viaszvirág ápolása

Pap Edina

Lehet, hogy megfázott, vagy hirtelen került fényszegény körülmények közé. A viaszvirág szobanövény, világos helyet és szobahőmérsékletet igényel. Télen egy kicsit hagyni kell a földjét kiszáradni.

#8264
Dr. Bagdány Beáta

A viaszvirágom egész nyáron jól érezte magát a kissé árnyékos teraszomon. Többször virágzott és sok levéllel gazdagodott. Most bevittem a (ablakos) garázsunkba, ahol besárgult az összes levele és hullik lefelé? Mit tudok vele tenni? Talán megfázott?

#8273
Péri Györgyné

Tisztelt Vétek Gábor!

Köszönöm, válaszát, de sajnos nem tudom Önökhöz bevinni a virágot, mivel én Szálkán lakom. Lehetséget, hogy túlöntözésről van szó.
A fertőzött részeket levágtam, és lemostam a virágot, úgy néz ki egyenlőre, hogy helyre jön.
Ha még sem, akkor esetleg újra zavarni fogom kérdéseimmel.
Tisztelettel: Périné

#5276
Vétek Gábor

Kedves Péri Györgyné!

Kérem, hozzon növénymintát (vagy magát a növényt) gazdaboltunkba, hogy megvizsgálhassuk, valóban peték vannak-e a viaszvirágon, és ennek megfelelően eldönthessük, szükséges-e valamilyen kezelés.
A repkedő állatok nem kizárt, hogy tőzeglegyek. A legtöbb esetben nem okoznak kárt, azonban túlöntözött növények földjében lárváik elszaporodhatnak, így veszélyessé válhatnak. A legfontosabb, hogy ha valóban erről a rovarról van szó, akkor kiderítse, hogy mely növény földjéből jönnek elő, és ennél fokozottan ügyeljen arra, hogy ne öntözze túl. Esetleg levéltetvekről is szó lehet, de biztosat csak akkor tudunk mondani, ha tudna a repkedő rovarokból is néhányat begyűjteni, hogy megvizsgálhassuk és azonosíthassuk őket.

#5268
Péri Györgyné

Tisztelt Cím!
Az eddig a teraszon tartott viaszvirágomat behoztam a lakásba. Azt tapasztaltam, hogy az új hajtásoknál és a virágok tövénél sárga színű peték jelentek meg. A szobában pedig szárnyas kis "bogarak"-at találtam. Kérdésem, hogy ez vajon levéltetű-e, vagy más kártevő. Egyenlőre lezohanyoztattam, de nem tudom, hogy esetleg mivel kell még kezelnek. Vagy talán nem viseli el az azálea társaságát?
Várom válaszukat Üdvözlettel Périné

#5259