fikusz betegségei

Pap Edina Szaktanácsadó

Kedves László. Képet kérünk. Valami hirtelen hatás (pl. huzat, ráfűtés) érte-e a növényt?

#57364
László József Sebesvári

Kedves Katalin,

mi lehet ennek a fikusznak a baja, illetve oka? Hullik a levele és bár egészséges-húsos a levele, az élénk zöld szín sárgul. Kártevő nem látszik egyik oldalon sem.
Fényt, tápot, vizet kap ajánlás szerint.

Köszönöm válaszát,
Sebesvári László

#57334
Katalin Antics Szaktanácsadó

Kedves V. Petra!
A heti zuhanyozást túlzásnak és feleslegesnek tartom. A fonáki részről kérnék egy éles és jól nagyítható felvételt, mivel ez nagyon homályos.

#53675
Petra Vörös

Csatolva 2. Kép a fikusz elastica leveléről:

#53514
Petra Vörös

Kedves Szakértő! Van 2 fikusz elasticám. Az egyik eddig gyönyörűen hozta az új leveleit, de a most kibújó levele bepöndörödik. Mitől lehetséges ez? Világos szobában vannak tartva, tálcába helyezett agyaggranulátummal párásítom őket. Ilyen melegben hetente 1x lezuhanyzom. Tápoldatozom is. Mi lehet a baj? Köszönöm segítségét! Üdv: Vörös Petra

#53513
Katalin Antics Szaktanácsadó

Kedves S. Fanni!
Mennyit öntözi? Mivel tápoldatozza? Párásításról hogyan gondoskodik?

#52796
Sály Fanni

Szép napot! Pár napja a növény levelei hullanak és lekonyulnak. Pedig fény is éri és locsolni is szoktam. Mi baj lehet?

#52714
Katalin Antics Szaktanácsadó

Kedves B. Annamária!
A szappanos vizes lemosás (gyakori), rendszerint segíthet. Ha nem hoz kielégítő megoldást, akkor javaslom az Amistar gombaölő szert. Az engedélyokiratban leírtakat szigorúan be kell tartani.

#52470
Katalin Antics Szaktanácsadó

Kedves S. Szilvia!
Nagyon valószínű, hogy megfázott. A leírások teljesen erre utalnak. Valamint a költözködést is nehezen viselik. Sok növény nem is éli túl. Egyelőre a megfigyelésén kívül mást most nem tehet.

#52468
Katalin Antics Szaktanácsadó

Kedves B. Ottilia!
A padlófűtés nem szerencsés ott ahol növények vannak! A fotó sajnos most sem jött át, arra viszont szükségem lenne.

#52467
Annamária Bartók

Az említett sárga pöttyök.

#52364
Annamária Bartók

Kedves Katalin!
Szobafikuszom leveleinek szélein apró sárga pöttyök jelentek meg, az egyiken pedig egyre terjeszkedik a képen látható feketeség. Illetve a talajának kis részén fehér (penész) réteg képződött, melyet azóta eltávolítottam, így arról nincs képem. Ezeknek mi lehet az oka és mit kellene most tennem?

#52363
Szilvia Sallós

Kedves Katalin! 150cm magas fikus elasticamat 2 hete koltoztettem at egy uj lakasba sajnos -8 fokban. A koltoztetes elott a noveny gyonyoru volt, azonban az uj lakasban 1 het alatt a levelei elkezdtek foltosodni es elettelenul lognak osszeszikkadva az agakon. Kartevot nem latni rajta, fonakjan nincs pokhaloszeru, ami esetleg arra utalna, hogy valami eloleny megtamadta. Teljesen tanacstalan vagyok. Atultetes nem tortent az elmult ket evben de mostanra idoszeru.
Mielobbi valaszat elore is koszonom.
Udvozlettel:
Szilvia

#52362
Szilvia Sallós

Kedves Katalin! 150cm magas fikus elasticamat 2 hete koltoztettem at egy uj lakasba sajnos -8 fokban. A koltoztetes elott q noveny gyonyoru volt, azonban az uj lalasban 1 het alatt a levelei elkezdtek foltosofdni es elettelenul lognak osszeszikkadva az agakon. Kartevot nem latni rajta, fonakjan nincs pokhaloszeru, ami esetleg arra utalna, hogy valami eloleny megtamadta. Teljesen tanacstalan vagyok. Atultetes nem tortent az elmult ket evben de mostanra idoszeru.

#52361
bátori ottília

Előtető előtti ablaknál van a növény, gurulós alátéten, igaz padlófűtés van de vizes törölközővel párásítok. A leveleken nem látni kártevőt még nagyítóval sem, egyszer egy héten locsolom.
Köszönettel: Bátori Otília

#52278
Katalin Antics Szaktanácsadó

Kedves B. Ottília!
Kérek, egy jól nagyítható, éles felvételt! Valamint írja le részletesen, hogy hogyan telelteti.

#52272
bátori ottília

Az előző kérdéshez küldöm a fotókat.

#52240
bátori ottília

A fikuszom hullajtja a leveleit. Már lassan kopasz lesz. Kérnék szépen szakmai segítséget mit tegyek, hogy megmaradjon. Mellékelek két fotót:
Köszönettel: Bátori Otília

#52239
Katalin Antics Szaktanácsadó

Kedves K. Judit!
Kevés napfény magában is elegendő gond! Mit jelent a rendszeres öntözés? Milyen klímán tartja? Azt tudja, hogy teleltetni kell? Sajnos a kép nincs feltöltve. Szükségem lenne rá a továbbiakban.

#52179
Krisztik Judit

Kedves Katalin!

A fikuszunk a karácsonyt egy másik szobában töltötte, ahol kevés napfény érte. Öntözése rendszeres volt. A levelei pár héttel később elszáradtak, és néhány levelén, az alább csatolt képen látható nyálkás réteg jelent meg.
Segítséget előre is köszönöm!
Krisztik Judit

#52130