Monstera barna foltok, levélsárgulás

Pap Edina Szaktanácsadó

Javaslom olvasásra az alábbi könyvet:

#57417
Pap Edina Szaktanácsadó

Túlöntözés, túlzott párásítás az ok. A Monstera bár szereti a nyiros talajt és a pársabb levegőt, nem szabad túlöntözni, főleg télen. Vízzel spricelni sem szabad, a növény körül a páratartalmat úgy lehet növelni, ha egy nagyobb cserépalátétbe kavicsot, vagy agyaggolyót tölt, feltölti vízzel és arra helyezi rá a cserepet. A növénynek nem szabad egyszerre sok vizet adni, inkább rendszeresen keveset. Okozhatja a bajt a nem megfelelően levegős, tömörödött cserépföld is. Fontos az is, hogy kapjon elég fényt a növény, de ne nyáron tűzze a nap.

#57414
Diána Humicskó

Üdvözlöm! Egy kis segítségre lenne szükségem! A képen látható probléma mitől lehet? Sárgul,és ilyen barna foltos!Eddig folyamatosan jöttek új hajtások is,de már azok is alapból ilyen barna foltosak voltak! Előre is köszönöm

#57398
Katalin Antics Szaktanácsadó

Kedves K. Panna!
Az orchidea föld nem megfelelő a számára, a lehúzott redőny szintén rossz ötlet! Párásítást egy tálka vízzel is meglehet oldani. Attól még lehet túlöntözés, mivel a következményeként a gyökerek elpusztulhatnak. A levelek zuhanyzását elég akkor ha a porréteg rárakodik. Javaslom az Amistar gombaölő szert. Az engedélyezési okiratban leírtakat szigorúan be kell tartani. Egy kezelés nem elegendő!
https://www.gazdabolt.hu/gombaolo-szer/35-amistar-02-l.html

#53903
Panna Kosán

Üdv! A filodendronom levelein megjelentek barna foltok, az egyik levelén pedig már egészen nagy méretű. Egy csoportban azt a választ kaptam, hogy a túlzott öntözés okozta, azonban a friss hajtások is elbarnulnak, ami már kihajtott az pedig egyszerűen megsárgul. Olvastam hogy a barna foltokat gomba, illetve a sárgulást vashiány okozhatja. Hogyan tudnám visszahozni a növényemet? Tápoldatoztam két hetente de úgy tűnik nem elég neki. Valamint néhányszor le is zuhanyoztattam, viszont nem párásítottam a levelét mivel azt olvastam az gombát okozhat rajta. Nemrég pedig átültettem egy jobb szellőzöttségű földkeverékbe illetve orchidea föld keverékébe. Nem kap erős fényt, az utóbbi időben pedig keveset kapott a nagy meleg miatt folyamatosan levolt húzva a redőny. Előre is köszönöm a segítséget!

#53697