átteleltető filc

Csaba Kiss Szaktanácsadó

Tisztelt Érdeklődő!

A Cupressus senpervirens totem fagytűrése a leírások szerint -18, -20 fok Celsius, így szerintem ezzel az átteleltető filccel hatékonyan megvédheti a növényt a fagykároktól.

#44545
gyula everling

Tisztelt Kiss Csaba!
Köszönöm hasznos válaszát az átteleltető filccel kapcsolatban. Konkrétan egy 1,5 méteres Cupressus senpervirens totemről van szó, melyet tavasszal ültettem és nagyon szépen fejlődött. Tavaly is ültettem egyet, de a rendkívüli hideg miatt télen kifagyott, ezt szeretném megelőzni. Természetesen a talajt is takarnám szalmával. Gondoltam, a filc árnyékolna is és megvédené a növényt a fagyos, napsütéses napokon a párologtatástól. Az lenne a kérdésem, hogy erre alkalmas lenne e ez a filc?
Előre is nagyon köszönöm válaszát.
Tisztelettel,
Everling Gyula

#44544
Csaba Kiss Szaktanácsadó

Tisztelt Érdeklődő!

Elsősorban a növény igényeit kell figyelembe venni téliesítéskor. AZ átteleltető filc 2-3 Celsius fokkal magasabb hőmérsékletet tud biztosítani a növényi a számára, mint a környezet hőmérséklete. Ha a növénye fagyérzékeny, akkor mindenképpen ajánlatos zárt térben, fagymentes helyen teleltetni a növényt, amennyiben lehetőség van rá. (pl. leander). Az átteleltető filc a levegőt átengedi, és kifelé a párát is átereszti. A fóliás takarást nem javaslom, mert egy napsütésesebb napon a növény könnyen bepállhat a fólia alatt, akkor is ha az perforált.

#44540
gyula everling

Tisztelt szakértő!
Az átteleltető filc átengedi a fényt, a vizet? Hány fokos fagyig véd? Esetleg húzzak rá egy fóliahengert, aminek az oldala perforált, hogy levegőzzön?
Válaszát előre is köszönöm, tisztelettel: Everling Gyula

#44528