Washington-pálma gondozása

Katalin Antics Szaktanácsadó

Kedves T. Krisztián!
Várom a fotót! Istállótrágyát tett alá?

#55162
Krisztián Társi

Üdvözlöm!
Pár hete vettünk egy Washingtonia Filifera pálmát. 50-60 cm magas a törzse, a teljes magassága így az edényben kb 170-180 cm. Még aznap átültettem, a teraszunkon dézsában tartjuk. Sajnos egy-két hete valószinű meg is betegedett. Az egyik levelét el kellett távolítani, de a többin is sárga foltok jelentkeztek és a levelek végei sárgulnak, száradnak. Először univerzális táppal tápoldatoztam. De már vettem a héten kimondott Pálma tápoldatot, magas vas és kálium tartalommal. Csináltam képeket a beteg levelekről, a tápoldatról és a teljes fáról. Mi lehet a probléma? Válaszát előre is köszönöm.

#55103
Katalin Antics Szaktanácsadó

Kedves M. Orsolya!
Javaslom, hogy a szakirodalmakban alaposabban olvasson utána a tartásának! Rengeteg fényre van szüksége, de a tűző napot nem bírja! Amennyiben árnyékba rakja, úgy megáll a növekedésben! A tápoldat, közel sem megfelelő. Egész más a kategóriája!
Adjon neki nyomelemekben gazdag műtrágyát, amely tartalmaz káliumot, és mangánt. Mivel gyakori a káliumhiány - ez abban mutatkozik meg, hogy sárgás, vagy barnás a levele.
Nem fogok most ide oldalakat írni. A könyvekben szépen le van írva mindez.

#47244
Orsolya Meleg

Kedves Katalin!

A képen látható Washington-pálmát egy hónapja vásároltam és egyértelműen valamit rosszul csinálok a gondozását illetően. Az eddig írt tanácsok alapján egy-két hete raktam alá kavicsokat (nem tudom jó méretűek-e) és a tálkából öntözöm. Adtam neki Dr. Garden leanderdoktor tápoldatot. Nem tudom, még mit tehetnék érte, jó-e ez a tápoldat, hogy tudom ellenőrizni hogy megfelelő mennyiségű vizet kap. Nem tudom hogy mennyire látszik a képen, közepesen napos helyen van. Köszönettel,
Orsi

#47191