fikusz

Pap Edina

Mit jelent az, hogy formátlanul nő? Tudna képet küldeni? Vissza lehet metsszeni, de akkor elágazik. Kár volt az elágazásokat eltávolítanai, inkább a főhajtást kellett volna. Szobanövény tápoldatot adhat neki. Sötét helyen is tarthatja, mérsékleten, de rendszeresen öntözze.

#7997
Csontos Gergely

Kedves Edina!
A fikuszomat két éve hoztam magammal az albérletembe ami egy északi fekvésű, ezért elég sötét lakás. Egy évig az ablak melletti sarokban volt és szinte teljesen megkopaszodott, végül új helyet találtam neki a szoba közepén, kb 3 méterre az ablaktól, de ekkor is tovább hullatta a leveleit, igaz kevésbé. Közben tőről és a törzséről hozott oldalhajtásokat, ezeket levágtam. A lobja viszont nem nőtt semmit. Végül az utóbbi fél évben az ablak előtt egészen rendbe jött, már nem hullik és oldalhajtásokat sem hoz. Most télre viszont kénytelen leszek eltenni onnan a konvektor miatt. Mit lehet tenni, hogy átvészelje a telet sötétebb helyen is? Valamint mit lehet tenni, hogy szép magasra nőjön és a lombja is terebélyesedjen? Kell-e metszeni, mert most elég formátlanul nő? Lehetséges, hogy át kéne ültetni? Jelenleg egy 20 cm átmérőjű cserépben van, a növény maga 90 cm magas. Válaszát előre is köszönöm!
CsG

#7966
Pap Edina

A fikusz vágási felületén tejnedvet ereszt, amit visszavágás után egy gyufával el kell égetni, lezárni. ha a növény a cserepet is túlnőtte, át kell ültetni egy számmal nagyobba. A levágott vég vízben könnyen gyökeresedik. A fikusz tejnedve az arra érzékenyeknél allergiát okozhat!

#7633
Göncöl Róbert

Van egy szép fikuszom, amelyik kinőtte az ablakot. Szeretném visszavágni és gyökereztetni. Ehhez kérnék szaktanácsot, hogyan csináljam hogy a növény ne sérüljön.
Köszönöm

#7600