Beteg fikusz

Katalin Antics Szaktanácsadó

Kedves H. Tamás!
A levél végek száradása a túlszáraz, levegőre utal, párásítson. A fotók alapján nem látok gombás elváltozást. A növényvédő szer maradék viszont jól látható.
Milyen talajba ültették át? Milyen tápot helyeztek a talajába? Milyen vízzel és milyen rendszerességgel öntözik? Milyen tápoldatot használnak? Hány fokon telelteti a növényt, … stb.

#44567
Tamás Hoffmann

És így néznek ki a beteg levelek.

#44527
Tamás Hoffmann

Ez esett le róla az elmúlt három hétben meg most amikor kopasztottam.

#44526
Tamás Hoffmann

Kedves Tanácsadó!



Van egy fikuszom, amit édesanyám már ki akart dobni, de ezt nem akartam hagyni, így inkább befogadtam (a növény kb 15 éves). A probléma vele elég súlyos, azt hiszem nem bírja már sokáig. A leveleinek kb a 70%-át ledobálta már és most is sok beteg van közöttük. A levél végei elkezdenek elszáradni, illetve ilyen barnásak lesznek, aztán bekunkorodnak és leesnek (mellékelem a képeket).

Édesanyám sokmindent megpróbált, a nyáron lett átültetve és nem mozdította el a helyéről, tehát 15 évig élt ugyanott, ahol most megbetegedett.

Én elvittem egy levelét egy gazdaboltba, elmondtam a tüneteket, azt mondták, hogy vélhetően gombás fertőzés és hogy permetezzem le Dithane M 15-tel. Ezt meg is vásároltam és azokon a gyönyörű októberi napokon a növény a kertben volt és kétszer lepermeteztem a szerrel 1 hét kihagyással (ezért látszik a képeken, hogy a levelek szürkések), aztán a hideg elől behoztam a lakásba. Ma levagdostam róla a beteg leveleket és az elszáradt részeket, ez látszik a képeken, szegény több helyen próbál hajtani, ezeket nem bántottam, de a pici hajtások nagyon gyakran lehullanak mielőtt levél lehetne belőlük.

A tünetek sajnos a gombaölőtől nem enyhülnek, remélem még lehet rajta valahogy segíteni, nagyon szeretném megmenteni.



Köszönöm a tanácsait!



Üdvözlettel:



Tamás

#44525