Fertiplus használata

Dinga Szabolcs Szaktanácsadó

Kedves László

A Fertiplus esetében az ajánlott mennyiség paradicsomhoz 10-15 kg/100 négyzetméter javasolt. Borsóban, és babban egy kicsit kisebb mennyiség is elég lehet, tehát ott számolhatunk a 9- 12 kg/ 100 négyzetméter adagolással.
Viszont célszerű figyelembe venni, hogy homokos, gyenge termőképességű talajokon akár 20-50 % -al is nagyobb dózist érdemes kijuttatni. Érdemes lehet tavasszal is kijuttatni, mert olyankor az intenzívebb talajélet, és az emelkedő talajhőmérséklet elősegíti a hatóanyagok felszabadulását. Mivel a FERTIPLUS 100%-ban természetes szerves trágyagranulátum, amely lassan bomlik le és folyamatosan biztosítja a növények számára fontos tápláló anyagokat, ezért javasolt a szezon elején kijuttatni, hogy elég idő álljon rendelkezésre a hatóanyagok felszabadulásához.
A kijuttatás történhet egyszerű kézi szórással, vagy bármely granulátumszóró eszközzel, vagy akár fűmagvető kézikocsival is.
A kijuttatást követően kapával, vagy ásóval, esetleg rotációs kapával is jól bedolgozható. Fontos, hogy a talaj jól takarja a pelleteket, hogy megindulhasson a bomlás, és a hatóanyagok felszabadulása. Nagyjából 12-15 cm-es talajmélységbe optimális bedolgozni a terméket.
Sikeres szezont kívánunk!

#57389
László Hujber

Tisztelt cím,

A Fertiplus-t zöldséges kertben szeretném felhasználni, a kérdésem az lenne, hogy a megadott adatok 15kg/100 m2 az valóban elég? Paradicsomhoz, borsóhoz, bokorbabhoz használnám szabad földön. A talaj nem túlságosan kötött.
Valamint érdekelne még, hogy milyen mélyen kell bedolgozni a talajba és, hogy elég most ősszel kiszórni, vagy tavasszal is érdemes?
Köszönöm a választ előre is!

Üdv
Hujber László

#55813