fikusz betegségei

Kinga Koncz

A fikusz egészben

thumb
#44686
Kinga Koncz

És egy új hajtás

thumb
#44685
Kinga Koncz

Egy másik folt közelebbről

thumb
#44684
Kinga Koncz

Közelebbről

thumb
#44683
Kinga Koncz

A beteg levelek fonákja

thumb
#44682
Kinga Koncz

A beteg levelek színoldala

thumb
#44681
Kinga Koncz

Kedves Katalin! Nagyon régóta megvan ez a fikuszunk, sokmindent kibírt de most valami komolyabb baja lehet. Két hete sárgulnak és elhullnak a levelei, már több mint 10 levelét elveszítette. Közelebbről megvizsgálva a még zöld levelek fonákján barnás foltokat láttam, a levelek színén pedig furcsa érdes elváltozásokat. Csatolom a képeket. Márciusban volt átültetve, szellőztetni szoktunk de eddig ez nem zavarta. Előre is köszönöm a szíves válaszát!

thumb
#44680
Katalin Antics Szaktanácsadó

Kedves N. Nóra!
Letörölhetőek ezek a foltok? Kiemelkedik a levél felszínéből? Letudja, kaparni?

#44635
Katalin Antics Szaktanácsadó

Kedves H. Tamás!
Ó, a padlófűtés! Nem igazán megfelelő a növények tartásához. Egyáltalán nem javaslom. A langyos csapvíz, szintén csak árt a növénynek! Nagyon egyszerű megoldás, ha egy palackba vizet enged és hagyja napokig, hetekig állni. A lényeg, hogy a szobában álljon a palack. Így a hőmérséklete is megfelelő, szobahőmérsékletű lesz. Az átültetésnél az OSMOCOTE- tápanyagot javaslom.
Igen, nem szabad permetezni (víz) őket. Mivel ha sötétedésig nem szárad meg, akkor a kórokozóknak kaput nyit vele. A párára már pedig szüksége van, több megoldás is van erre.

#44634
Katalin Antics Szaktanácsadó

Kedves Gy. Lilla!
A száradást okozhatja, a túlszáraz levegő is. Első körben azt javaslom, hogy nagyon gyorsan oldja meg a párásítást.

#44633
Nóra Nagy

A fonák.

thumb
#44624
Nóra Nagy

Talan ezek jobban sikerültek

thumb
#44623
Nóra Nagy

Talan ezek jobban sikerültek, a fonák.

thumb
#44622
Nóra Nagy

Kedves Katalin!

Ajándékba kapott fikuszom levelén apró sárgásfehér pöttyöket fedeztem fel. Igyekeztem éles fenykepeket készíteni.

Nem vagyok tapasztalt fikusz tulajdonos, de jól gondolom, hogy ez valamilyen kártevő lehet?

Előre is köszönöm a válaszát!

Üdvözlettel,:
Németh Nóra

thumb
#44621
Tamás Hoffmann

Kedves Katalin!

Köszönöm szépen a válaszát!
A növény a szobámban van, 20,5 fokot tart nagyjából a padlófűtés, de nyilván néha hullámzik. A talaja általános virágföld, nem emlékszem, hogy pontosan milyen márkájú, hetente locsolom kb, amikor meg tudom oldani akkor forralt vízzel (mármint kihült, de korábban felforralt), de sokszor csak sima csapvízzel (langyos), tápoldatozni szoktam kb havonta substral Vital Aktív szerrel, nem került semmilyen tápanyag a földjébe az átültetésnél.
Az eredeti helyén egy jó darabig semmi gondja nem volt, meg fogom próbálni párásítani, de a többi fikuszomnak ilyen gondja nincs (van amelyiken sárgul a levél és hullik, de ez a barnulás nem megfigyelhető). Jól értem, hogy nem szabad vízpermetezni őket?

Üdv:

H. Tamás

#44597
Lilla Gyüre

Kedves Tanácsadó!

Kb 2 hete van egy ficusunk, aminek 3 levelén foltok jelentkeztek, az egyik már teljesen száraz, a másik kettőn sötétbarna, és úgy tűnik kezd száradni. Nem éri közvetlen napfény (szórt fény igen), tápoldatot még nem használtunk, a pára helyzetet nem tudom megítélni, de valószínűleg nem elég neki (ezen természetesen változtatunk). A kérdésem az lenne, hogy ezeket a leveleket el kell-e távolítani, illetve mivel kell kezelni?

Válaszát köszönöm előre is

thumb
#44577
Katalin Antics Szaktanácsadó

Kedves T. János!
Kérek egy nagy felbontású jól nagyítható fényképet! Ez a nagyításra, nagyon homályos.
A fonáki részről is.

#44573
Katalin Antics Szaktanácsadó

Kedves A. Attila!
A növények a költözést nehezen bírják. Néha még az áthelyezéstől is képesek elpusztulni. Agyon időt a növénynek. Helyezze a legalkalmasabb helyre és igyekezzen az igényeinek megfelelő klímát, kialakítani. Egyelőre ez a legtöbb amit megtehet.

#44572
Katalin Antics Szaktanácsadó

Kedves I. Á. Edit!
A válaszhoz szükségem van további információkra. Milyen hőmérsékleten telelteti? Mivel és milyen gyakorisággal öntözi? Milyen tápoldatot alkalmaz, … stb?

#44571
Katalin Antics Szaktanácsadó

Kedves H. Tamás!
A levél végek száradása a túlszáraz, levegőre utal, párásítson. A fotók alapján nem látok gombáselváltozást. A növényvédő szer maradék viszont jól látható.
Milyen talajba ültették át? Milyen tápot helyeztek a talajába? Milyen vízzel és milyen rendszerességgel öntözik? Milyen tápoldatot használnak? Hány fokon telelteti a növényt, … stb.

#44570