pálma betegség

Andrea Papp

Kedves Antics Katalin!
Tanácsot szeretnék kérni egy legyezőpálmával kapcsolatban.
Pár hónapja új helyre költöztünk, és át is lett ültetve. Azóta csak egyszer hozott levelet, de nem olyat mint eddig. Most valamiért közepén hozta a hajtást és nem volt szára a levélnek. Nem tudom mit csináljak vele, hogy olyan legyen mint régen,ebben kérném a segítségét.
Válaszát előre is köszönöm!
Üdvözlettel :Papp Andrea

thumb
#44718
Miklos Pethes

még egy közeli kép

thumb
#44699
Miklos Pethes

Kedves Katalin!
Készítettem közelebbi képet a november 04-én feltöltött képen szereplő szobapálma leveleiről (már ami még egészségesen megmaradt).
Párásítás: nagy ritkán permetezek rá vizet
Öntözés: Vízzel öntözöm hetente 1-2 alkalommal, minden harmadik-negyedik alkalommal "Fischer's Blüh-fix virágtáp guanóval" készítmény minimális hozzáadásával
Fény: ablak mellett van, de a tájolás illetve az ablak feletti terasz miatt direkt fény csak nagyon ritkán éri.

thumb
#44698
Katalin Antics Szaktanácsadó

Kedves L. Orsolya!
Sajnos, nagyításra homályos a felvétel. Kérnék nagy felbontású jól nagyítható fényképet. A kártevőkről is.

#44632
Orsolya Lázár

Tisztelt Antics Katalin!A tanácsára volna szükségem. Néhány hete elkezdtek a pálmám levelei barnulni, már az új kis hajtások is. Évek óta meg van és eddig semmi baja nem volt. A növény körül észrevettem már több kis fekete kártevőt is. Remélem tud segíteni, hogy mivel és hogyan "gyógyítsam" meg. Előre is köszönöm!

thumb
#44604
Katalin Antics Szaktanácsadó

Kedves P. Miklós!
Sajnos a fotók nagyításra, nagyon homályosak. Így sok minden nem derül ki belőlük. A leírása alapján gombabetegségre gondolok, ami végig fertőzi a teljes növényét. Vásárláskor mindig fontos alaposan átvizsgálni a növényt. Csak egészséges növényt érdemes megvásárolni.
A párásítást, hogyan oldja meg? Mivel öntözi? Fényre szüksége van, csupán a tűző naptól védje. Milyen tápoldatot alkalmaz?

#44568
Miklos Pethes

és még egy

thumb
#44531
Miklos Pethes

Egy további kép

thumb
#44530
Miklos Pethes

Kedves Katalin!
Nyár végén vettem egy szobapálmát. Négy tő pálma volt benne, ebből az egyiknek az egyik szára már eleve el volt száradva, de nem törődtem vele. Amikor hazavittem, azt tapasztaltam, hogy erről a tőről elkezd sárgulni-barnulni-száradni az egyik szár levelekkel együtt, majd a másik, és a harmadik, stb. A négyből egy tő tehát teljesen elszáradt, le is vágtam a szárakat. Egy ideig megynugodtam, mondván, hogy csak az egyik tőnek lett annyi, a másik hárommal semmi gond, de most egy újabb tő kezd elszáradni, egyeséel. Hagyományos módon öntözöm (nem a beépített öntözőrendszer segítségével), általános virágföldet használok (a Fitolandban mondottak alapján), direkt napfény szinte sosem éri. Mi lehet a baja?

thumb
#44529
Katalin Antics Szaktanácsadó

Kedves L. István!
Javaslom, hogy első lépésként alaposan, erősebb vízsugárral (zuhany) mossa le a növényt. Így a rovarok többsége, a viaszos váladék és a ragacsos ürülék nagy része máris eltávolítható. Ezt követően a védettebb részeket (levelek töve, ágelágazások) még tisztítsa le szappanos vizes szivaccsal is.
Végül kezelje le a dísznövényt Mospilannal (kizárólag szabad térben!). Ha a későbbiekben esetleg újra megjelenne a rovar, ismételje meg a kezeléseket.

#44325
Katalin Antics Szaktanácsadó

Kedves T. János!
Borzasztóan homályos és használhatatlan a fotó. Ez nem segít.

#44324
István Labancz

Kedves Katalin!

Készítettem egy nagyítást a képről.

Üdvözlettel,
Labancz István

thumb
#44306
István Labancz

Kedves Katalin!

A Dracánánkat valami fehér tetű szerű dolog támadta meg. Nem mozognak, nem repülnek. Azon levelek amelyiknek a szárán rajta vannak ezek az élősködők, azok elfonnyadnak és leesnek. Kérdésem lenne, hogy hogyan védekezhetek ellene?


Köszönettel,

Labancz István

thumb
#44305
János Takács

Kedves Tanácsadó! Küldöm a fotót a pálma fonakjaról! A sárga foltok ileginkább akkor láthatóak amikor fény felé tartom a leveleket! Ahol a sárga foltok vannak, a fonák részénn a most küldött fotón látható sötétbarna foltok vannak.

thumb
#44286
Katalin Antics Szaktanácsadó

Kedves T. János!
Helyezze karanténba, ha még nem tette volna meg. Eléggé vírusnak néz ki, amire nincs megoldás. Kérek a fonákról is jól nagyítható, éles felvételt. Írja, le hol tartja, milyen körülmények között, hogyan ápolja, tápoldaztozza stb.? Én valószínű, hogy vissza vinném ahol vettem.
Nagyon fontos, hogy mindig megbízható kertészetekben vásároljunk. Még akkor is, ha egy kicsit drágább.

#44105
Katalin Antics Szaktanácsadó

Kedves T. Gábor!
Sajnos nem lehet nagyítani a fotót, mert homályos. De valószínű, hogy k. pajzstetű. Kérek jól nagyítható, éles felvételt. Ön egyébként rendelkezik ’zöldkönyvvel’? Mivel az Actara II. kategóriás?

#44104
Katalin Antics Szaktanácsadó

Kedves T. János!
Van egy egyszerű megoldás, ami nem kerül pénzbe. Többnyire én azt alkalmazom. Műanyag palackba engedjen csapvizet, hagyja állni pár napig és felrázás nélkül öntözze vele a növényeit.

#44103
Katalin Antics Szaktanácsadó

Kedves T. János!
Kérek a fonákról is jól nagyítható, éles felvételt.

#44102
János Takács

küldök egy közelebbi fotót

thumb
#44056
János Takács

Tisztelt szaktanácsadó!
Még egy dologban szeretném segítségét kérni!
Öt napja vásároltam egy kencia pálmát, amelyiknek pár levelén a mellékelt fotón látható sárgás foltok vannak. Leginkább a levél fonákán láthatóak ezek a foltok. Mi lehet ez?
Válaszát köszönöm!
Takács János

thumb
#44052