Philodendron betegség

Pap Edina Szaktanácsadó

Úgy tűnik, hogy hirtelen sok fény és magas UV érte a leveleket. A hirtelen környezetváltozás tápanyagfelvételi zavart is okozhat. Helyrejön a növény, a károsodott levelek viszont biztosan lepotyognak, ezt várja meg! Viszont pajzstetveket a is látok rajta. Permetezze Mospilannal, kizárólag nyílt térben. Be is öntözheti a szert.

#56793
Dóra Nima

Üdvözlöm!
A filodendronomat körülbelül két éve ültettem át jó minőségű földbe, két hete került ki árnyékos teraszra, bent szobahőmérsékleten, meleg levegőn tudtam csak teleltetni.
A levelei elkezdtek barnulni, nem tudom mi lehet a probléma, küldök pár képet.
Szeretnék tanácsot kérni.
Köszönöm!

#56631
Pap Edina Szaktanácsadó

A száraz szobai levegő az oka. A könnyezőpálma a párás környezetet kedveli, leginkább pálmaházban érzi jól magát. Sajnos hajlamosak vagyunk túlöntözni a növényt, mert az gondoljuk, hogy a vízhiány az ok. Ettől rosszabbodik a helyzet. Nyáron vigye ki a szabadba, tegye egy fa árnyékába. Némi tápanyagot is kapjon.

#56453
Réka Kiss

Kedves Katalin!
Másfél éve kaptam ajándékba egy könnyezőpálmát, de szinte azonnal elkezdett foltokban barnulni, a kisebb levelei besárgultak és elhullottak, a nagyobb levelei megmaradtak, foltosan (3.kép), öntözni hetente egyszer öntöztem. Ezután egy fényesebb helyre tettem át. A fényesebb helyen sem jött rendben, az Obi kertész részlegén azt mondták, hogy gomba lehet, szóval vettem arra megfelelő szert, de az sem segített. Mostanában vettem észre, hogy levelein nagyon apró valamilyen lárvák/peték vannak (1-2.kép), és a növény környékéről hetente porszívózok össze 1-2 db összeszáradt valamilyen féle kártevőt (nem tudom, hogy ez lehet-e a növénynek egy darabja, de inkább kártevőnek gondolom), mindig karika formában szárad össze (4.kép). Mi lehet ez a kártevő és mit tudok tenni, hogy meggyógyítsam a növényt?

#56389
Katalin Antics Szaktanácsadó

Kedves N-B. Bianka!
Feltételezem a leírtakból, hogy nem vette figyelembe a növényigényeit és nem teleltette! Tápoldatot télen? Nem növekedni akar, hanem piheni, szeretne! A párásítást egy tál vízzel megtudja oldani, amit a növény mellé, helyez! Úgy tűnik, hogy a növényén már gombabetegségek tünetei is mutatkoznak. Javaslom az Amistar gombaölő szert. Az engedélyokiratban leírtakat szigorúan be kell tartani.

#52449
Bianka Németh-Boda

Kedves Katalin!

A filodendronom már fél éve megvan, eddig minden rendben volt vele, majd észrevettem a levelén a foltokat. Nem mindegyik levelén van egyelőre. A levegő nem túl párás sajnos, és a földjében vitaflóra tápoldat van zöld növényekhez.
Az öntözés körülbelül heti egyszer volt, de lehetséges egyszer túlöntöztem.
Tud esetleg segíteni mi lehet a baja? Előre is köszönöm a segítséget, Bianka

#52290
Katalin Antics Szaktanácsadó

Kedves L. Dóra!
Én az ön helyében visszavittem volna. Szüksége van a melegre, párára (ne spriccelje a növényt), fényre, friss levegőre (huzattól óvja), ne öntözze közvetlen csapvízzel. Milyen tápoldatot használ? Átültette új cserépbe?

#51668
Dóra László

Kedves Katalin!

Nem sokkal azután, hogy hazahoztam ezt a philodendront két levél elkezdett ilyen formában sárgulni, érdekesség hogy csak a levelek szélén. Más helyet kerestem neki, hátha azzal van a baj, de a sárgulás folytatódik egyre több levélen, közben viszont új levél is hajt. Vízet nem kap túl sűrűn, mert egyfolytában nedvesnek érzem a földjét, nincs közvetlen napfénynek kitéve. Mi lehet a gond?

Köszönöm!

#51603
Katalin Antics Szaktanácsadó

Kedves E. Ádám!
A száraz levegő nem kedvez a növényeknek! Párára van szüksége! Javaslom, hogy olvasson utána a tartásának! A párát ne a levelekre való spricceléssel oldja meg.

#51066
Erdesz Adam

Kedves Antics Katalin!

Szívlevelű philodendron növényünkön, pár héttel a vásárlás után barnás/sárgás foltok, a szárak alján pedig ragacsos cseppek jelentek meg mintha "izzadna" a növény. A lakhelye viszonylag száraz, ritkán locsoljuk, hetente egyszer. Kérem segítsen hogyan menthetnénk meg! Előre is köszönjük!

#50861
Erdesz Adam

Kedves Antics Katalin!

Szívlevelű philodendron növényünkön, pár héttel a vásárlás után barnás/sárgás foltok, a szárak alján pedig ragacsos cseppek jelentek meg mintha "izzadna" a növény. A lakhelye viszonylag száraz, ritkán locsoljuk, hetente egyszer. Kérem segítsen hogyan menthetnénk meg! Előre is köszönjük!

#50593
Bőcs András

Köszönöm a segítséget!

#39954
Katalin Antics Szaktanácsadó

Kedves Bőcs András!
A fekete pontok nagyon emlékeztetnek a Kazmotéciumokra (Kleisztotécium).
Javaslom, hogy próbálja ki a Cosavet DF gombaölő szert, a dobozon lévő felhasználás szigorú betartása mellett.

#39909
Bőcs András

A kép nem adja vissza, majd próbálok még küldeni. A fekete por egyik napról a másikra lepte el a növényeket és környezetét. Főleg a philodendront lepte el, és azóta is megjelenik a friss hajtásokon, valamint a fonákon van belőle a legtöbb. Letörölni sem egyszerű, nagyon jól tapadnak a felszínhez. Először valami rozsdagomba képletre gyanakodtam, sajnos ilyennel nem találkoztam még.

#39793
Katalin Antics Szaktanácsadó

Kedves Bőcs András!
Nagy felbontású fotót kérek! Gyanús, hogy a tárgyakon is! Ilyen betegség és kártevő sem létezik!

#39790
Bőcs András

Szívlevelű philodendron növényemen április elején apró fekete foltok jelentek meg. Mintha fekete homokszemekkel lenne befújva, de nemcsak a növény ( színe, fonáka, szára) hanem a környező tárgyak is: asztal, fal, függöny. Ezek a fekete kemény 1mm-nél is kisebb pontszerű képletek az idő előrehaladtával ugyanakkorák maradnak, de számuk egyre nő a növényen, talán inkább a fonákon mint a többi részen. Kérem segítsenek rájönni mi lehet ez. Köszönöm.

#39782