Agave betegségei

Katalin Antics Szaktanácsadó

Kedves F. Donát!
Kezdődhetett napégéssel. Télen is kell öntözni, 3-4 hetente lágy vagy lágyított vízzel. Javaslom, hogy helyezze karanténba. Távolítsa el a beteg levelet és figyelje meg. Írja meg, hogy idővel mennyire változik. A száradások a száraz klímájú helyiség miatt vannak általában, párásítson.

#52075
Fábry Donát

Csatolok egy másik képet, amin az egész növény látható.

#52048
Fábry Donát

Kedves Katalin!

Az egyik agávén barna, fekete színű foltok jelentek meg. Az egyik levél emiatt már majdnem teljesen el is fonnyadt, illetve a többi levél vége is fonnyad. A foltokat először tavaly tavasszal vettem észre a növényen, mivel hirtelen vittem ki a napra napégésre gyanakodtam. Idén ősszel egyre jobban elkezdett terjedni, úgyhogy most gombás fertőzésre gyanakszom. Tavasztól őszig a növény kint van, az eső öntözi+én ha régen esett egy kevés tápoldatos vízzel. Meleg napos helyen van, nyáron a nyövény sokat növekedett is. Télen szobában tartom 18-19°C-on, ilyenkor sosem locsolom.
Tényleg gomba támadta meg? Mit tehetek ellene? A betegség átterjedhet-e a többi kaktuszra, pozsgásra, ugyanis közvetlen mellette kb. 150 ilyen növény van?
Válaszát előre is köszönöm?

#52047