Amarilisz

Tallódy Olivér

Télen pihentetni kell a hagymát, csak akkor fog virágozni!

#6213
Pap Edina

A virágzáshoz elsősorban pihentetési időszakra, és a hagyma sötétben történő hajtatására van szükség. Az is igaz, hogy jobban virágzik (mintegy kényszerből), ha szűkebb cserépben van. Az amarilliszhagymát semleges földkeverékbe (B típusú) ültesse el, a hagyma átmérőjénél csupán 1-2 centiméterrel nagyob cserépbe úgy, hogy a hagyma felső egyharmada kiálljon a földből. Alaposan be kell öntözni, majd sötét meleg helyre vinni, a legjobb a hagymára papírsüveget helyezni. Többet ne öntözze addig, amíg a papírsüveg alatt a duzzadt helyes, levelekkel vörülvett rügy meg nem jelenik. Ekkor világos helyre kell vinni a növényt, és öntözés, tápoldatozás mellett napfényes ablakpárkányon, 18-20 fok körüli hőmérsékleten tartsa. Elvirágzás után fokozatosan csökkenteni kell a vízadagot, és hagyni, hogy a levelek leszáradjanak. 8-10 hét pihentetés után a folyamat az előzőekben leírtak szerint kezdődik előről. A hagymák az évek során vastagodnak, ezért 2 évente célszerű új cserépbe ültetni őket.

#5654
Tallódy Csilla

Szobában 21-23 fokon, ablakban (7-11 ig kap napfényt közvetlen) nevelek Amariliszt. A növény másfél éve lett leültetve és hosszú, vékony sötétzöld levelei vannak, igen nagy ketté vált hagymája. kb. 15 cm magas edényben van, amelyikben valószínűleg föld már alig van, mert kitöltötte a növény gyökérzete. Néha kap tápoldatos vizet is.

Kérdés:
Mit tegyek, hogy a növény virágozzon is?
Ültessem át megint, hogy a gyökérzete ne a felszínen nőjön, vagy a virágzáshoz az kell a hagymás növénynek, hogy ne tudja tovább növelni a gyökérzetét?

#5632