Szobanövény Medinilla levele hullik

Pap Edina Szaktanácsadó

A pompás medinilla érzékeny minden változásra. Télen a fényszegény viszonyokat nagyon megsínyli, főleg ha meleg szobában van, illetve az öntözést nem csökkentjük. Célszerű elvirágzás után laza szerkezetű kaktuszföldbe átültetni. Környezetét inkább úgy párásítsuk, hog egy szélesebb, kaviccsal vagy agyaggranulátummal töltött tálba helyezzük, és ezt töltjük fel vízzel. A növény ne álljon a vízben. Az erős napsugárzás gagy hőhatás (fűtőtest bekapcsolása) levélperzselést okozhat. Ha hűtő-fűtő klímaberendezést használunk, a hatósugarától távol tartsuk a növényt. Ez minden szobanövényre igaz.

#57361
Dóra Schmek

Kedves Tanácsadó!
A medinillánk levelei 1 hete elkezdtek barnulni, levelet még nem dobott le.Párásítani víz permettel szoktunk , az elmúlt 2 évben nem volt baja. Nem szeretnénk, ha rosszabbul lenne.
Előre is nagyon szépen köszönöm a tanácsát és , hogy időt szakított ránk!

Képeket csatolva küldöm, szép estét!

#57327
Lívia Tóth

Kedves Tanácsadó!
Medinillám levelei a képen látható módon néznek ki. Gombás fertőzés lehet? A párásítást a levelek permetezésével oldom meg, immáron 2 éve, eddig nem volt semmi gond. A beteg leveleket távolítsam el? Ha így járok el az egyik száron nem marad levél. A szárát vissza lehet vágni és kihajt? Ha levágom a szárát hol és mikor tegyem? Tápoldatozva trópusi táppal volt nyáron 2-3 hetente. Nagyon köszönöm a segítséget!

#57191
Pap Edina Szaktanácsadó

Sajnos a trópusi szobanövényekkel nyáron sok a baj, mert a nagy melegek mellett nagyon alacsony a levegő páratartalma. Nem tudunk kiegyenlített klímát biztosítani. Sokszor esünk a túlöntözés hibájába is. Egyre forróbb nyarainkon még nagyobb jelentősége van annak, hogy ha sok ilyen trópusi esőerődből származó növényünk van, használjuk párásító berendezést, vagy állítsuk a növényeket kaviccsal feltöltött lavórba. A növény a kavics tetején álljon, ne lábvízben, viszont körülötte viszonylag nagy kiterjedésű párolgó vízfelszín.

#57118
Alexandra Komendó-Rács

Kedves Tanácsadó!

Medinillámat amióta megkaptam,mindig ugyanúgy locsoltam, folyamatosan virágzott, majd egyik napról a másilra elkezdett barnulni és ledobálta a leveleit.

Menthető még?

#56935
Katalin Antics Szaktanácsadó

Kedves K. Csilla!
Valószínű, hogy levéltetvek! De ez csak tipp! Fotót kérek! Egy erősebb nagyítóval vizsgálja meg a leveleket! Majd írja, fotózza le mit lát!

#55368
Csilla Kelemen

Kedves Katalin! Két éves a Medinillam. Szépen virágzik és nőnek a levelei minden évben . Világos helyen igyekszem párásitani m elég száraz a helye.
Sajnos eddig csak közvetlen permeteztem vízzel.
Kb egy éve hajtott friss levelek be vannak kunkorodva nem simulnak ki a levelei. Apró pettyek is vannak a levelen. Takácsatka jeleit nem látom .
Mi lehet a gond? Köszönöm válaszát !

#55232
Katalin Antics Szaktanácsadó

Kedves K. Rózsa!
Sajnálom, de a fotó alapján úgy tűnik, hogy már nem.

#51991
Kaló Rózsaa

Kedves tanácsadó. Sajnos a medinillám elvirágzott és ledobálta az összes levelét. Maga szerint menthető még? Nincs túl öntözve.

#51915
Katalin Antics Szaktanácsadó

Kedves M. Gabriella!
A párás környezetet hogyan oldja meg? Mivel és hogy tápoldatozza? Mivel és milyen gyakorisággal öntözi?

#50485
Mihály Gabriella

Kedves Katalin!
A medinilla levelén sajnos ilyen foltok jelentek meg. Nem kapott huzatot, nincs erős napfénynek kitéve, párás környezet is biztosítva van számára, mi lehet a baja?
Köszönettel:
Mihály Gabriella

#49888
Katalin Antics Szaktanácsadó

Kedves Sz. Viola!
Ne ellenfénynél készítsen felvételt. Valamint nagy felbontású, jól nagyítható fotót kérnék. Nagyításra ez nagyon homályos.
Mivel és hogyan párásít? Van egy olyan érzésem, hogy a növényt spriccelve! Aminek aztán a következményeként megjelennek a kórokozók. Mikor ültette át? A tápoldatot ilyenkor vissza kell venni.

#46781
Viola Szabó

Kedves Tanácsadó,
2 éves medinilla levele hullik. A levél tövénél barnul, levele sárgás és barna pöttyös.
Fehér pöttyök mindig voltak rajta, a növekedésével jár.
A növény mindig ugyanazon a helyen volt, ablakban. Tápoldatozva kéthetente van és párásítva rendszeresen.
Lechuza kaspoban van.
Kérném segítségét mi okozhatja ezt a levélhullást ? Megmenthető a növény ?
Köszönettel, Szabó Viola

#46756