, ha mikroszkópban meg tudná számolni, hogy hány lába van az állatnak! Ha 8 (azaz 4 pár), akkor biztos, hogy ez károsít. Ebben az esetben ajánlom figyelmébe A takácsatka életmódja és a védekezés lehetőségei dísznövénykultúrákban c. írásunkat a Tudásbázis / Növényvédelem rovatban!

#1048
Farkas Gábor

A kép az előbb nem töltődött fel:

#1044
Farkas Gábor

-1: Kb 1 éve egy zsák virágfölddel sikerült beszereznem a képen látható fekete muslincaszerű (3mm) rovarokat. Azóta az összes növényem földjében elszaporodtak, az orchideák fenyőkéreg közegét különösen szeretik. Nem sikerült kiirtani. Látszólag nem okoznak kárt a növényekben. de nagyon szemtelenek és idegesítők, már az egész lakás tele van velük.
Próbálkozások: Basudin, Zolone, Chess
Mivel lehet végleg kiirtani?

-2: A fuksziáim továbbra is szép új hajtásokat hoznak, majd hirtelen elszáradnak. Mikroszkóppal (játék) a képen látható áttetsző állatkákból (0.5mm) láttam levelenként kb 10-20 db-ot.
vajon mik ezek, és okozhatják-e az elszáradást?

#1043