Pálmafa sárgulása

Katalin Antics Szaktanácsadó

Kedves H. Ivett!
Sajnos a fotó, nagyításra homályos. Sokat nem árul el. Ha Ciprusról érkezett, nagyon valószínű, hogy megfázott. Tápoldatot és az öntözést vegye vissza. Figyelje a növényt és kiderül majd, hogy mennyire sérült! A biztonság kedvéért vizsgálja át a leveleket egy erősebb nagyítóval. Milyen elváltozásokat lát, főleg a fonákot.

#51839
Hencz Ivett

Üdvözlöm!
Szeretnék segitséget kérni. Nagyon fontos nekem ez a pálma. Osafigyelelek nagyon a gondozására. Nyáron kint van az erkélyen télen behozom közel az ablakhoz ,hogy kapjon elég fényt. Eddig nem is volt gond, mindig gyönyörű volt hozta az új leveleket. Történt vele valami és elkezdtek sárgulni a levelei. A földje nagyon nesves mintha nem venné fel a vizet pedig nem locsoktam túl. Nemrég hoztam be a lakásba az erkélyről. Attól félek esetleg megfázott a hidegebb éjszakák miatt. Vagy a hirtelen helyváltozás nem tett neki jót. Adtam neki tápoldatot esetleg az is lehet ,hogy az viselte meg. Nem tudok rájönni mi lehetett a kiváltó ok. Kérem abban tudna segiteni ,mitévő legyek ,hogy methetném meg. Esetleg átültetés a nedves föld miatt, vagy, locsolni sem merem már hátha kirohad. Nagyon fontos nekem et a nővény nálam bujt ki a földből Ciprusról hoztam szeretném megmenteni.
Köszönöm a segitségét

#51714
Katalin Antics Szaktanácsadó

Kedves B. Richárd!
Ebből a távlatból sok minden lehet! A tünetekről kérek éles, jól nagyítható felvételeket!

#50483
Bárkányi Richárd

Kedves Katalin!
A mi pálmafánk most úgy látom nem igazán élvezte a téli időszakot. Tavaly gyönyörű volt kint az erkélyen (déli fekvésű), de télire bevittük a világos nappaliba, akkor kezdődött a fa leépülése. A képen láthatja a problémát. A növény kapott már pálma tápoldatot is (Agro palmieri)
Hogyan tudnék segíteni rajta?
Válaszát előre is köszönöm!
-B. Richard-

#49829
Katalin Antics Szaktanácsadó

Kedves O. Zoltán!
A tápoldat nem nekik való! Ezzel ne tápoldatozza őket többé! Javaslom a ASB Pálma tápoldatot. Akár itt az oldalon is megvásárolható!
https://www.gazdabolt.hu/tapoldat/1882-asb-palma-tapoldat-05-l.html
Nem sok értelmét látok a 3 gombaölő szer összekeverésének! Főleg, hogy Quadris és a Score 250 EC, sem engedélyezett a dísznövény állományban!
Napégés és a pára hiánya jól látható! Rengeteg fényre van szüksége, de a tűző napot nem bírja! Szűrt fényre van szüksége!
Edzés nélkül nem javaslom a kinti létet. Természetesen kiültetheti! Nálunk is kivannak, ültetve! De egy bizonyos magasságon túl a napégés ellen nehéz védekezni, főleg télen!

#48357
Zoltán Orosz

És egy kép a sárgult növényről.

#48236
Zoltán Orosz

A kép egy kicsit közelebbről

#48235
Zoltán Orosz

Kint van a szabadban, hetente öntözöm, örökzöld tápoldattal. amelyik sárgul az fedett helyen van, most bevittem a házba hátha a meleg a bajja. Én gomba betegségre tippelek, a levél barnulásnál, megpermeteztem egy Dithane M45-Score-quadris keverékkel. Írta hogy ne érje napsugárzás, nagyobb korban szeretném kiültetni a pálmákat, akkor ezt ne tegyem?

#48234
Katalin Antics Szaktanácsadó

Kedves O. Zoltán!
Erre a növényére is hasonlókat tudok írni, mint az előző válaszom!

#48224
Katalin Antics Szaktanácsadó

Kedves O. Zoltán!
A fotó nagyon homályos! Amit látni enged, az egyértelműen napégés és pára hiánya! Kérek, nagyfelbontású, jól nagyítható felvételeket! Óvja a tűző naptól! Írjon le mindent a tartásával kapcsolatban! Mivel és hogyan öntözi, páráról hogyan gondoskodik, milyen tápoldatot adagol, stb.?

#48223
Zoltán Orosz

illetve egy másik növénynek pedig a szára kezdett el sárgulni. Teraszon van, lehet hogy túl melege van?
előre is köszönöm a válaszait.

#48169
Zoltán Orosz

Szép napot, nem régen vettem pálmafa hajtásokat, és a levelei sárgulnak, megvételkor átültettem nagyobb cserépbe, pálmának való földbe, de a levelei barnulnak. Gomba okozhatja? mit használjak rá?

#48168
Katalin Antics Szaktanácsadó

Kedves M. Attila!
Ezek inkább kiemelkedő dudorszerű vagy inkább homorú képződmények? Amennyiben dudor akkor fogjon egy szikét vagy skiccelt és próbálja meg elmozdítani őket.
Nem kell ilyenkor a táprúd. Hagyja a növényt telelni.

#41924
Attila Mórocz

Kedves Katalin!
Köszönöm segítségét, a leveleken én úgy látom hogy azok csak a vízcseppek nyomai. Öntözésre is valamint permetezésre is desztilált vizet használok illetve használtam. A vitaminok pótlására havonta egyszer egy táprudat használok. Egy kérdésem még nekem is lenne, hogy mik azok a barna foltok a növény szárán ami az alábbi képen látható?
Valamint mit tehetek még annak érdekében, hogy megmentsem a növényt?
Segítségét köszönöm! Attila

#41917
Katalin Antics Szaktanácsadó

Kedves Mórocz Attila!
Tudom, hogy többen is javasolják. Én semmiképpen sem ajánlom, mivel több veszélyforrást is rejt magában. A megfelelő páratartalom más módokon is megoldható. Nekem úgy tűnik, hogy pajzstetvek vannak a levélen. Kérem a fehér foltokat egy ’jó’ nagyítóval vizsgája át!
Valamint az a további kérdésem, hogy mivel öntözi. Fontos, hogy közvetlen csapvizet ne használjon és a hőmérséklete a szoba hőmérsékletével megegyező legyen.

#41908
Attila Mórocz

Az alábbi képen pedig a levél alsó része látható, ahogy a sárgulád a száron fut lefelé.

#41879
Attila Mórocz

Kedves Katalin!
A levelek permetezését a kertészetben javasolták, mondván hogy magas a páratartalom igénye. Azonban az első levél már a levelek spriccelése előtt elkezdett barnulni, majd száradni mint a mostani. A leveleket letöröltem, a képet mellékelten küldöm.

#41878
Katalin Antics Szaktanácsadó

Kedves Mórocz Attila!
Ki javasolta, hogy spriccelje a leveleket? Azonnal hagyja abba! Lehetőséget ad a gomba és a baktériumok felszaporodásának.
Én úgy látom, hogy tele van kártevővel.
Kérem, egy puha ruhával törölje át a leveleket, majd fotózza le ismét és küldje el.

#41875
Attila Mórocz

Jó napot kívánok!

Az előzőekben küldtem pár képet a pálmafámról, tanácsának megfelelően fűtőtesttől távol helyeztem el, valamint a levelek permetezését is elkezdtem és azóta folyamatosan végzem. Ennek ellenére a már barnulásnak indult levelet el kellett távolítanom, illetve a másik, akkor még egészségesnek tűnő levél a mai napra a képen látható állapotba került. Lehetséges hogy valamilyen fertőzést kapott el, vagy gyökérzeti problémája van? Ha lehetséges hogy tudnám megmenteni? Segíteni a teljes visszavágás?

Segítségét előre is köszönöm. Attila.

#41865
Katalin Antics Szaktanácsadó

Kedves M. Attila!
Látom, a fűtőtest közelében van! Teleltetésnek ez nem megfelelő. A megfelelő helyet és hőmérsékletet kell biztosítani a számára. Fontos, hogy telelni tudjon.

#41754