Kis fehér élőlények a bonsai földjében

Katalin Antics Szaktanácsadó

Kedves K. Szilvia!
A levéltetvek vírusvektorok is, ezzel okozzák a súlyosabb problémát. Helyezze karanténba a növényét.

#54751
Kis Szilvia

Kedves Katalin!
Köszönöm! A talaj kiszárítás számunkra nem nagyon járható út, mert megviselte a bonsait és mert nem egyféle élőlények voltak ezek. Voltak egyrészről az ugróvillások és a féreg a talajban, de a fő problémát a levéltetvek okozták, amiket egy ideig észre sem vettem a leveleken. Csak azt láttam, hogy jönnek-mennek a bonsai tál szélén. Végül elmentem egy szakboltba, ahol kaptam két talajkezelő szert, amiket vízben oldva, egy kis tápoldattal együtt kellett a talajba juttatnom. A levéltetvektől pedig egy természetes, fenyőolaj alapú növényvédőszerrel sikerült megszabadulnom.

#54727
Katalin Antics Szaktanácsadó

Kedves K. Szilvia!
Túlöntözéstől jelentek meg! Két lehetőség van, hagyja a talajt kiszáradni, vagy átülteti a növényt és a gyökereket alaposan átmossa.
A túlöntözéstől a növény is elpusztul.

#54723
Kis Szilvia

Kedves Szakértő!

A mai locsolás, pontosabban áztatás után apró fehér élőlényeket vettem észre a japán borsfa bonsai földjében. A körülötte lévő növények földjében nem látszanak ilyen bogarak.
A múlt héten a fent említett bonsai alatti tálban egy kis férget találtam. Először nem is tudtam, hogy az, csak mikor bedobtam a vízbe, akkor kezdett el kiegyenesedni és kia akart mászni a vizes tálból. Nem hagytam életben. Most, amikor a fotókat készíttem, még egy féregnek tűnő valamit láttam, csak ez kisebb.
Szóval, kétféle problémával fordulok Önhöz. Kérem, segítsen a szakértő válaszaival! Mik ezek és hogyan tudok tőlük megszabadulni?
Előre is köszönöm!
Kis Szilvia

#54693