Calathea Ornata betegség

Antics Katalin Szaktanácsadó

Kedves M. Boglárka!
A kártevőkre javaslom a Mospilan növényvédő szerrel történő beöntözését. Az engedélyezési okiratban leírtakat szigorúan be kell tartani. https://www.gazdabolt.hu/rovarolo-szer/523-mospilan-20-sg-4-g.html

#51992
Boglárka Márton

Valamint hogy ilyen foltos a levél és a szélek száradnak.

thumb
#51918
Boglárka Márton

Itt egy másik kép a levél aljáról

thumb
#51917
Boglárka Márton

Kedves Szakértő!
Köszönöm válaszát. A virág leveleit elkezdtem törölgetni ahogy javasolta. Valamint küldöm a további képeket.
Köszönettel

thumb
#51916
Antics Katalin Szaktanácsadó

Kedves M. Boglárka!
A növény felületének vízzel való permetezését nem javaslom. Több lehetőség is van a pára kialakítására. Lehetőleg száraz és nem víztől csillogó felvételt kérek. Valamint a fonáki részről is kérek egy éles és jól nagyítható felvételt. A ragacsos nedv állati kártevőre utal. Addig is, javaslom a langyos szappanos vizes lemosást, egy puharuhával vagy szivaccsal. Ezt heti 2-3 alkalommal ismételni kell.

#51837
Boglárka Márton

Kedves Szakértő!

Imádott és féltett növénykém elindult rossz irányba. Kérem segítsen. Félárnyékos, huzat mentes helyen van 20-25 fokban. Eddig semmi probléma nem volt vele 1-2 levél széle elkezdett száradni mely a szoba kevés páratartalma miatt lehetséges, (gondolom) melyet lágy víz permetezésével igyekezek orvosolni heti egyszer. Viszont az elmùlt napokban vagy inkább 1 hétben eléggé kis viseltesnek látszik, levelei elkezdtek fakulni és a levelek alján az erezetben ragacsos nedv rakódott.
Mi lehet a probléma? Levéltetűt még nem véltem felfedezni a kis növénykén.
Kérem segítsen.
Üdvözlettel Boglárka

thumb
#51702