Yucca pálma betegsége

Katalin Antics Szaktanácsadó

Kedves K. Adrienn!
Amiket ön muslincáknak nevez, azok a túlöntözésből erednek! A túlöntözéskor kiszorítja a víz a talajlevegőt ennek következtében a gyökerek elpusztulnak és ezek a kis rovarok is azt jelzik, hogy ez történt! Majd ezután a teljes növény is elpusztul.

#52790
Kalmár Adrienn

Küldök egy fotót az egész növényről is, ezen látszik, ahogyan a levelek kissé kókadnak.

#52677
Kalmár Adrienn

Tisztelt Szaktanácsadó!
A Yucca pálmám gondozásával kapcsolatosan kérném a segítségét.
Tavaly ősszel vásároltam az első Yuccámat, a megvételekor a növénynek semmi látható betegsége nem volt. Nem sokkal a vásárlást követően azonban arra lettem figyelmes, hogy a növény földje körül muslincák, illetve annak tűnő rovarok repkednek, sokszor, ha a földet megpiszkálom onnan is előbújnak. Azelőtt a házban soha nem volt ilyen rovar... Azt feltételeztem, esetleg az ültetőközeg nem megfelelő, amiben megvettem, és egyébként is törött volt a cserepe, így átültettem egy némileg nagyobb cserépbe, egyszerű virágföldbe. Ekkor már (körülbelül egy hónappal ezelőtt) a növény levelei elkezdtek kissé lekonyulni, és az egyik törzsön lévő belső levelek, ahogy az a mellékelt fotón is látszik, elkezdtek összefonnyadni, elszíneződni, mintha valamilyen bevonat keletkezett volna rajtuk.
Sok honlapon olvastam, hogy a növény teleltetést igényel, nálunk a folyosón volt és jelenleg is ott van, nem közvetlenül az ajtó közelében, mert féltem hogy az ajtónyitogatással bejövő hideg levegő vagy huzat esetleg árt neki. Télen körülbelül 15-18 fokban volt tehát így a növény. Sajnos elmulasztottam időben utánajárni részletesen a növény nevelésének, így télen a sok helyen javasolt havi egyszeri locsolás helyett heti egy alkalommal locsoltam, ugyanakkor nem áztattam e a földjét és a felső földréteg rendkívül gyorsan ki is száradt a locsolást követően (az átültetésekor sem volt túlzottan nedves a földje). Tápoldatot nem adtam neki egyelőre. A rovarokat próbáltam egyszerűen lefújni Raid-del, az aktuálisan ottlévőket ez elpusztította de azóta is folyamatosan jelen vannak.
Mit ronthattam el, illetve mit tudok tenni annak érdekében, hogy a növény életben maradjon?
Válaszát előre is nagyon köszönöm és minden jót kívánok!
Adrienn

#52676