Mitől szárad el és hullik a szobarózsa levele?

Pap Edina Vezető szaktanácsadó

Hirtelen került ki a fényszegény szobából az erős (UV) napra. Merperzselődtek a levelei. A szobában tartott növények kiszoktatása kellően enyhe időben, védett, szélmentes helyen, félányékban történjen.

#57717
Bettina Radics

Kedves Gazdabolt!
A rózsa levelein is vannak mitől lehet?

#57691
Bettina Radics

Kedves Gazdabolt!
Kaptam 1 hónapja egy mini rozsát ahogy meg kaptam rá 3 napra át ültettem külön rózsa földbe nagyon szépen nöt bent a lakásban viszont csak a levele nőt neki nem bimbozot sajnos mitől lehet?
Viszont 2hete ki tettem az erkélyre szép napos az erkélyünk is de a rózsa szára vörös foltok és sárga foltok kezdtek lenni rajta mitől lehet?

Előre is köszönöm szépen a segítséget.

#57690
Katalin Antics Szaktanácsadó

Kedves P. Panni!
A rózsánál a metszést mindig külsőszemre kell végezni. Az apró muslincának tűnő legyek a túlöntözés következményeképpen vannak jelen. A sok víz miatt a gyökerek elkezdtek pusztulni, korhadni és ezért vannak jelen. Felesleges a növényvédő szer használata. A pusztulás a növényeknél, visszafordíthatatlan folyamat. Ügyeljen nagyon a túlöntözésre. Valamint, a szobarózsákat is többnyire kiszokták, ültetni. Nem igazán, szobanövény. Nem kell forralni a vizet, egyszerűen egy palackba engedje ki, és 3-4 (vagy több) napig, hagyja állni.

#53667
Pásztor Panni

Ez roppant hasznos, hogy nem lehet több képet feltölteni egyszerre.

#53455
Pásztor Panni

Kedves Katalin!
De akkor lehet, hogy nem fog elég napfényt kapni, vagy igen? Kicsit jobban néz ki azóta, a két rossz elhalt rózsatőt kivettem az edényből. Azért kezdtem el még használni azt a szert, mert kicsit muslicának tűnő bogarak vannak a földjében. Skóciában elég párás a levegő főleg a sok eső miatt. Hogy kéne megmetszenem, hogy ne legyen ennyire sűrű? Próbálom de nem tudom, hogy elég jó-e, amit csináltam. Elő kell főzzem a vízét? Most hozza a harmadik virágját.

#53454
Katalin Antics Szaktanácsadó

Kedves P. Panni!
Nem ismerem az ottani körülményeket. A növényvédő szerek alkalmazását kissé túlzásnak érzem! Először a tartási körülményeket vizsgáljuk. A fotó eléggé homályos, de napégésnek tűnik! Javaslom kivenni az ablakból. Továbbá fontos a megfelelő párásítás, közvetlen csapvízzel ne öntözze. Metszés sem ártana, túl sűrű.

#53363
Pásztor Panni

Nekem úgy szárad a szobarózsám, hogy a levelek kívülről kezdenek barnává és szárazzá lenni. Egyéb baja is volt, pl a bimbók szárán barna foltok, azokat levágtam, és hetente gomba és némely kártevő elleni szerrel kezelem. Ennek eredményekét lett két új bimbóm ami növekszik. Az egyik rózsatő viszont nem tudom, újra fog e éledni, mert felszín felettig kellett vágnom. 3 hetente kap rózsatápgyöngyöket és kétszer locsolom hetente. Skóciában élek, s déli ablakban van a növény, mert más napos ablakom nincs. Szóval vajon mi az oka a száradásával vagy mi a baja? Mit tudok tenni még?

#53021
Katalin Antics Szaktanácsadó

Kedves G. Balázs!
Javaslom az istállótrágyát az a legjobb.

#44499
Katalin Antics Szaktanácsadó

Kedves G. Balázs!
A rózsának szüksége van szerves trágyára. A tápoldat önmagában nem elegendő. Ha eddig a lakásban volt és most kiteszi a szabadba, annak nagy kockázata van.

#44497
Balázs Garamhegyi

Milyen jellegű szerves trágyára lenne szükség?

#44477
Balázs Garamhegyi

Szerves trágyát nem adtam neki, rózsa tápoldattal szoktam locsolni megfelelő időnként, öntözéshez kiforralt csapvizet használok. Ha télre kiteszem az erkélyre ahol maximum 5 fok lehet nagy hidegekben az kárt tehet benne?

#44476
Katalin Antics Szaktanácsadó

Kedves G. Balázs?
Szerves trágyát mikor adott neki. A rózsáknak erre szükségük van. A fűtést nem fogja elviselni. Közvetlen csapvízzel ne öntözze.

#44468
Balázs Garamhegyi

Kedves Katalin!



Fűtés még nincs, ha lesz akkor jobb ha kiteszem az erkélyre? Az erkély beépített de az utca felől nem hőszigetelt, szóval télen 5foknál biztos nincs melegebb. Vagy jó megoldás lehet az is, ha marad a lakásba és a cserép táljába rakok sódert és arra öntöm a vizet párologtatás miatt?



Visszatérve a levélhullásra. A cserépben 3 kis tő van. Kettőnek látszólag nincs baja, a levelek nem hullanak róla. Az egyik amelyikről a képeket is csatoltam, két ágáról teljesen lehullajtotta a leveleket egy hét alatt, és azok az ágak elkezdtek száradni is.



Valamiért csak egy képet enged csatolni a rendszer, ezért feltöltöttem őket ide:

https://kephost.com/image/BnNe

https://kephost.com/image/BnNr

https://kephost.com/image/BnN4

https://kephost.com/image/BnNW

https://kephost.com/image/BnNi

Segítségét köszönöm!

#44374
Katalin Antics Szaktanácsadó

Kedves G. Balázs!
Sok minden lehet, főleg ha megy a fűtés is. Nem igazán tolerálja. Kérek, nagy felbontású jól nagyítható felvételt a habitusáról is.

#44368
Katalin Antics Szaktanácsadó

Kedves N. T. Ágnes!
A jelenlegi fotó nem segít. Kérek, nagy felbontású jól nagyítható felvételt a habitusáról is.

#44367
Balázs Garamhegyi

Ugyanebbe a problémába futottam én is bele. Néhány nap alatt elkezdtek lehullani a levelet. Vízzel nem permeteztem. Földje nem száradt ki, tápoldatot kap. Nem tudom mi lehet az oka. Lakásban tartom, elképzelhető, hogy most az őszi időszak miatt kevesebb fényt kap és az okozza?

#44349
Agnes Nemethne Toth

Csak a reggeli napfény érte.Utoljára kb 8 hete ültettem át. Igen, rendszeresen tápsózom, vízzel pedig nem permetezem. Ami esetleg látszik a korábbi felvételeken, az atkaölő szer volt, amivel befújtam.

#44327
Katalin Antics Szaktanácsadó

Kedves N. T. Ágnes!
Ahhoz, hogy ki tudjam zárni a kártevőket, kérek a fonákról is egy fotót. Mennyire érte a közvetlen napsugárzás? Mikor ültette át utoljára? Szerves trágyát tett alá, … stb.?

#44326
Agnes Nemethne Toth

Kedves Katalin, először is hálásan köszönöm, hogy időt szentelt a kérdésemre. Sajnos a mostaninál jobb fotót nem tudok készíteni, mert csak telefonnal vagyok felszerelve. Igyekeztem a lehető legjobbat kihozni ebből a mostaniból, hátha ezen már jobban látszik a probléma.
Ági

#44322