pálma betegség

Fodor László

Kedves Katalin.

Itt küldök még képet a pálmáról.

Előre is köszönöm a tanácsát.

thumb
#52104
Fodor László

Kedves Katalin.
Több sajátnevelésű pálmánk van. Tél elején jelentkeztek a tünetek a leveleken. Valamilyen betegségre gondolok mert terjed. Gombaölővel már permeteztem. (Chorus 50 WG, Dithane M 45) Nem történt változás. Szobában tartjuk őket télen, kb 25 fokban. Svédországban élünk, ha ez befolyásol valamit.

thumb
#52103
Melinda TóthMüllern

Kedves Katalin!
Köszönöm válaszát. Természetesen a föld lakásmeleg volt, drénréteg nincs alatta, a kaspó alul lyukas, tálca van alatta. Kifejezetten pálmáknak való földbe ültettem. Semmit nem változtattam, sem a helyén, sem a gondozásán. Most hetente egyszer öntözöm, mivel átültetéskor a regi föld alul telejesen vizes volt, leveleit nedves szivaccsal áttörlöm naponta. Meleg a lakásunk, 25 fok vam, de mióta megvan, ilyen melegben van, így ez sem lehet a száradás oka. A levélről csatolok képet. Én ezt a pálmát a nagymamámtól örököltem, ezért ragaszkodom hozzá. Meg tudná mondani a fajtáját?
Köszönöm a segítségét!

thumb
#52084
Antics Katalin Szaktanácsadó

Kedves K. Adrián!
Ragacsos felületet nem tapasztalt? Hogyan gondozza? Írja le pontosan, hogy hogyan végzi és mivel az öntözést, párát. Valamint kérek éles és jól nagyítható felvételeket. A levél felszín és fonáki részről is.

#52074
Antics Katalin Szaktanácsadó

Kedves T. M. Melinda!
Nem szerencsés ilyenkor átültetni. Remélem, hogy legalább 3-4 napig bent tartotta a növény közegét a lakásban, mielőtt beleültette. Különben átfáznak a gyökerei és elpusztul. A fotón nem látszik teljesen, de jól látom, hogy olyan edénybe ültette, aminek nincs kilyukasztva az alja? Drén- réteget tett alá? Mi az, amin változtatott?

#52073
Antics Katalin Szaktanácsadó

Kedves H. Alexandra!
Ilyen melegben, öntözés nélkül nem fogja sokáig bírni.

#52072
Antics Katalin Szaktanácsadó

Kedves H. Alexandra!
Tilos langyos vízzel öntözni! Hol olvasta ezt? Amennyiben nem tudja megoldani az esővízzel történő öntözést, akkor fogjon egy palackot, engedjen bele hideg vizet. Három napig hagyja állni, úgy megfelelő lesz a pH és a hőmérséklet is (szobahőmérsékletű). Az 1 dl mennyiségű víz nem elegendő. Már pedig fényre szüksége van, így egyre jobban sárgulni fog. A forgatást a növények nehezen vagy egyáltalán nem viselik el. Továbbá fényhiányában meg is nyúlik. Javaslom, hogy ajándékozza el annak, aki ezt megtudja oldani. Léteznek plusz megvilágítási lehetőségek, technikák is de ehhez külön tanulmány szükséges.

#52071
Kovács Adrián

Kedves Katalin!
Phoenix rob. pálmám kb egy éve kezdett betegedni.Először csak a levélvégek száradtak,de most már a friss levelek is,ahogy megnyílnak már foltosak.Atkára tetűre van kezelve,de nem jobb.
Szíves segítségét előre is köszönöm!

thumb
#52046
Melinda TóthMüllern

Kedves Katalin!

Van egy 30 éves pálmám, aminek kb 2 hete el kezdtek leszáradni a levelei. Már 3 levelet lelevágtam, utána még 3 leszáradt. Hétvégén átültettem, azóta újabb levele száradt es hajlott le. Nagyon szeretném, ha megmaradna mit csinálhatnék vele?

Segítségét előre is köszönöm!

thumb
#52036
Alexandra Hajdu

Sajnálom az lemaradt,hogy két hete locsoltam meg utoljára es most hétvégén kellett volna újra. De nem mertem. próbáltam az ujjammal kitapogatni óvatosan vizes e a földje de olyan mélyre sajnos nem tudtam nyúlni. Gondoltam várok még vele egy hetet. Mert nem szeretnék benne kárt tenni.

#52012
Alexandra Hajdu

Három szárat találtam ami ráncos. Olyan mintha fonnyadna.

thumb
#52011
Alexandra Hajdu

Kedves Katalin! Körülbelül 1 dl langyos csapvizet szoktam neki adni felülről öntözve. A hőmérséklet a szobába 23-24 fok között van és az ablak közelébe. Sajnos kicsit sötét a lakásunk. Azt olvastam az egyik fórumon ha forgatják azt nem nagyon szereti igy az egyik oldala lehet nem kap elég fényt de máshová viszont nem tudom tenni. Találtam 4 új hajtást. És most azt vettem észre, hogy az egyik szára mintha ráncosodna. Itt vannak a képek. Köszönöm válaszát előre is.

thumb
#52010
Antics Katalin Szaktanácsadó

Kedves H. Alexandra!
Az öntözés mértéke a hőmérséklettől is függ. Páráról hogy gondoskodik? Mivel öntözi?
Írjon le a tartásával kapcsolatban mindent, a fényt, hol tartja, stb. Az alsó leveleken mintha kártevők lennének. Arról szeretnék éles jól nagyítható felvételt.

#52005
Alexandra Hajdu

Elnézést a kép minősége miatt. Ez pedig a másik oldala.

thumb
#51976
Alexandra Hajdu

Ez pedig a gyökere ahogy tudtam lefényképeztem. Mintha új hajtása is lenne.

thumb
#51975
Alexandra Hajdu

Itt van a többi kép is. Elnézést.

thumb
#51974
Alexandra Hajdu

Üdvözlöm. 2 hónapja vásároltam egy Zz pálmát. Utána olvastam, hogy elég neki ha kéthetente locsolom meg,ez igyis történt. Viszont most azt vettem észre, hogy az alján egy két kisebb szárán kezdenek sárgulni a levelek illetve a felül is, ami eddig sötétzöld levél volt most mintha egyre világosabb lenne. Mivel annyira sűrű egyszerűen nem látok közé. De ezt láttam a gyökerénél. Mit tehetnék érte?

thumb
#51973
Antics Katalin Szaktanácsadó

Kedves M. Edina!
Kérem, készítsen egy éles és jól nagyítható felvételt a tünetekről. A zöld növényi részen, leveleken látok foltokat, de nagyításra homályosak.

#51600
Márton Edina

Üdvözlöm! Érdeklődni szeretnék hogy milyen betegsége lehet, és mit kéne hogy vegyek hozzá stb? Köszönöm a választ.

thumb
#51481
P. S.

Még jó hogy a kínai kenderpálma -16 ig kibirja a telet :) szóval a 10 fok teljesen jó. A kevés locsolás télen is jó. Abba a lila edénybe amibe bele van rakva, abba nem állt a víz ?

#51257