Több beteg növény

Vétek Gábor

Szaktanácsadó kolléganőnk augusztus 6. után tud kérdéseikre válaszolni, addig szíves türelmüket kérjük!

#7453
ungvari zsuzsanna

És elfelejtettem írni h szabad szemmel nem látok kártevőket. Köszönöm.

#7409
ungvari zsuzsanna

Tisztelt Szaktanácsadó!
A segítségét szeretném kérni. Elég sok növényt tartunk és egy két hónapja vettük észre hogy néhányuknak baja van. Sok mindenre gondoltunk, ionhiány kártevő, levegőhiány, de nem tudjuk a valós okát. Ma mikor hazaértem és hozzáértem egy Sansaveria (Trifasciata-hoz) egyszerűen fogta magát és mintha kitört volna a tövénél. Előtte semmilyen tüneteket nem láttunk rajta. Talán kicsit puhábbak lettek a levelei, meg utólag megnézve kicsit sárgábbak mint a többinek, de alapjában véve zöld volt a növény. Nem tartottuk sugárzó fénynél, és nem öntöztük túl, tápoldatot is kapott.
A másik növényünk egy leveles kaktusz( melynek lomblevelei vannak, kissé fehéres a törzse, 3 tüskéje nő és egy levele nő egy "csomóból") pedig a frissen hozott leveleit dobálja el, miután levélerezet némely pontokon, foltokban bebarnullik, vhol az egész levél, csúcsánál éri őket károsodás főleg gyengén barna, száraz, de csak foltokban, a levél a többi részén egészségesnek látszik, és nem is minden levele beteg.
A másik kaktuszunk pedig a sötétzöld színét barnászöldesre, azaz sötétebbre cserélte kissé a csúcstól kezdve lefelé elkezdett fogyni egyenletesen.
A Kentia pálmánknak meg már találtam szintén kissé világosbarna leveleket amelyek a zöld színébe vegyültek, de ezeket levágtam, ugye ezen nem állhat a víz? Lehet h attól van?
A kis broméliánk ami még él voltak szintén sárgásbarnás levelei. Valamint egy másik növényünk levelei is megereszkedtek, nem olyan feszesen állnak mint eddig.
Mi lehet mindezek oka? Mivel Tudnánk segíteni? Ez vmi ionhiány talán? vagy többlet? Mert eddig öntöztem őket tápoldattal, olyan másfél hetente nyáron, amely N, P2O5, és K2O ion tartalmazott. de pár hete abbahagytam a betegség megjelenése miatt.(egyiket se éri túl erős fény, szobában tartom őket, nem adok nekik túl sok vizet sem szerintem)
Előre is nagyon köszönöm válaszát: U. Zsuzsanna

#7408